ГРАДОНАЧЕЛНИК ВИДОЈЕ  ПЕТРОВИЋ – Остварује се циљ равномерног развоја Лознице

ГРАДОНАЧЕЛНИК ВИДОЈЕ  ПЕТРОВИЋ – Остварује се циљ равномерног развоја Лознице

У овој календарској години имаћемо стотинак, па можда и више од сто километара квалитетне нове путне мреже, каже градоначелник Видоје Петровић. Лагатор постаје готово у потпуности изграђена површина и за Лозницу може да представља оно што је Нови Београд за нашу престоницу, рекао је он. Лозница један од ретких градова који на једном месту има груписану и функционално умрежену спортску инфраструктуру, а ускоро почиње и градња атлетског стадиона, најавио је градоначелник

Недавно је на Лагатору завршена улица “Планирана 3”, која се пружа од Ватрогасног дома и пролази поред Омладинског парка, Градског стадиона и базена до Улице Марка Радуловића, код Плавог ресторана, у дужини од скоро 900 метара.

Ово је само једна од улица урађених у години која ће бити упамћена по рекорду у погледу изградње савремених путева на територији Града Лознице, или рехабилитацији постојећих који су били оштећени, казао је градоначелник Видоје Петровић приликом недавне посете овом делу града.

– Кад ово кажем мислим и на сеоско подручје, а највећу заслугу за то имала је посета председника државе и иницијатива коју је покренуо. По том основу ће до краја године бити асфалтирано око 70 километара нових путева на територији Града Лознице, посебно у рејону средњег Јадра за који смо често истицали да је запостављен. Град ће из локалног буџета урадити још тридесет или нешто више километара тако да ћемо у једној календарској години имати стотинак, па можда и више од сто километара квалитетне путне мреже. Имамо функционалну саобраћајну мрежу на целом Лагатору, а то радимо на територији читавог града, као и у сеоским месним заједницама. То ћемо наставити пошто смо давно изнели идеју да будемо међу првима у Србији који ће бити без неасфалтираних путева – рекао је Петровић.

                                                Лагатор као Нови Београд

Он је казао да Лагатор, који је до пре десет, петнаест година био запуштен, прераста у функционално насеље.

– Сигуран сам да сви делимо задовољство због тога што Лагатор постаје готово у потпуности једна изграђена површина и што за Лозницу може да представља оно што је Нови Београд за нашу престоницу. Пошто је степен изграђености овог простора готово 90 одсто, појачавамо динамику изградње свих видова инфраструктуре и ово постаје репрезентатвни део нашег града на који смо поносни – рекао је Петровић са којим су били Никола Драгићевић, директор ЈП ”Лозница развој”, Дејан Димитријевић, директор УФК ”Лагатор”, и Милан Недељковић, члан Градског већа.

Бољи живот

– Ми трећу годину заредом интензивно обезбеђујемо озељењавање града новим садницама дрвећа и растиња, да направимо зелену оазу од Лознице и овај град учинимо много бољим местом за живот. Када имамо изузетан привредни раст већ неколико последњих година, што се примећује кроз увећане приходе у буџету града, када се значајно смањила стопа незапослености у граду, чак нам недостају многи радни и образовни профили па се део радне снаге ангажује са стране, онда можемо у одређеној мери да будемо задовољни. Увек морамо ићи напред, радити и имати јасну визију, морамо постављати циљеве и, наравно, окупљати људе, имати тим са којим све то можемо да изнесемо. Верујем да сви примећују да су потребе суграђана последњих година у одређеној мери надрасле капацитет локалне администрације и да нам требају млади људи, нови образовни профили, како бисмо могли да, кроз нови угао гледања, остварујемо све активности које смо у обавези да пружамо суграђанима – казао је градоначелник.

Он је најавио да краљица спортова добија свој дом на Лагатору где се већ налази неколико спортских објеката.

– Коначно смо добили извођача радова за прву фазу атлетског стадиона, уговори су потписани и очекујемо да он буде уведен у посао. Атлетски стадион биће грађен на основу пројекта који смо бесплатно добили од Атлетског савеза Србије, новац за прву фазу од 40 милиона динара обезбедили смо у градском буџету, а у току израде буџета за наредну годину обезбедићемо средства за другу. Стадион ће бити непосредно иза хале ”Лагатор”, од завршетка Улице Милоша Поцерца па до граничне линије између спортске хале и базена – рекао је и истакао да је Лозница један од ретких градова који на једном месту има груписану и функционално умрежену спортску инфраструктуру.

На Лагатору се приводе крају радови на фудбалском стадиону, а завршетак инвестиције вредне 30 милиона евра очекује се у првој половини следеће године, ту је СЦ ”Лагатор”, спортска хала која је последњих година у доброј мери реконструисана уз набавку опреме и уређења дела платоа око овог објекта, као и градско купалиште, отворен олимпијски и дечји базен.

– Планирано је да за око три године почне изградња и затвореног базена који ће бити у продужетку отвореног купалишта и који би чинио јединствену целину спортског комплекса. Ако томе додамо школске сале у Бањи Ковиљачи и Лешници, градњу фискултурне сале у Гимназији и Јадранској Лешници, то је врло богата спортска инфраструктура. желимо да обезбедимо све предиспозиције за спровођење нашег циља када су у питању млади и спорт, да ово буде заиста град спорта. Мислим да имамо много појединаца, спортских клубова и друштава на која можемо бити поносни. Ову годину су обележили велики успеси наших спортиста и клубова, не само на домаћем, него и на међународном плану што додатно оправдава напоре и новац који се улаже у спортску инфраструктуру. Нама је важно да упоредо са спортском инфраструктуром стварамо услове и за све остале суграђане кроз градњу дечјих игралишта, малих спортских терена у појединим деловима града и већим насељенима местима као што су Бања Ковиљача, Лешница, изградњу парковских комплекса као што је на Лагатору линеарни парк, или Омладински урађен пре14 година код стадиона – казао је градоначелник.

                                                Равномеран развој се остварује

Осврнуо се и на недавно расписан конкурс за набавку опреме за Хируршко-гинеколошки блок (ХГБ) Опште болнице у вредности од 9,5 милиона евра оценивши то као добру вест за све запослене у болници.

– Радује не само мене, него сваког у овом граду, чињеница да се сви пројекти које финансира држава, многе од њих или готово већину, иницирао је сам председник републике, спроводе преко Владине Канцеларије за управљање јавним улагањима, а један је Општа болница. ХГБ је завршен као и две фазе у оквиру реконструкције болнице. У току је трећа која подразумева комплетно уређење свих објеката, неки ће бити проширени, дограђени. То је сигурност за наше суграђане да ће многе, или готово све здравствене услуге, моћи да добију у свом граду – рекао је он.

Хелидром

Петровић каже да се увелико разговара са МУП-ом да се на локацији Ватрогасног дома догради објекат како би се припадници полиције у потпуности ту позиционирали.

– На простору између тог објекта и будуће улице која ће спуштати поред Ургентног центра ка Улици Милоша Поцерца планиран је хелидром. У разговору са привредницима, пре свега великих копанија које су дошле у Лозницу, видели смо да се радују томе јер би од београдског аеродрома довде хеликоптером долазили много брже – каже он.

Град Лозница и градоначелник Видоје Петровић недавно су добили признање “Лидер одрживог развоја и конкурентности Подунавља”, које додељују Медија инвент из Новог Сада, Институт европских региона (ИРЕ) из Салцбурга и Унија послодаваца Србије. Петровић каже да је ”поносан због овог признања” као и да ”…када радите, резултат мора да дође и када га имате, увек ће се наћи неко ко то уме да цени, препозна и вреднује”.

– Годинама смо цео тим мојих сарадника и ја радили на многим пројектима, имали смо огромну подршку државе, са свих нивоа и Лозница данас по много чему служи као пример добре праксе – рекао је он на крају.

Систем развоја Лознице кроз такозване концентричне прстенове, избалансиран приступ, колико је могуће, равномерног развоја заиста се и остварује. Наставићемо да спроводимо ову политику за коју имамо снажну подршку државе, поручио је Петровић.

Т.М.С

ПРОЧИТАЈТЕ И…

РУКОМЕТ (Ж): ПРВА ЛИГА „ЗАПАД“ – Победе лозничких екипа

ЕТИЧКО ИЗВЕШТАВАЊЕ О НАСИЉУ НАД ЖЕНАМА (1) – Више од 200 хитних мера годишње

Преузмите бесплатну апликацију ЛН за iOS уређаје на App Store или бесплатну апликацију ЛН за андроид уређаје на Google Play продавници!

Пратите нас и на фејсбукуинстаграму и јутјубу

Категорије
Тагови
Подели чланак

Коментари

Wordpress (3)
 • comment-avatar
  marko 1 year

  Odlicno…samo ko ce da uredi i ocisti prostor i samu zelenu pijacu koja je sramota i leglo zaraze ovog grada, imamo pijacnu deponiju pored veoma frekventnog puta ka Banji,industrijskoj zoni ,granicnom prelazu,ka Zlatiboru i moru…a smece pokazuje stepen sposobnosti Gradske uprave!

 • comment-avatar
  Mirke 1 year

  “Ne laje kera sela radi vec sebe radi”. Tako i Jadra su se setili zbog Rio Tinta i njihovih zahteva za brzim saobracajnicama. Moci cemo brzo da stignemo brzim putevima do Beograda jer ovde nece nista zdravo moci da nikne posle rudnika. Treba citati izmedju redova.

 • comment-avatar
  Mirke 1 year

  A i taj helikopter, ja se ponadao da bude za hitne slucajeve da se prebace iz bolnice u Beograd, ali ne, to je za privrednike, koji sa aerodroma dolaze, pazi sad, helikopterom. Sjajno.

 • Disqus ( )