212 ГОДИНА ОД БОЈА НА ЛОЗНИЦИ – Град је брањен на бедему

У порти Цркве Покрова Пресвете Богородице данас је обележена 212. годишњица од боја на Лозници. Пре програма који су припремили Центар за културу „Вук Караџић“ и ученици ОШ „Анта Богићевић“ одржан је верски обред, а потом су положени венци на гроб војводе Анте Богићевића. У име градске управе венац је положио Љубинко Ђокић, помоћник градоначелника, који је подсетио на историјска дешавања у време турске власти и јунаштво српских устаника који су у више наврата одолевали турској војсци.

– У жељи да се ослободе турске власти, житељи Јадра су почетком 19. века дали жесток отпор Турцима. Сетимо се 1804. године и боја на Џајевцу код Чокешине, када је пружен снажан отпор српских устаника под командом браће Недић, а три године касније ови крајеви су били ослобођени. Тада је Анта Богићевић проглашен за подрињског војводу, а Јаков Ненадовић је наредио да се изгради шанац изнад Лознице. Борбе су вођене потом 1808. и 1809. године али су устаници одолевали, међутим кључна борба је вођена 1810. када је Али-паша Видајић повео својих 40 хиљада наоружаних војника и кренуо на Лозницу коју је бранио војвода Анта са 1.200 устаника. Била је то жестока борба и Лозничанима су у помоћ притекли Шапчани Луке Лазаревића, устаници Јакова Ненадовића из Ваљева, али док се није појавио Карађорђе после битке код Варварина није могло доћи до преокрета битке. Била је то борба где се исцртавала западна граница Србије. Нажалост, 212 година касније наша земља и даље има огроман притисак и боримо се да дипломатским путем сачувамо нашу јужну границу. Лозница је 1813. године после смрти Анте Богићевића поново дошла у босански пашалук и тако је трајало до 1833. када ју је Милош Обреновић присајединио Кнежевини Србији и формирао Подрињски округ где је Лозница била центар. Данас се боримо да наш град буде центар Подрињског округа и надам се да ће тако и бити – рекао је Ђокић.

О боју је говорио историчар Горан Вилић, управник Музеја Јадра, истакавши да је реч о значајном датуму и историјском догађају који је од 2018. године Лозница уврстила у свој календар обележавања.

– Четири године на Светог Тому обележавамо овај дан, датум када је вођена пресудна битка на Лозници. Била је ово једна од најзначајнијих победа у ратовању за време Карађорђа Петровића уз бој на Мишару и претходни бој на Лозници. Битка за Лозницу или битка на пољу Тичару вођена је 5. и 6. октобра по старом календару, односно 17. и 18. октобра 1810. године по новом, под командом Али-паше Видајића који се са војском спустило низ Дрину шајкама до Тичара поља, близу Лознице. Утврђене градске бедеме бранила је српска војска предвођена војводом Антом и њена победа спада у ред најзначајнијих у Првом српском устанку. Познати гуслар Филип Вишњић опевао је ову битку у истоименој песми „Бој на Лозници“ – рекао је Вилић.

Он је подсетио да је Антоније Анта Богићевић рођен у Клупцима око 1758. године и да је на почетку Првог српског устанка спадао међу важније људе у Јадру.

Јаков Ненадовић и Карађорђе Петровић су након ослобађања ваљевске и шабачке нахије дали одобрење Анти Богићевићу и Јевти Савићу да са Мехмед-капетаном Видајићем склопе споразум о статусу Јадра и Рађевине по којем у том подручју није смело да буде читлучења. Срби су ту сами требали да суде, а турска војска из Босне није смела да напада преко Јадра. Са друге стране то подручје није смело да се прикључи устанку. Анта Богићевић и Јефта Савић Чотрић постали су старешине Јадра а тај споразум се одржао до 1807. године.

С. П.

ПРОЧИТАЈТЕ И…

TURISTIČKA ORGANIZACIJA GRADA – Izbor najbolje fotografije Loznice

ETIČKO IZVEŠTAVANJE O NASILJU NAD ŽENAMA (2) – I šamar je nasilje

Preuzmite besplatnu aplikaciju LN za iOS uređaje na App Store ili besplatnu aplikaciju LN za android uređaje na Google Play prodavnici!

Pratite nas i na fejsbukuinstagramu i jutjubu

Категорије
Тагови
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus (0 )