НА ДАН САБОРА У ТРШИЋУ – Акцијa “ Ослони се на мене”

У оквиру националне кампање под слоганом  “Ослони се на мене”, коју је покренуо Регистар давалаца матичних ћелија хематопоезе Србије, у оквиру Института за трансфузију крви Србије, ова акција биће одржана у оквиру Вуковог сабора у недељу од 12 до 17 часова у Тршићу. Акција се спроводи како би се повећао број уписаних давалаца у Регистар и подигла свест јавности о његовом постојању.

Студија урађена у Немачкој недвосмислено је доказала да се шанса за успешност трансплантације матичних ћелија повећава за 30 посто уколико је донор са истог географског подручја. Често је трансплантација матичних ћелија једини пут ка излечењу болести као што су акутна леукемија, апластична анемија, имуне дефицијенције, урођени поремећаји метаболизма и других, иначе већина оболелих неће преживети. Међутим, свега 30 одсто болесника има подударног даваоца матичних ћелија у оквиру своје породице, па несродни даваоци уписани у Регистар преостају као једина могућност, наводи се у саопштењу др Глорије Благојевић из Института за трансфузију крви. Из ових разлога и Регистар давалаца матичних ћелија хематопоезе Србије, покренуо је националну кампању “Ослони се на мене”. Осим Београда, представници Регистра спроводе кампању и у осталим градовима широм Србије, а сада је на реду Тршић, односно Лозница а, како је наведено, уз ‘’огромну посвећеност Службе за трансфузију крви Лозница и др Јасмине Рангелов Кулезић, Лозничани чине велики део базе Регистра’’.

– У недељу ће у оквиру Вуковог сабора, Лозничани имати прилику да се инфомишу о значају постојања несродних давалаца у нашем Регистру, као и да приступе Регистру давалаца матичних ћелија хематопоезе Србије. Акција ће се одржати у сарадњи са Удружењем за борбу против акутних леукемија “Леука” , организатора манифестације Вуков сабор и Црвеног крста Лознице. Да би се за што већи број наших болесника пронашао одговарајући давалац, потребно је најмање 100.000 пријављених давалаца у националном регистру, а тренутно је тај број око 11.500 уписаних. Из тог разлога се пацијенти у Србији ослањају на Светски регистар и хумане грађане других држава, пре свега из Немачке, Турске, Пољске, Израела и друге, који донирају матичне ћелије нашим оболелим суграђанима – наводи др Благојевић у саопштењу.

Међутим, тражење несродног даваоца у иностранству, преко Светског регистра, додатно успорава процес излечења, чиме се и умањују шанса за преживљавање пацијента. Нажалост, за један број оболелих давалац се никада не пронађе, па самим тим, шансе за њихово преживљавање не постоје. О ефектима националне кампање, са циљем да приближи значај повећања броја несродних давалаца у Регистру, др Благојевић истиче да, иако кампања траје свега неколико месеци број новопријављених давалаца расте, што говори у прилог томе да се ради права ствар.

– За три месеца је уписано више од 1.500 нових давалаца, а то је доскоро био неки трогодишњи просек пријављених. Што је више уписаних у Србији, то су веће шансе да се подударни давалац нађе у границама наше државе – закључује др Благојевић.

Регистру могу да приступе здраве особе које имају између 18 и 45 година, не болују од тешких обољења срца, плућа и бубрега, малигних и аутоимуних обољења. Сама процедура пријаве се састоји од попуњавања једноставног формулара и давања узорка крви из вене, као када се вади узорак за анализу крвне слике. После тога пријављеној особи, на кућну адресу, стиже персонализована картица која потврђује да је уписана у Регистар и под којим бројем. Када се једном пријави, подаци о тој особи остају у Регистру док не напуни 60 година. Истиче се и да је и да је давање матичних ћелија потпуно безбедно и безболно, а уколико се установи да је давалац из Регистра подударан са пацијентом коме су потребне матичне ћелије, он се позива у даљу процедуру.

ЛН

ПРОЧИТАЈТЕ И…

Преузмите бесплатну апликацију ЛН за iOS уређаје на App Store или бесплатну апликацију ЛН за андроид уређаје на Google Play продавници!

Пратите нас и на фејсбукуинстаграму и јутјубу

Категорије
Тагови
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )