У БИБЛИОТЕЦИ ПРЕДСТАВЉЕН 20. РОМАН МАРИЦЕ ПОПОВИЋ – Вече ”Завета” и сећања

У БИБЛИОТЕЦИ ПРЕДСТАВЉЕН 20. РОМАН МАРИЦЕ ПОПОВИЋ – Вече ”Завета” и сећања

Двадесети роман Марице Поповић - ''Завет'', представљен је синоћ у Библиотеци Вуковог завичаја на књижевној вечери која је уједно била и вече сећања на пролетос преминулог Драгана Тошића, уредника културних догађаја у библиотеци и лектора

Представљање ”Завета”, двадесетог романа Марице Поповић, било је више од обичног окупљања љубитеља прозе. Било је то прво књижевно вече у Библиотеци Вуковог завичаја након изненадне смрти Драгана Тошића, уредника културних догађаја у библиотеци, у мају ове године. Поповићева је рекла да је ”Завет” први њен роман који је Тошић прочитао, а није урадио лектуру.

– Планирали смо нас двоје да овај јубиларни роман представимо на посебан начин, али нас живот својим путем носи и сада смо ту због промоције, али и да бисмо се осврнули на Драганов и мој рад. Мени је у души посебно када кажем да је 20. роман, а нисам ”трчала” да прикупљам бројеве него сам писала некада два романа за годину, а некада по годину, годину и по дана без иједног. Било је дана када сам мислила да више никада нећу ни слово написати, као за време поплаве у Обреновцу, и то нас опет враћа Драгану јер захваљујући његовој упорности данас представљамо 20. роман – рекла је Пововићева.

Марицa Поповић

Популарна ауторка  каже да њени романи не подсећају једни на друге и да сваки има своју причу, а у ”Завету” је главна јунакиња седамнаестогодишња Звездана, девојчица коју су родитељи ”мазили и пазили”. Радња је смештена у шуме Борање, а Звездана са 17 година остаје без оца и мајке које ”на њене очи” убијају неки људи.

– Уместо да се забавља и расте уз смех, она постаје дете осветник. Колико ће се коме допасти узимање правде у своје руке, то препуштам читаоцима. Можда то ни мени није правда, али писац узме себи слободу да допусти да се то тако одвија, на неки начин ми је тако било драже, та њена одлука да освети родитеље јер то није било нимало лако – објашњава Марица и додаје да Звездана на крају схвата да није јунак, да није неко ко све то може да понесе, већ само дете које је успело да уради оно што је наумило.

Мирјана Пејак, директорица Библиотеке Вуковог завичаја, каже да су се Поповићева и Тошић разумели као да су једно биће и да је читање ”Завета” било тешко, иако је роман добар.

– Било је тешко зато што је Драган остављао неке ”знакове поред пута” у књигама које је лекторисао и препознају се у њима његове три тачке или његов зарез. Ово дружење вечерас замишљено је као промоција 20. романа, али и као вече у којем причамо о Драгану Тошићу који је уткао своје биће у 20 Маричиних романа – казала је Пејакова.

Поповићева је већ годинама најчитанији аутор у Библиотеци Вуковог завичаја, а на питање у чему је тајна њене популарности одговара да када писац пише спонтано и ”из срца”, мора да наиђе на одјек код читалаца.

– Брасина, Бања Ковиљача, Мали Зворник, Лозница, мој тата, кафана, Кур-салон, одрастање на овом простору, породичне приче… и тренутак када сам дозволила себи да то избије као вулкан из мене, а онда се то више није могло зауставити. Одавно се то проширило надалеко. Покушала сам да избројим на колико смо промоција Драган и ја били, али нисам успела. Од Мркоњић Града па до крајњег југа Србије не знам да ли постоји место у којем нисмо били бар једном, а негде и по два, три, четири пута, или као у Лозници, где је била промоција сваког романа – каже Поповићева.

Вече представљања ”Завета” и сећања на Тошића употпуниле су и вокалне солисткиње Сања Маврак и Александра Антонић, као и др Зорка Тошић која је прочитала пар својих песама посвећених Драгану Тошићу.

Н. Т.

ПРОЧИТАЈТЕ И…

Преузмите бесплатну апликацију ЛН за iOS уређаје на App Store или бесплатну апликацију ЛН за андроид уређаје на Google Play продавници!

Пратите нас и на фејсбукуинстаграму и јутјубу

Категорије
Тагови
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus (0 )