ВУКОВО САБОРОВАЊЕ – Од Хајдук Вељка до Шекспира

ВУКОВО САБОРОВАЊЕ – Од Хајдук Вељка до Шекспира

Четвртог дана 89. Вуковог сабора, данас је у Музеју језика и писма у Тршићу отворена изложба „Војвода Неготинске нахије“, Музеја Крајине из Неготина. Поставку су припремили Весна Николић, виша кустоскиња историчарка уметности, Сања Радосављевић, кустоскиња педагошкиња, и Ивица Трајковић, виши кустос документариста, а о сарадњи са установом из Неготина говорила је Снежана Нешковић Симић, директорка Центра за културу „Вук Караџић“. Она је подсетила да је Музеј језика и писма већ неколико пута представљан у Неготину изложбама које је приредио, а да је ово прва узвратна посета колега из овог града. Ивица Трајковић, директор Музеја Крајине изразио је задовољство због указане могућности да учествују на Вуковом сабору, подсетивши да се у исто време у Неготину одвијају „Мокрањчеви дани“.

– Сарадња са Лозницом и Музејом језика и писма, који је представљао своје изложбе у нашем музеју, постоји већ неколико година тако да је постојала обострана жеља да и ми узвратимо гостовањем овде. Идеална прилика била је да то учинимо током Вуковог сабора иако у Неготину истовремено траје фестивал „Мокрањчеви дани“, који такође има дугу традицију. Што се тиче поставке, она потврђује да се Неготинци с поносом сећају својих великана попут Хајдук Вељка, Стевана Мокрањца или Ђорђа Станојевића. Претходне генерације су се достојно одужиле њима подизањем споменика и отварањем музеја, а ми данас такође настојимо да оставимо неки свој печат и као најрепрезентативније изложбе изабрали смо једну о Стевану Мокрањцу, која је део сталне поставке, а повремено путује по Србији, и специјално за ову прилику припремили смо изложбу о Хајдук Вељку. Она је представљена неготинској публици у августу поводом дана његове погибије, а сада смо у Тршићу – рекаоје Трајковић истичући да је Хајдук Вељко као легенда Неготина оставио неизбрисив траг, да се тога треба сећати, иако он јесте у колективној свести Неготинаца.

Сања Радосављевић је подсетила да је изложба урађена поводом 209 година од погибије Хајдук Вељка, који је према најновијим истраживањима погинуо 11. августа 1813. године.

– Циљ изложбе је афирмација традиције, историје и општег образовања, а желели смо да њоме подсетимо на живот и дело легендарног јунака који је погинуо бранећи Неготинску крајину, да укажемо на сачуване споменике културе који се налазе у Неготину а који су му посвећени. Поставку чини двадесет паноа на којима је хронолошки представљен његов живот, најзначајније битке као и његове две супруге – рекла је Радосављевићева.

Саборски програм је организован и вечерас, у свечаној сали Гимназије „Вук Караџић“, где је приређен књижевни програм „Шекспир наш саговорник“, на којем је говорила професорка др Зорица Бечановић Николић, са Катедре за општу књижевност и теорију књижевности Филолошког факултета Универзитета у Београду.

С. П.

ПРОЧИТАЈТЕ И…

Преузмите бесплатну апликацију ЛН за iOS уређаје на App Store или бесплатну апликацију ЛН за андроид уређаје на Google Play продавници!

Пратите нас и на фејсбукуинстаграму и јутјубу

Категорије
Тагови
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )