У БИБЛИОТЕЦИ ВУКОВОГ ЗАВИЧАЈА – Представљена књига „Азрини свједоци“

У БИБЛИОТЕЦИ ВУКОВОГ ЗАВИЧАЈА – Представљена књига „Азрини свједоци“

Библиотека Вуковог завичаја угостила је синоћ Бориса Лајнера, хрватског музичара и бубњара чувене рок групе „Азра“ из Загреба. Била је ово прилика да Лозничани чују нешто о причама исписаним између корица књиге „Азрини свједоци“, које је Лајнер прикупио заједно са коауторком Јасминком Митрић од поштовалаца музике некадашње „Азре“. Са гостима су разговарали Мирјана Пејак, директорка градске библиотеке, и Слободан Пајић, новинар Лозничких новости и аутор једне од прича које су објављене у књизи. Музичко изненађење ове вечери био је наступ лозничке рок групе „Зид плача“, која је публику, али и Лајнера разгалила неким од хитова „Азре“, а у некима им се он и придружио с микрофоном.

– У књизи су приче, сећања и догађаји које су писали фанови „Азре“, људи из готово целе бивше Југославије различитих старосних доби и нивоа образовања. У тим писмима која су нам слали путем интернета има много емоција, дирљивих момената, али и неких, до сада неиспричаних прича – рекла је Митрићева.

Збирка прича објављена је почетком године и до сада је представљена широм региона. На три стотине страна записано је око стотинак прича, а међу њима и оне које су поред Пајића, написала још три Лозничанина – Александар Пантелић, Драган Ђурић и Михаило Ристановића.

– Свако од аутора текстова у овој књизи изнео је своје сећање на „Азру“ и време осамдесетих и деведесетих година. Добра посета и пуна читаоница библиотеке говоре да је Лозница имала, али да и данас има поштоваоце „Азре“. У нашем граду група није никада гостовала па је утолико посета бубњарске легенде Бориса Лајнера заиста прелеп догађај. Панто и „Зид плача“ су само додатно допринели да ово вече остане упамћено по одличној атмосфери и позитивним вибрацијама – каже Пајић.

Како је речено, „Азрини свједоци” је друга књига Бориса Лајнера о „Азри“, после аутобиографске „Све био је ритам“ и још један приказ, али овај пут са друге стране сцене.

– Ето, књига је настала у тешким ковид ноћима, док сам се присећао наших концерата и људи који су се радовали нашој музици. Кроз неколико преписки са пријатељима преко фејсбука рођена је идеја о збирци писама које су ми људи слали са свих страна – рекао је Лајнер.

Мирјана Пејак се захвалила суграђанима што су показали да и даље има оних који воле рокенрол, а и гостима што су на својој српској турнеји стигли и у Лозницу.

– После Новог Сада, Суботице, Београда и неких већих градова и Лозница се нашла на овој листи. Дошли су људи који су „Азру“ доживљавали као јединствен трио – Џони, Борис и Миша. Наша генерација вечерас се вратила тридесетак година уназад и сви смо се осећали боље, млађе, емотивније, а ово књижевно вече, којем присуствује и један поштовалац „Азре“, који живи у Мајамију створило је и нека нова пријатељства. Док су многи очајавали, Борис и Јасминка су искористили корону да приреде ову поштену књигу где су аутори поштоваоци „Азре“. Без обзира на то где живе и колико година имају, дали су своје виђење „Азре“ у свом животу. Жао ми је што Џони из свог неког тиховања грми против оваквих догађаја, али се надам да ћемо се једног дана срести сви на једном месту и уживати у „Азриним“ песмама – рекла је Мирјана Пејак.

Следећи град у који путују „Азрини свједоци“ је Ужице.

ЛН

Фото: ЛН и Д. Ковачевић

ПРОЧИТАЈТЕ И…

Преузмите бесплатну апликацију ЛН за iOS уређаје на App Store или бесплатну апликацију ЛН за андроид уређаје на Google Play продавници!

Пратите нас и на фејсбукуинстаграму и јутјубу

Категорије
Тагови
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )