ПРАВО НА БЕСПЛАТНЕ КИЛОВАТЕ – Опет смањен број корисника

Право на бесплатну струју лане је у Лозници остварило 1.928 корисника, двадесет двоје мање него претходне године. Пре две године било их је више од две хиљаде

У Лозници се, као и у целој земљи, из године у годину смањује број грађана који имају право на бесплатну струју. Надлежни кажу да је до смањења корисника дошло пре свега због повећања пензија које не прати раст цензуса, односно месечног прихода за остварење тог права. Право на бесплатну струју лане је остварило 1.928 корисника, двадесет двоје мање него претходне године а пре две године било их је 2.063. Право на бесплатну струју, као и претходних година, имају три категорије становништва – корисници дечјег додатка, новчане социјалне помоћи коју добијају преко Центра за социјални рад и лица са малим примањима или без њих. Право на ову олакшицу имају и домаћинства са болесним чланом чије би здравље било угрожено искључењем струје или гаса. Како нам је рекла Радојка Станковић, шефица Одсека за дечју, социјалну и примарну заштиту у градској управи, да би остварили своје право на бесплатну струју или гас, домаћинства морају да испуне одређене материјалне и стамбене услове.

– Висина цензуса је прошле године повећана и износила је 15.690 динара за једночлано домаћинство, са два и три члана до 22.845 динара, са четири и пет чланова 29.994 динара, са шест  и више чланова 37.719 динара. Такође, за једног члана стамбени простор може да буде величине до 30 м2, за два члана до 42 м2, с тим да може да се толерише још 10 квадрата, за три до 55 плус такође, још 10 квадрата, за четири члана до 65 м2, за пет до 75 м2 и за шест и више чланова породице стамбени простор може да буде до 85 квадрата  – истиче Станковићева.

То није све, они који добију право на умањење рачуна за струју могу да потроше само онолико колико је прописано. Па тако, једночлано домаћинство које испуњава и стамбене и материјалне услове, може да потроши до 120 киловата бесплатне струје или 35 кубика гаса, двочлано и трочлано домаћинство месечно може да рачуна на 160 киловата струје или 45 кубика гаса, четворочлано и петочлано 200 киловата или 60 кубика гаса а породице са шест и више чланова могу да потроше а да не плате 250 киловата, односно, 75 кубика гаса.

Ових дана у најави је доношење Уредбе о енергетски угроженом купцу која ће донети нове повластице сиромашнијим грађанима да рачуне за струју, топлотну енергију и гас плаћају по повлашћеним, односно, нижим ценама. Како се најављује, да би једночлано домаћинство могло да оствари овај вид помоћи, мораће да има примања до 18.000 динара месечно, па све до 70 хиљада за домаћинства до шест и више чланова. Лица која су стекла статус енергетски угроженог купца за електричну енергију, аутоматски стичу тај статус и када је топлотна енергија у питању. Помоћ је предвиђена за набавку електричне и топлотне енергије или за гас. Уредбом је предвиђено да овај статус, поред корисника новчане социјалне помоћи и дечјег додатка, могу стећи корисници увећаног додатка за помоћ и негу другог лица, а на основу решења надлежног органа о коришћењу права. Биће повећан и праг укупног прихода домаћинства као услова за стицање овог статуса и разрађени и други услови, све у циљу повећања броја лица која могу стећи статус енергетски угроженог купца. Процењује се да ће се са новом уредбом број корисника помоћи крајњих купаца електричне енергије са 72.694 повећати на око 191.000. Нова Уредба коју треба да усвоји Влада Србије би, како нам је рекла и Станковићева, требало да почне са применом крајем ове године.

В. М

ПРОЧИТАЈТЕ И…

Преузмите бесплатну апликацију ЛН за iOS уређаје на App Store или бесплатну апликацију ЛН за андроид уређаје на Google Play продавници!

Пратите нас и на фејсбукуинстаграму и јутјубу

Категорије
Тагови
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )