СЦЕНА: НА 89. ВУКОВОМ САБОРУ – Изложени акварели из Брода

СЦЕНА: НА 89. ВУКОВОМ САБОРУ – Изложени акварели из Брода

У Музеју Јадра синоћ је отворена изложба акварела насталих током ликовне колоније „Сава“, која се 43 године одржава у Броду у Републици Српској. О сарадњи са колегама из Брода говорила је Снежана Нешковић Симић, директорка Центра за културу „Вук Караџић“, изразивши задовољство што се овај сусрет дешава управо у оквиру 89. Вуковог сабора.

– Ово је одлична прилика да се још боље упознамо јер на отварању изложбе се сусрећу и представници наших локалних самоуправа, туристичких организација, али, пре свега, љубитељи ликовне уметности. Пред лозничком публиком су врхунска остварења у техници акварела, иначе, ређе у којој се изражавају сликари, а овде су слике уметника са подручја целе бивше Југославије. Очекујем да ћемо после ове сарадње наставити да размењујемо сличне програме с пријатељима из Брода, а већ нас повезује исти језик и исто писмо – рекла је директорка.

Поставку је отворио Зоран Видић, начелник општине Брод, који је навео да је први пут у Лозници и да је ту са сарадницима из локалне заједнице која се пре рата звала Босански Брод, чувена по рафинерији нафте, а сада је то само Брод

– Управо се у рафинерији нафте и родила идеја о оснивању акварелистичке колоније „Сава“, која је ове године доживела 43. годишњицу. Чак је ни рат није зауставио, она је уткана у душу Брода и душе Брођана, а чини ми се да управо сада доживљава своју кулминацију. Уз ваше гостопримство пружена нам је прилика да будемо део Вуковог сабора и то је за нас част јер ми смо један народ који говори један језик, који је делио сличне муке, тешку и дугу историју, али који је увек у том мраку успевао да види светло на крају тунела. Нека то светло ових дана буде изражено културом, сликарством, посебном техником акварела. Поред бурне историје нека нам култура буде путоказ за даље. Сарадња је увек могућа, а за ову су заслужни Драго Симић из Лознице и наш Драго Николић – рекао је Видић упутивши позив Лозничанима да дођу у Брод на отварање следеће акварелистичке колоније.

У каталогу који прати изложене радове, Бранко Јовановић је записао да се на првој колонији „Сава“ окупило пет сликара инспирисаних широком равницом и непрегледним хоризонтом не слутећи да ће деценијама касније ова колонија бити део живе традиције и један од симбола Брода. Наредних дана Лозничани могу погледати радове више сликара из некадашње Југославије.

Саборовање се наставља данас у један сат поподне у Сталној поставци слика Миће Поповића и Вере Божичковић Поповић где ће професор филозофије Владимир Меденица одржати предавање под називом „Ћирилица – писмо господње“. У осам увече, у Кур-салону у Бањи Ковиљачи биће приређен концерт „Повратак у завичај“, којим се обележава четири деценије уметничког рада академика Свeтислава Божића, чије ће композиције извести Српски камерни оркестар са диригентом Ђорђем Павловићем и солистом Александром Синчуком.

С. П.

ПРОЧИТАЈТЕ И…

Преузмите бесплатну апликацију ЛН за iOS уређаје на App Store или бесплатну апликацију ЛН за андроид уређаје на Google Play продавници!

Пратите нас и на фејсбукуинстаграму и јутјубу

Категорије
Тагови
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )