ЗА ЛОЗНИЧКОГ ДИМЊИЧАРА – Пуне руке посла

Стари су говорили да нема топлоте док не запуцкета ватра у шпорету, а тога су се уочи предстојеће зиме изгледа многи сетили. Сећање су им ‘’пробудиле’’ најаве о енергетској кризи па се подруми и шупе пуне и огревним дрветом и угљем по систему – нек се нађе ако затреба.

Ових дана они које су пре ложили, али и они који то хоће тек сада, зову Радоја Станимировића, професионалног димничара лозничког КЈП “Наш дом”, који има пуне руке посла. Једини је димњичар у лозничком крају који покрива и Љубовију, Крупањ и Мали Зворник, а прелази и у Републику Српску, и, како каже, ради ‘’од јутра до сутра’’.

– Посла има стварно много, а сада зову и они који годинама нису ложили. Људи слушају вести, најаве могуће енергетске кризе па прелазе на огревно дрво и угаљ као сигурније начине грејања. Купују их и они који никада пре то нису радили. Сваки подрум у зградама где идем пун је огрева, а људи још наручују и чекају да им стигне угаљ. Чини ми се да никада раније није припремљен огрев него сада. Зову неки који годинама, по деценију, нису ложили и то су сада муке да се димњак оспособи. Отвори од димњака у подрумима су препуни гарежи која ту стоји годинама, нико то није чистио тако да је стварно тешко све довести у ред и ставити у функцију. Имам по десет, петнаест позива дневно и не знам куд ћу пре. Код нас обично људи чекају пред зиму да сређују димњаке, али није овако било претходних година – каже Станимировић.

Наилази на такве димњаке да мора користити маску која убрзо сасвим поцрни, а после интервенције буде тако чађав да му се, каже, само очи виде. Мајстор за димњаке, који се са њима дружи већ три деценије, објашњава да се током ложења на зидовима димњака таложе се чађ, смола, катран и уколико се то преко лета не очисти и не припреми за ложење, кад почне грејна сезона настају проблеми. Још теже је то урадити тамо где годинама дим није пролазио кроз оџаке па сада треба много више рада и времена да се оспособе. Са колико кровова ће се зимус димити, зависи од тога хоће ли бити струје и гаса, или ће некима радијатори служити за украс, а они се поново бавити уношењем дрва и бацањем пепела. Утеха је да ће се бар огрејати, само да Станимировић стигне да оспособи све димњаке.

Т.М.С

ПРОЧИТАЈТЕ И…

ЈКП ‘’ТОПЛАНА’’ – Замена цевовода у граду

КАРАТЕ: НА ТУРНИРУ У БОГАТИЋУ – Три медаље за Крупањце

Преузмите бесплатну апликацију ЛН за iOS уређаје на App Store или бесплатну апликацију ЛН за андроид уређаје на Google Play продавници!

Пратите нас и на фејсбукуинстаграму и јутјубу

Категорије
Тагови
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus (0 )