У ОБДАНИШТУ ‘’ЧАРОЛИЈА’’ – Одржан Сајам родитељства

Домаћин Сајма родитељства који су заједно организовали Министарство просвете, науке и технолошког развоја и Град Лозница, а свечано га отворили помоћник министра просвете, науке и технолошког развоја др Милан Пашић и помоћник градоначелника Лознице Љубинко Ђокић, данас је било обданиште ‘’Чаролија” на Лагатору. У оквиру Пројекта ”Инклузивно предшколско васпитање и образовање“ који се реализује уз подршку Светске банке, ово је четврти Сајам родитељства, а у претходних годину дана одржани су у Чачку, Сомбору и Врању.

– Данас смо овде са заједничким циљем да и на овај начин пружимо подршку породицама са децом и допринесемо развоју свести о значају ране инклузије и укључивања деце у систем предшколског васпитања и образовања. Сајам родитељства је пример новог начина комуникације родитеља са институцијама на локалном нивоу и начин унапређивања те сарадње. Родитељи ће у току дана имати прилику да кроз интересантне едукативне радионице сазнају како да унапреде своје родитељске вештине и зашто је вртић добро окружење за одрастање њихове деце. Имаће прилику да се информишу о подршци коју породицама са децом пружају локалне институције и удружења – казао је др Пашић.

Ђокић је рекао да је ово прилика да се укаже на значај укључивања деце у систем предшколског васпитања и образовања. Да се рад установе приближи деци и родитељима као и да Предшколска установа ‘’Бамби’’ може да прихвати нешто мање од 1.700 деце  у пет објеката на подручју града, по један у Бањи Ковиљачи и Лешници, и више од 30 опростора на сеоском подручју, али да то није довољно.

– Имамо и даље децу на листи чекања. ‘’Чаролију’’ са око 270 места смо завршили 2012, пре три године смо надоградили објекат ‘’Бамби’’ за нових 130 места што је опет недовољно. Сада очекујемо врло брзо отварање новог објекта у Лозничком Пољу са око 270 места који градимо уз подршку државе. Подсетићу да Лозница издваја новац за једнократне помоћи за више мера, за младе брачне парове, за прво, друго, треће четврто дете, незапослене породиље до дететових годину дана, за вантелесну оплодњу, суфинансирамо 80 одсто трошкове боравка у обданишту, за треће и свако следеће дете то је бесплатно, финансирамо дневни боравак за децу са сметњама у развоју, стипендирамо више од 120 студената и ученика. Чинимо све да бисмо олакшали родитељима одгајање деце – казао је он.

Родитељи су данас заједно са децом могли да се укључе у различите креативне, едукативне и истраживачке радионице као и спортске активности и да се информишу о доступним услугама и подршци родитељству. Циљ сајма јесте унапређење родитељских компетенција и информисање родитеља о систему подршке породице на локалу, односно подстицање породица са децом за укључивање у програм  предшколског васпитања и образовања за сву децу.

Т.М.С

ПРОЧИТАЈТЕ И…

НАШИ СМО – Реприза

ДО КРАЈА ГОДИНЕ У ЛОЗНИЦИ – Сто километара путева

Преузмите бесплатну апликацију ЛН за iOS уређаје на App Store или бесплатну апликацију ЛН за андроид уређаје на Google Play продавници!

Пратите нас и на фејсбукуинстаграму и јутјубу

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )