89. ВУКОВ САБОР – Представљена издања Матице српске

89. ВУКОВ САБОР – Представљена издања Матице српске

Центар за културу „Вук Караџић“, домаћин 89. Вуковог сабора, организовао је данас, другог дана саборовања, представљање новијих издања Одељења за књижевност и језик Матице српске. О издањима, међу којима је и зборник радова „Положај српског језика у савременом друштву – изазови, проблеми, решења“, у Сталној поставци слика Миће Поповића и Вере Божичковић Поповић говорили су професорка др Исидора Бјелаковић и професор др Александар Милановић. Како је речено, зборник је објављен у суиздаваштву Матице српске и Одбора за стандардизацију српског језика, који су пре нешто више од годину дана организовали скуп истакнутих стручњака из области српског језика и друштвено-хуманистичких наука поводом усвајања Закона о родној равноправности, којим су угрожене уставне слободе грађана, граматичка структура, речник и појмовни систем српскога језика, као и достигнућа два столећа развоја науке о српском језику и бриге о српском књижевном, односно стандардном језику.

– На скупу су разматрани различити проблеми и ризици које носи употреба „родно осетљивог језика“, али и друге неповољне и изразито забрињавајуће одредбе садржане у Закону. Реферати изложени на скупу објављени су у овом зборнику који су уредили професор др Драган Станић, председник Матице српске и професор др Срето Танасић, председник Одбора за стандардизацију српског језика – рекла је Бјелаковићева, која је заједно са Виктором Савићем приредила зборник чије штампање је омогућило Министарство просвете, науке и технолошког развоја.

Представљено је још неколико публикација о којима је говорио Александар Миладиновић, а акценат је стављен на Нормативну граматику Српког језика, која је ове године изашла у допуњеном и измењеном виду јер се групи аутора професора Предрага Пипера и Ивана Клајна придружила и Рајна Драгићевић. Миладиновић је истакао да је Нормативна граматика употпуњена поглављем о творби речи, али и подсетио да је ове године изашло и јекавско издање српског речника – Рјечник српског језика, чиме је Матица српска желела да укаже на јасан став струке о томе да су екавица и ијекавица два лица истог ентитета српског језика, да једно лице без другог не може и да једино уз јединство ијекавице и екавице можемо говорити о заједничком српском језичком и говорном простору.

– Ништа природније нема од тога да Матица српска буде сегмент Вуковог сабора, иако је између Вука Караџића и Матице српске пре два века било одређених несугласица. И Вук и Матица су желели добро српској култури и српскоме језику и отуда та природна веза ма како она еволуирала од 19. века до данас – рекао је Миладиновић.

Вечерњи термин саборовања употпуњен је отварањем изложбе акварела насталих током колоније „Сава“, која се одржава у Броду у Републици Српској. У Музеју Јадра поставку је отворио Зоран Видић, начелник општине Брод.

С. П.

ПРОЧИТАЈТЕ И…

Преузмите бесплатну апликацију ЛН за iOS уређаје на App Store или бесплатну апликацију ЛН за андроид уређаје на Google Play продавници!

Пратите нас и на фејсбукуинстаграму и јутјубу

Категорије
Тагови
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus (0 )