ЦВИЈИЋЕВИ ДАНИ – У част научника

Центар за културу „Вук Караџић“, организоваће 11. и 12. октобра манифестацију „Дани Јована Цвијић“, посвећену животу и раду српског нучника и знаменитог Лозничанина. Ово је 27. година како се у част славног географа организују програми, а првог дана биће отворена изложба „Интелигенција биљака“ Центра за промоцију науке. Поставку чине интерактивни панели помоћу којих ће посетиоци имати могућност да се упознају са једним од „чула“ биљака (слух, вид, мирис, додир и оријентација у простору), а изложба ће бити отворена у пола два поподне у Галерији „Мина Караџић“ у Вуковом дому културе. О изложби ће говорити др Тања Аднађевић, руководилац Сектора програмских активности Центра за промоцију науке Републике Србије. Другог дана манифестације биће представљена публикација „Међународна година пећина и краса – Србија“, која је приређена 2021. године, када је у свету обележена Међународна година пећина и краса, а на иницијативу Међународне спелеолошке уније. Публикацију је приредило Друштво геоморфолога Србије.

– С обзиром да се у научном свету Јован Цвијић сматра родоначелником научне дисциплине карстологије, ова публикација ће бити представљена у оквиру манифестације „Дани Јована Цвијића“. Представљање публикације биће уприличено у среду, 12. октобра у пола два у Сталној поставци слика Миће Поповића и Вере Божичковић Поповић. О публикацији ће говорити др Јелена Ћалић, научна сарадница Географског института САНУ и главна уредница публикације – саопштено је из Центра за културу.

Поред наведених програма, ова установа ће у октобру представити и пројекат „Интерактивна мапа научних истраживања и постигнућа Јована Цвијића“, чије ауторке су др Ана Милановић Пешић, научна сарадница Географског института „Јован Цвијић“ САНУ и Биљана Радичевић, уредница образовних програма у лозничком Центру за културу. Мапа садржи 14 тачака, односно насеља, у којима је боравио Јован Цвијић са кратким текстом који садржи основне информације о научниковом боравку у датом месту уз пропратну фотографију, репродукцију документа или илустрацију. Овај пројекат подржан је од стране Министарства културе и информисања на Конкурсу дигитализације културног наслеђа и савременог стваралаштва.

С. П.

ПРОЧИТАЈТЕ И…

ЕД ЛОЗНИЦА – Неће бити струје

СТАДИОН НА ЛАГАТОРУ – Трава на помоћном терену

Преузмите бесплатну апликацију ЛН за iOS уређаје на App Store или бесплатну апликацију ЛН за андроид уређаје на Google Play продавници!

Пратите нас и на фејсбукуинстаграму и јутјубу

Категорије
Тагови
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )