ВИДЕО-НАДЗОР ЈЕ У ГРАДУ – Пази, снима се!

ВИДЕО-НАДЗОР ЈЕ У ГРАДУ – Пази, снима се!

Почело је увођење видео-надзора у граду постављањем камера на више локација, биће их скоро 50, а све ће бити праћено из надзорног центра. На прилазима граду следи постављање камера за мерење брзине возила, а већ се контролише паметна Ло-Ра улична расвета

Ових дана су на више места у граду видљиве камере које су део пројекта увођења видео-надзора на градском подручју. Неко би рекао да је стигао ”велики брат”, неко да ће се осећати безбедније када зна да неко гледа и надзире дешавања у граду. Ко је склон бахаћењу, јурњави колима, обарању канти за смеће или чињењу неких ружнијих и опаснијих ствари, треба да зна да је виђен и да ће, ако је природа онога што је учинио таква да за тим има потребе, бити и нађен.

Камере су видљиве код Трга Јована Цвијића, ”гледају” са стуба на средини кружног тока код ЕД Лозница и са још неких места, а сазнање да се све гледа, требало би превентивно да утиче на оне који баш не воле да поштују све прописе и правила понашања, а нарочито када падне мрак и мисле да су ”невидљиви”. Да је у току увођење видео-надзора, за ЛН је потврдио помоћник градоначелника Љубинко Ђокић који истиче да Лозница и на том пољу предњачи у односу на остале градове Србије.

– Почело је увођење видео-надзора у граду постављањем камера на више локација. Као град смо инвестирали у надзорни центар који се налази где и седиште Комуналне милиције. Ту је “видео-зид” са неколико великих екрана, информатичка опрема и одатле ће се посматрати шта се дешава у граду. У првој фази покрили смо најбитније локације као што је простор између четири средње школе где је у току дана велика фреквенција ђака, посебно у међусмени, више од три хиљаде, кружни токови због саобраћајне безбедности, пешачку улицу, и остало, биће укупно скоро 50 камера. Из надзорног центра  пратиће се дешавања на улицама, раскрсницама, саобраћај, али не само то. Прате се и лед светиљке инсталиране на подручју града, Моћи ћемо да видимо да ли и у којој улици све сијалице раде, да ли је у ноћним сатима редукован интензитет светла по жељи и потреби, када није нужно да раде пуним интензитетом. Све у духу штедње енергије. Ово је важно ради уштеде енергије поготово у склопу тренутне енергетске ситуације и захтева ресорног министарства да градови остваре уштеду од петнаест одсто. У нашем центру имаћемо потпун преглед ситуације у граду, а следећи корак је постављање камера за мерење брзине возилаи оне ће бити на прилазима граду – казао је Ђокић и подсетио да је Град Лозница у примену концепта “Паметан град”, кроз употребу информационо-комуникационе технологије за прикупљање података и увида у реалном времену, ради пружања одређених важних услуга и решавање градских проблема, кренуо пре три године.

Први и најочигледнији елемент паметног града је паметна Ло-Ра улична расвета, а Лозница има за сада 6.200 таквих светиљки, више од половине расположивих на подручју града, којима се може управљати из надзорног центра.  Осим самога града, покривене су и веће месне заједнице, Лешница, Бања Ковиљача као и најважнији путни правци.  Он је рекао да је у току поступак за постављање камера за мерење брзине возила на шабачком и ваљевском путу. За те саобраћајнице је управљач ЈП ”Путеви Србије” односно држава, па треба да дају услове према којима изабрани понуђач ради пројекат.

– Када се они увере да је тај пројекат урађен према њиховим условима, онда Министарство саобраћаја даје решење за извођење радова. Радимо на томе. Сличан поступак смо прошли и са недавно постављеним семафорима за које се чека још прикључење струје – објаснио је Ђокић истичући да концепт “Паметан град”, у наредном периоду омогућава  очитавање потрошње воде на водомерима, број слободних паркинг-места или могућност контроле нивоа водостаја.

Иначе, из оперативног центра функционише контрола уличне расвете, а у току је прикључивање камера и наредних дана ће и тај део система почети да ради. Коментари грађана због камера на стубовима јавне расвете и неким зградама су од тога да је то добро јер ће сада надлежни лакше идентификовати оне који јурцају колима по граду или уништавају јавну својину као и да ће се ”осећати безбедније”, до оних који кажу да је ”стигао велики брат” и да им неће баш бити пријатно сазнање да их неко стално ”посматра”.

Т.М.С

ПРОЧИТАЈТЕ И…

ЕТИЧКО ИЗВЕШТАВАЊЕ О НАСИЉУ НАД ЖЕНАМА (3) – Извештавање боље, али не и добро

ЕТИЧКО ИЗВЕШТАВАЊЕ О НАСИЉУ НАД ЖЕНАМА (2) – И шамар је насиље

Преузмите бесплатну апликацију ЛН за iOS уређаје на App Store или бесплатну апликацију ЛН за андроид уређаје на Google Play продавници!

Пратите нас и на фејсбукуинстаграму и јутјубу

Категорије
Тагови
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus (0 )