ПОЧЕЛИ „ДАНИ ЈОВАНА ЦВИЈИЋА“ – И биљке имају „душу“

ПОЧЕЛИ „ДАНИ ЈОВАНА ЦВИЈИЋА“ – И биљке имају „душу“

У Лозници је данас почела дводневна манифестација „Дани Јована Цвијића“, посвећенa животу и раду српског нучника и знаменитог Лозничанина. Организатор програма Центар за културу „Вук Караџић“ угостио је Центар за промоцију науке Републике Србије са изложбом „Интелигенција биљака“, коју чине интерактивни панели помоћу којих посетиоци могу да се упознају са једним од „чула“ биљака (слух, вид, мирис, додир и оријентација у простору). О поставци изложеној у Галерији „Мина Караџић“, у Вуковом дому културе, говорила је др Тања Аднађевић, руководилац Сектора програмских активности Центра за промоцију науке, која је подсетила да је изложба настала 2017. године и да је доста путовала по региону и Европи, али и широм Србије.

– Настала је на основу књиге „Шта биљке знају“ и као наш одговор на један мало контроверзни начин промоције науке да се и неким неинтелигентним бићима, као што су биљке, дају одређене људске особине. Идеја је била да приближимо људима тајни свет биљака, како оне комуницирају, чују, виде, осећају и како се лоцирају у простору. То су ствари за које мислимо да су инстиктивне, али постоје сложени хемијски процеси због тога и жеља нам је била да поистовећивањем људских чула и чула биљака представимо управо те феномене. Такође и да разбијемо псеудо митове тако да мој омиљени експонат – да ли биљке чују, јесте одговор на сва псеудо истраживања из шездесетих година која кажу да када пуштате биљкама класичну музику, оне боље расту. Биљке свакако могу да буду интелигентна бића, иако немају мозак – рекла је она.

У име градске управе изложбу је отворила народна посланица Драгана Лукић указавши на значај Цвијићевог рада у науци, пре свега географији, док је Снежана Нешковић Симић, директорка лозничког Центра за културу, подсетила да је мотив за покретање манифестације и њено одржавање током 27 година управо неговање сећања на великана светског гласа, научника Јована Цвијића.

– Лозница нема музеј посвећен славном географу, али се ми зато годинама уназад трудимо да направимо виртуелни музеј. Доста тога смо урадили на популаризацији Цвијићевог живота и дела, доста тога је дигитализовано, а добру сарадњу негујемо са Центром за промоцију науке и Географским институтом при САНУ који објављује значајна дела о истраживању Јована Цвијића. Сви заједно радимо на популаризацији науке – рекла је директорка. 

Сутра ће у оквиру „Дана Јована Цвијића“ у Сталној поставци слика Миће Поповића и Вере Божичковић Поповић бити представљена публикација „Међународна година пећина и краса – Србија“, која је приређена 2021. године, поводом обележавања Међународне године пећина и краса, на иницијативу Међународне спелеолошке уније. Публикацију је приредило Друштво геоморфолога Србије а о њој ће говорити др Јелена Ћалић, научна сарадница Географског института САНУ и главна уредница публикације

С. П.

ПРОЧИТАЈТЕ И…

’’МИХОЉСКИ СУСРЕТИ СЕЛА’’ – Богат програм у Лешници

ЕТИЧКО ИЗВЕШТАВАЊЕ О НАСИЉУ НАД ЖЕНАМА (1) – Више од 200 хитних мера годишње

Преузмите бесплатну апликацију ЛН за iOS уређаје на App Store или бесплатну апликацију ЛН за андроид уређаје на Google Play продавници!

Пратите нас и на фејсбукуинстаграму и јутјубу

Категорије
Тагови
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus (0 )