НА СКУПУ У ВРДНИКУ – Признање граду и градоначелнику

Град Лозница и градоначелник Видоје Петровић добитници су признања “Лидер одрживог развоја и конкурентности Подунавља”, које додељују Медија инвент из Новог Сада, Институт европских региона (ИРЕ) из Салцбурга и Унија послодаваца Србије. Признање је уручено на 12. Дунавском бизнис форуму, који је под покровитељством Привредне коморе Србије одржан 26. и 27. септембра у Врднику. У име градоначелника, ово признање је примио његов помоћник, Љубинко Ђокић, који је рекао да оно долази као “…потврда континуираног залагања градоначелника за развој и просперитет у свим друштвеним областима”. Иначе, централна тема овогодишњег форума била је “Дунавска стратегија, позитивна искуства и очекивања”, а у оквиру 12 панела излагало је више од стотину стручњака из области привреде, политике, науке, образовања и медија. На форуму у Врднику организован је и панел под називом “Отворен Балкан – отворени градови”, а један од панелиста, у име локалних самоуправа региона, које су представљене као позитивни примери, био је Љубинко Ђокић. Он је пренео учесницима које кораке Град Лозница примењује у концепту “Паметан град”, кроз употребу информационо-комуникационе технологије за прикупљање података и увида у реалном времену, ради пружање одређених важних услуга и решавање градских проблема.

– Издвојили смо средства за надзорни центар како би имплементирали Смарт цитy. Први и најочигледнији елемент паметног града је Паметна Ло-Ра улична расвета, у ЛЕД-технологији. ЛЕД је дошао до нивоа где је могуће обезбедити већу осветљеност уз неколико пута мању потрошњу електричне енергије. Уз додатак “памети”, та потрошња даље пада, јер је могуће у првом реду програмирати временски према дужини дана и ноћи. У неко доба ноћи можемо програмирати систем да ради на 20 до 30 одсто снаге. Контрола осветљења и програмирање су могући на нивоу појединачне лампе, стране улице, целе улице, појединих насеља, саобраћајница и, наравно, целог града. Планирамо у наредном периоду да уз помоћ  Ло-Ра система очитавамо потрошњу воде на водомерима, а на исти начин можемо добити и информације о броју слободних паркинг-места. Ло-Ра систем даје могућност контроле нивоа водостаја, што је од виталног значаја за спречавање поплава – рекао је Ђокић.

Како је саопштено из градске управе, закључак ове панел-дискусије је да локалне самоуправе дигитализацијом и употребом информационих технологија могу створити амбијент за ефикасно решење у отклањању преовлађујућих проблема у градовима и регијама.

Л. Н.

ПРОЧИТАЈТЕ И…

НАГРАДА „ДОБРИНКА БИБА МИРКОВИЋ – ЛИЧНОСТ ЛОЗНИЦЕ ЗА ПОНОС“ – Признање постхумно додељено Зорици Вишњић

ИНФО-ЦЕНТАР ПОПИСА 2022. ПОЧЕО СА РАДОМ

Преузмите бесплатну апликацију ЛН за iOS уређаје на App Store или бесплатну апликацију ЛН за андроид уређаје на Google Play продавници!

Пратите нас и на фејсбукуинстаграму и јутјубу

Категорије
Тагови
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )