ОБЕЛЕЖЕН ДАН СРЦА – “Свим срцем за сва срца”

Акцијом бесплатних превентивних прегледа у здравственој станици у Бањи Ковиљачи, лознички Дом здравља ”Др Миленко Марин” и Црвени крст Лознице обележили су јуче Светски дан срца. Грађани су могли да провере крвни притисак, ниво шећера у крви, телесну тежину и добију лекарски савет од др Дарка Тешмановића, специјалисте социјалне медицине.

Обележавање Светског дана срца чији је овогодишњи слоган “Свим срцем за сва срца” имао је за циљ, пре свега да информише људе широм света да су болести срца и крвних судова водећи узрок смрти. Сваке године у свету 18,6 милиона људи умре од ових болести а процењује се да ће 2030. године тај број порасти на 23 милиона, у нашој земљи лане је од болести срца и крвних судова умрло 56.610 особа. У факторе ризика за настанак ових болести на које можемо да утичемо, убрајају се пре свих, повишен крвни притисак, затим, употреба дувана, повишен ниво шећера у крви, физичка неактивност, неправилна исхрана, ниво холестерола у крви и гојазност. Фактори ризика на које не можемо да утичемо су године старости, пол и болести у породици.

Обележавање Дана срца има за циљ, такође, и да истакне важност превенције болести срца и крвних судова.

В. М.

ПРОЧИТАЈТЕ И…

”ЛОКАЛ ПРЕС” – Основан Клуб жена у медијима – “Зорица Вишњић”

ОВЕ СУБОТЕ У ЛОЗНИЦИ – Сајам родитељства

Преузмите бесплатну апликацију ЛН за iOS уређаје на App Store или бесплатну апликацију ЛН за андроид уређаје на Google Play продавници!

Пратите нас и на фејсбукуинстаграму и јутјубу

Категорије
Тагови
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )