ВОЗИ ПАЖЉИВО, НЕКО ТЕ ВОЛИ – Две секунде могу бити кобне

ВОЗИ ПАЖЉИВО, НЕКО ТЕ ВОЛИ – Две секунде могу бити кобне

Колико тренутак непажње у саобраћају може бити кобан имали су прилике да сазнају данас у Омладинском центру лознички средњошколци у разговору са Славишом Савићем, чланом Удружења параплегичара Мачванског округа и сарадником Агенције за безбедност саобраћаја. Поред тога, они су, уз употребу ”пијаних наочара”, могли искусити колико алкохол и наркотици утичу на моторичке способности возача.

Савић је пре 28 година, као седамнаестогодишњак, возећи без дозволе и желећи још једном да се докаже као најбољи возач у друштву, изгубио контролу над возилом којим је управљао. Аутомобил је слетео у канал, преврнуо се више пута при чему су он и још два сапутника испали из кола и доживели тешке повреде.

– На срећу, само ја од нас од нас петорице у колима имам трајне последице у виду инвалидности и то је нешто што ћу носити читавог живота. Суштина данашњег предавања је да млади схвате да делић секунде може уништити живот младог човека и све снове. Уверен сам да ови млади људи знају шта је добро урадити у саобраћају, али са сигурношћу тврдим да нису упознати са свим чиниоцима и свим последицама које могу произаћи из неодговороног учешћа у саобраћају. Кроз моју причу они ће схватити какве сам грешке учинио када сам имао 17 и по година и како су оне утицале на мој и живот моје породице – каже Савић.

Славишa Савић

Савић је објаснио и да се присуство алкохола у крви може измерити већ након пет минута после конзумирања и да његово дејство одмах почиње да утиче на способност возача и безбедност саобраћаја. Уколико исту количину алкохола, на пример три флаше пива, унесу мушкарац и жена исте телесне тежине код жене ће више промила бити измерено, а период ослобађања од присуства алкохола трајаће дуже. Код мушкарца ће дејство алкохола трајати четири сата и 54 минута, а код жене седам сати и 16 минута. Све то време алкохол ће имати утицај на њихов организам и способности.

– Уколико сте конзумирали и најмању количину алкохола, не седајте за волан! Дајте кључ другу, другарици који нису пили, позовите такси, маму, тату, идите пешке кући. Девојке, колико год волеле свог дечка, оца, брата, друга, не седајте за волан уколико је пио, спречите га да седне да вози јер је то добро и за вас и за њега – апеловао је Савић.

Он је упозорио и на то колико опасно може бити коришћење мобилног телефона током вожње. За две секунде, колико је потребно да се погледа телефон, аутомобил који се креће прописном брзином од 50 километара на сат пређе дужину три аутобуса, око 28 метара. То је дужина, указао је, коју пређемо практично затворених очију.

Он је испричао и како је због погрешне одлуке те кобне вечери пропустио низ ”малих” тренутака који много значе у животу и ствари које би могао да није једног ”али”. Да није могао да држи сина за руке док прави прве кораке, да није могао бити иза њега када је први пут повезао бицикл самостално, да никада није могао играти фудбал са њим.

– То су мале ствари, али су, заправо, јако важни тренуци и само део онога што сам пропустио због грешке у младости. Овде сам са једним циљем – да вам дам савет да због пар секунди предности или мале младалачке непромишљености не дозволите да се у вашем животу појави некакво мало ”али” – казао је Савић.

Предавању је присуствовао и заменик начелника градске управе Милорад Матић који је навео да је данашња радионица само једна од активности које Град подржава у вези са безбедношћу саобраћаја.

– Доста радимо на побољшању саобраћајне инфраструктуре и безбедности у сарадњи са саобраћајном полицијом и Агенцијом за безбедност саобраћаја. Ово је само једна од акција којом покушавамо да подигнемо свест младих који су сада учесници у саобраћају као пешаци, а ускоро као возачи и да је поштовање правила добро и за њих и за друге у саобраћају – рекао је Матић.

Милорад Матић

Да је превенција најбитнија јер је касно када дође до последица, подсетила је Ана Јевтић, координаторка КЗМ, и навела да ће младима бити занимљиво, али веома корисно да помоћу ”пијаних наочара” увиде како алкохол и наркотици утичу на моторичке функције.

Никола Павловић, ученик четвртог разреда СШ ”Свети Сава”, испробао је како алкохол утиче на способности, с муком је откључао аутомобил и сео на седиште, а имао је проблема и са ходањем по правој линији.

Никола Павловић

– ”Пијане наочаре” имале су велики утицај на мене, једва сам откључао врата и ушао у ауто и да сам кренуо у таквом стању да возим, сигурно бих направио неки инцидент. Ово предавање је било јако поучно и веома емотивно, у неколико тренутака ми је мало фалило да заплачем, окренуо сам главу јер нисам могао да гледам те призоре показане на презентацији. Знао сам какве последице може да остави ако се возач и сапутници не вежу, али код нас људи углавном не мисле на то, већ да не плате казну. Тек када доживе повреду схвате да је све остало узалудно и да морају да се чувају. Некада, нажалост, буде касно за то. Проблем је што многи мисле да тако нешто њима не може да се деси – каже Никола.

Данашње предавање одржано је у склопу програма ”Још увек возим, али не ходам” који се спроводи у оквиру кампање ”Ум на друм” Агенције за безбедност саобраћаја.

Н. Т.

ПРОЧИТАЈТЕ И…

ЕТИЧКО ИЗВЕШТАВАЊЕ О НАСИЉУ НАД ЖЕНАМА (2) – И шамар је насиље

Преузмите бесплатну апликацију ЛН за iOS уређаје на App Store или бесплатну апликацију ЛН за андроид уређаје на Google Play продавници!

Пратите нас и на фејсбукуинстаграму и јутјубу

Категорије
Тагови
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )