У БАЊИ КОВИЉАЧИ – Јубиларна изложба гљива

Гљиварско друштво “Љубомир Вуксановић Барле” из Бање Ковиљаче организовало је данас јубиларну 25. изложбу гљива на којој је изложено око 250 различитих врста пронађених на теренима Гучева, Радаљског језера, Троноше, Иверка, Цера, Манастирских шума. Као и претходне и ова изложба је потврдила да је овај крај богат гљивама, има их и кад временски услови нису најпогоднији за њих, а ове године су им били наклоњени.

Драгицa Зарић

Према речима Драгице Зарић, председнице овог гљиварског друштва, нађено је доста гљива, а детерминисано је око 250 врста које су изложене у бањском парку где сви посетиоци могу не само да их виде него и да од чланова удружења добију корисне информације.

– Важно је да говоримо о гљивама, посебно после свих дешавања која су била недавно у нашој околини. Наши чланови су на располагању посетиоцима, ту смо да им објаснимо како треба да се понашају и шта да раде при куповини гљива, брању и њиховом конзумирању, али и да их упозоримо да је опрезност важна. Овога пута је највише на терену било вргања, русула, зекица популарних међу сакупљачима гљива. Зелене зеке могу да се помешају приликом брања са зеленом пупавком, да дође до забуне и замене са најтровнијом гљивом у Србији и Европи, и ту настају највећи проблеми. Отров од зелене пупавке не делује одмах, да човек може приметити да се нешто дешава у његовом организму конзумирањем отровне гљиве, него се од 18 до чак 48 сати касније дешавају први симптоми, а онда у 90 одсто случајева буде касно. Иначе, дошли су нам гљивари из Хрватске, БиХ, Београда, са Копаоника, Сремске Митровице, Петровцу на Млави и још неки. Ово је јубиларна 25. изложба и задовољни смо посећеношћу – казала је она додајући да су као и увек организована стручна предавања и пригодан културно – уметнички програм.

Светозар Рувидић, члан и један од оснивача Гљиварског друштва“Љубомир Вуксановић Барле” који је ,иначе, кумовао имену ”гљиваш”, гулашу од више врста гљива који се традиционално спрема за посетиоце изложбе. Наравно тако је било и овога пута, припремљен је гљиваш који одавно међу миколозима важи за најбољи на простору бивше Југославије.

– Време је одговарало гљивама, било је топлоте, влаге и кише када је требало. Нашли смо доста гљива, али су неке дошле у лошем стању и нису за излагање. Изложено је много интересантних, међу њима је букова брада једна од ређих, она је заштићена, нађене су црвене полиповке које се не појављује сваке године, а у већој количини има вргања. Можда има нешто више зелене пупавке него претходних година и зека зелених које су јој сличне и ту дође до забуне. Настојимо да људе што више едукујемо о гљивама, али има и оних који кажу да једу гљиве које је јео и њихов деда и неће баш да слушају савете. Последњих пет, шест,година раде се ДНК анализе гљива и проналазе се суптилније врсте отрова. Човек уколико више пута једе такву гљиву дође до накупљања отрова и проблем се јави за годину, две, а у почетку је све у реду. Поједине врсте имају такве отрове и нису јестиве, а то се тек види после такве анализе – каже он па заинтересованим посетиоцима одговара на питања о одређеним врстама гљива које су им занимљиве.

Осим гљива посетиоцу су на више штандова могли да виде изложене разне рукотворине, домаће сокове, зимницу, мед и остале производе на још једном етно–базару. Гљиварско друштво “Љубомир Вуксановић Барле” једно је од најстаријих у Србији, старија су само Миколошко друштво Србије и ваљевско друштво ”Дивчибаре”, а ова изложба већ годинама је, без обзира на временске услове, једна од најуспешнијих у земљи. Манифестацију Град Лозница подржава дуги низ година и заједно са Туристичком организацијом града учествује у њеној организацији.

Т.М.С

ПРОЧИТАЈТЕ И…

НОВА ВРСТА НАЂЕНА КОД ЉУБОВИЈЕ – Инсект назван по Ђоковићу

НА ЛОЗНИЧКОМ ШЕТАЛИШТУ – Мини лепотани

Преузмите бесплатну апликацију ЛН за iOS уређаје на App Store или бесплатну апликацију ЛН за андроид уређаје на Google Play продавници!

Пратите нас и на фејсбукуинстаграму и јутјубу

Категорије
Тагови
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus (0 )