ДРИНСКИ КЊИЖЕВНИ СУСРЕТИ – Повеља Љубомиру Ћорилићу

ДРИНСКИ КЊИЖЕВНИ СУСРЕТИ – Повеља Љубомиру Ћорилићу

Протекле суботе на шестим Дринским књижевним сусретима у Зворнику, међу педесетак песника, приповедача и романописаца из Републике Српске, Србије и Црне Горе, учествовали су и чланови књижевног клуба лозничког КУД „Караџић“ – Светлана Гајић, Зорица Рајкова Лукић, Невена Кокановић и Љубомир Ћорилић, и на најбољи начин репрезентовали свој град Лозницу.

Љубомиру Ћорилићу је уручено посебно признање – Повеља за допринос култури, у знак признања за вишегодишњу сарадњу са писцима и културним институцијама Зворника и Рапублике Српске. Ћорилић подсећа да је све почело 1973. године кумовањем, за  то време, значајној књижевној ревији ”Сазворја”, коју су основали песници Звонко Тарле, Аљоша Мусић и Бранислав Брана Максимовић, настављено сарадњом са ондашњим зворничким СИЗ-ом културе, Библиотеком и Радио Зворником, а сада и са новим, веома предузимљивим издавачем „Ас-Оглас, који је, за само неколико година, објавио преко стотину издања књига песама, приповедака и романа.

На овом угледном фестивалу књижевности Ћорилић је имао и уводну беседу о орфичком надахнућу као вечном сјају поезије. О заштити српског језика и ћирилице казивао је књижевник Аћим Тодоровић, а уручене су и награде ауторима најбољих књига песама, приповедака и романа – учесницима конкурса који је расписао зворнички „Ас-Оглас“.

 – Мало ко у ово ратно време може да позове у свој град педесетак песника, приповедача, романописаца. „Ас-Оглас“ то може и уме. Драгоцено је што су се писци међусобно упознали, зближили и договорили будућу сарадњу. Неки ће од њих, верујем, као и ја, после свега, и после упорних година сарадње са Зворником, такође, добити Повељу.  На младим и добрим писцима остаје књижевност и свет. Честитам организатору – поручио је Ћорилић.

С. Пајић

ПРОЧИТАЈТЕ И…

Преузмите бесплатну апликацију ЛН за iOS уређаје на App Store или бесплатну апликацију ЛН за андроид уређаје на Google Play продавници!

Пратите нас и на фејсбукуинстаграму и јутјубу

Категорије
Тагови
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus (0 )