ОПШТИНЕ СА НУЛА ОТПАДА – Крупњу достављена опрема

У Србији и Босни и Херцеговини око 95 одсто отпада се баца и тако бесповратно губе вредни ресурси. Уместо да се отпад рециклира и тако на њему додатно заради, а тиме и заштити животна средина он завршава на депонијама, врло често и на дивљим депонијама. Европска унија је финансијски подржала спровођење пројекта „Општине са нула отпада“ у оквиру ИПА програма прекограничне сарадње Србије и Босне и Херцеговине. Општина Крупањ уз Владимирце и Бајину Башту,  учествује у овом пилот пројекту. У петак је у ЈКП „1. мај“ обављена примопредаја неопходне опреме за реализацију овог пројекта, а одржана је и радионица посвећена овој теми.

– У Србији и БиХ постоје по три пилот општине које су у оквиру програма добиле опрему. Идеја је да се општине припреме за одвожење отпада на регионалне депоније, односно да смање количину отпада на месту настанка. Ове локалне самоуправе су добиле компостере у које се одлаже биоразградиви отпад и он не мора више да се одвози камионима за смеће, већ може да буде решен на лицу места у домаћинствима где ће компостери бити постављени. Домаћинства ће добити и зелену канту у који се одлаже остали отпад, односно све оно што не иде у компостер и плаву канту која је намењена за амбалажни отпад (пет амбалажа, лименке, стакло, папир и картон). Отпад из плаве канте јавно предузеће може да пошаље на рециклажу, уместо, као што је то било до сада на несанитарну депонију. Циљ је да се све што се може извуче из  отпада и да се рециклира. Намера је да оно што одлази на депонију буде у што мањој количини. Прекогранична сарадња је омогућила да се опрема уз подршку ЕУ и суфинансирање општине набави. У Крупањ је стигло по 190 компостера, плавих и зелених канти. То значи да ће у пилот подручју које ЈКП „1. мај“ одреди грађани бити позвани да искористе ову прилику и да раде примарну селекцију – односно да различити отпад одвајају у канте које су за то намењене – рекао је приликом предаје опреме Игор Јездимировић, председник „Инжењера заштите животне средине“ из Новог Сада.

По завршетку пројекта ЈКП „1.мај“ постаће власник ове опреме.

– Наши грађани немају искуства са оваквим начином одлагања отпада и због тога нам је ова опрема веома значајна. Потрудићемо се да максимално искористимо ово што смо добили. Ова опрема даје могућност да грађани селектују свој отпад, да смање количину која се одлаже на несанитарну депонију и да покушамо да остваримо приход од рециклирања отпада. То ће сигурно допринети да наш град у будућности буде чистији. У овој фази пројекта опрему ће добити 190 домаћинстава и надамо се да ће то бити проширено и на цео град – истакао је Милутин Поповић, директор ЈКП „1. мај“.

Примопредаји опреме присуствовали су и представници локалне самоуправе.

 – Тренутно у нашој општини реализујемо два битна пројекта која се тичу заштите животне средине. Реч је о пројекату  „Чиста Србија“  за изградњу канализационе мреже вредан пет милиона евра и пројекат „Општине са нула отпада“. Определили смо се за развој туризма и веома је важно да наша животна средина буде здрава. Захвални смо свима који су помогли да се ова два пројекта реализују у нашој општини  – рекао је Младен Марковић, секретар Скупштине општине Крупањ.

В. Ст

ПРОЧИТАЈТЕ И …

НА ФРУШКОЈ ГОРИ – Душка бронзана “гладијаторка”

ЕД ЛОЗНИЦА – Више места без струје

Преузмите бесплатну апликацију ЛН за iOS уређаје на App Store или бесплатну апликацију ЛН за андроид уређаје на Google Play продавници!

Пратите нас и на фејсбукуинстаграму и јутјубу

Категорије
Тагови
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus (0 )