ЗИЈАХ СОКОЛОВИЋ ГОСТ ВУКОВОГ САБОРА – Позориште као информација и учење

ЗИЈАХ СОКОЛОВИЋ ГОСТ ВУКОВОГ САБОРА – Позориште као информација и учење

У Вуковом дому културе синоћ је изведена позоришна представа „Лијево, десно, глумац“ Зијаха Соколовића, познатог југословенског и босанскохерцеговачког глумца, који последњих година живи и ради у Аустрији. Да је ово уједно била и нека врста предавања и радионице публика се уверила јер познати драмски уметник није користио сцену за свој наступ, већ се кретао по сали.

– Лијепо је да једна оваква форма позоришне представе буде на овако великој свечаности као што је Вуков сабор. Ово јесте необична монодрамска структура и она произилази из неког мог размишљања шта је позориште и шта је то по занимању глумац. Уметност је саставни дио нашег живота, без обзира на то да ли смо тога свјесни или не, поготово позоришна уметност. Прво је постојало позориште и онда се човјек уз ту форму позоришта развијао, тек после је дошао језик, покрет, али нешто што је физичко појављивање, ако говоримо о позоришту, да се у празном простору појави човјек који нешто ради а остали који га гледају, онда они читају то шта он жели да им покаже – казао је глумац.

Соколовић је навео и да су наша стварност и читав свет једна велика позорница и да, ако је та идеја тачна, то значи да смо сви ми у том свету у функцији позоришта и глуме, да смо на неки начин глумци. Како каже, сви се служимо средствима глуме и позоришта јер је то у природи самог човека.

– Све друштвене активности почевши од рођења дјетета, до рођендана, свадби, војних парада, страначких сусрета, све то је изрежирано, постоје статисти, активни глумци, као и људи који су се обукли за ту манифестацију, значи костимирали су се, а постоје тетке и остала фамилија која се нашминка за рођендан, чак је и понашање прилагођено таквим околностима, изузев оних који се напију, али и они имају улогу да се напију сваки пут кад је свечаност – објаснио је Соколовић.

Како је рекао, откако живи у Бечу потпуно се окренуо позоришту и тамо је направио необичан пројекат где се помоћу позоришне представе деца информишу о проблемима с којима се сусрећу у фази свог одрастања.

– Као амбасадор добре воље развојног програма Уједињених нација (УНДП) за толеранцију и ненасиље, аутор сам пројекта ЕУ за информисање и едукацију дјеце кроз форму театарске представе „Дрога – реци дроги НЕ“, а уједно сам и оснивач Театра „Салцбург-Загреб“. Кроз тај пројекат изводимо представе посвећене демократији, равноправности жена и мушкараца, насиљу за које кажемо да нема оправдања и за то ми је додељен Златни венац Европске уније за најбољи и најквалитетнији пројект ЕУ у обучавању дјеце. То је позориште као информација и учење. Реч је о озбиљним представама које се раде са психолозима и другим стручњацима. Све траје 44 минута, за то време покажемо 125 примера насиља и кажемо ко је насилник – рекао је Соколовић.

Он је, иначе, и режисер, а био је и професор глуме на Брукнер универзитету у Линцу и гостујући професор на докторским студијама Академије уметност у Београду. Познат је по многобројним филмским, телевизијским и позоришним улогама широм бивше СФРЈ, а за више од пола века бављења глумом добио је близу осамдесет награда, међу којима је и „Златна арена“ у Пули – 1983. године за улогу у филму „Задах тела“.

С. П.

ПРОЧИТАЈТЕ И…

Преузмите бесплатну апликацију ЛН за iOS уређаје на App Store или бесплатну апликацију ЛН за андроид уређаје на Google Play продавници!

Пратите нас и на фејсбукуинстаграму и јутјубу

Категорије
Тагови
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus (0 )