ЕНЕРГЕТСКА ЕФИКАСНОСТ – Провера на терену па уговори

На конкурс стигло 158 пријава највише за уградњу столарије. Бројем пристиглих пријава смо задовољни, а досадашње искуство говори да ће велика већина оних који су се пријавили и склопити уговоре, каже градски менаџер и председник Комисије за енергетску ефикасност Дејан Сталовић

Протекле седмице истекао је рок за приговоре на прелиминарну листу пријављених грађана на јавни позив за доделу бесповратних средстава домаћинствима за енергетску санацију породичних кућа и станова на територији Лознице. Градски менаџер и председник Комисије за енергетску ефикасност Дејан Сталовић потврдио је у уторак да је на овај конкурс стигло 158 пријава и да сада предстоји утврђивање да ли све наведено у пријави одговара реалном стању на терену.

– Највише пријава стигло је за уградњу столарије, више од 70, нешто мало више од 40 је за набавку и инсталацију котлова на природни гас или биомасу, двадесетак за уградњу фасада на породичне куће, једну имамо за уградња соларних колектора за централну припрему потрошне топле воде, док је двадесетак неважећих, неисправних, или неблаговремених пријава. Ове седмице истиче рок за приговоре, онда ће надлежна комисија објавити  ревидирану прелиминарну ранг-листу, а после тога идемо на терен да утврдимо да ли су тачни подаци из пристиглих пријава. Формираћемо више комисија како бисмо тај посао што пре завршили, а очекујемо да то буде готово у наредних десетак дана. Бројем пристиглих пријава смо задовољни, а досадашње искуство говори да ће велика већина оних који су се пријавили и склопити уговоре. Очекујемо да конкурс испуни свој циљ, подигне ниво енергетске ефикасности, уштеди доста енергије, смањи рачуне грађанима, што је веома важно, и да допринос и у еколошком смислу – казао је Сталовић за ЛН.

Овај конкурс расписан је средином јула, а ове године биће спроведено више мера. Уградња столарије, где је максималан подстицај који домаћинство може остварити 140.000 динара, фасада на породичне куће доноси највише 210.000 динара, може се урадити изолација кровног простора за коју се максимално добија 150.000 динара, а када је у питању набавка и инсталација котлова на природни гас или биомасу, максималан износ је 85.000, односно за оне на пелет и сечку 110.000 динара. Новост је да грађани само за ову меру могли конкурисати и за замену постојеће или уградњу нове цевне мреже и радијатора, и добити највише 120.000 динара. Могло се конкурисати за уградњу топлотних пумпи за породичне куће где је максималан износ 250.000, а новина је и набавка и уградња соларних колектора за централну припрему потрошне топле воде где је максимална подршка 140.000 динара. Битно је да удео средстава подстицаја износи максимално 50 одсто од вредности укупне инвестиције са ПДВ-ом по пријави.

Подсетимо, Лозница је заједно са Министарством рударства и енергетике прошле године спровела конкурс на коме је било 250 пријављених домаћинстава, потписано је 119 и реализовано 116, у три случаја грађани су сами одустали. Тада је било издвојено по пет милиона динара од Града и министарства, док су ове године средства дуплирана.

Т.М.С

ПРОЧИТАЈТЕ И…

ФУДБАЛ: ПРВА ЛИГА СРБИЈЕ, ЛОЗНИЦА СЛАВИЛА У ШАПЦУ – Надиграли Мачву

ОБЕЛЕЖЕНА ГОДИШЊИЦА ГУЧЕВСКЕ БИТКЕ – Ко ће се сећати хероја, ако не ми?

Преузмите бесплатну апликацију ЛН за iOS уређаје на App Store или бесплатну апликацију ЛН за андроид уређаје на Google Play продавници!

Пратите нас и на фејсбукуинстаграму и јутјубу

Категорије
Тагови
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus (0 )