У СКЛАДУ СА ПРЕПОРУКОМ ВЛАДЕ – Треба штедети струју

Влада Србије донела је 27. августа закључак којим се препоручује искључивање декоративне расвете на објектима на којима није неопходна. Она апелује на друге институције и организације да примене ову препоруку као ‘’пример одговорног и рационалног понашања, како бисмо заједнички дали допринос у решавању изазова енергетске кризе са којима се суочава велики број земаља’’. Лозница је одмах реаговала, одржан је колегијуму руководства града са директорима јавних предузећа и установа одлучено је да се сва јавна предузећа, институције и установе чији је оснивач Град обавежу да поступе у складу са закључком Владе, а градоначелник Видоје Петровић је апеловао на све грађане и предузећа на да дају  допринос ‘’превазилажењу изазова енергетске кризе’’.

Данас је у Гимназији ”Вук Караџић” одржан Актив директора лозничких школе на којима је разговарано о потребама штедње електричне енергије, где год је то могуће. Помоћник градоначелника Љубинко Ђокић каже да је директорима јавних предузећа и установа, у складу са препоруком Владе, пренето да у наредном периоду озбиљно приђу рационализацији потрошње струје и направе свој оперативни план штедње.

Љубинко Ђокић

– Као да смо у Лозници били видовити па већ три године радимо на замени живиних на уличном осветљењу лед светиљкама које су вишеструко мањи потрошачи, осим тога, већ неколико година радимо и на подизању енергетске ефикасности на свим објектима у граду. Суфинансирали смо замену фасадне столарије и изфраду термоизолационих фасада на зградама за индивидуално и колективно становање. У просеку 42 одсто потрошње електричне енергије у Србији троше домаћинства, око 25 привреда, 17 јавни сектор, а готово 13 су технички губици, то се односи на губитке на мрежама и неплаћену потрошњу струје. Министарство рударства је дало детаљне мере које би могла применити домаћинства како би смањила потрошњу струје. У Лозници ћемо доћи до нивоа да, отприлике, за једну трећину смањимо потрошњу струје када је упитању јавна расвета. Данас је одржан састанак са директорима школа, упознати су са закључком Владе и упутством Министарства рударства, а свима нам је у интересу да их поштујемо јер уколико постигнемо уштеду од 15 одсто Лозница сигурно неће бити на мерама искључења – казао је Ђокић додајући да је декоративна расвета већ искључена на Музеју Јадра, Сталној поставци слика Миће Поповића и Вуковом дому културе.

Гимназијa ”Вук Караџић”

Домаћин данашњег састанка Актива директора Дарко Несторовић каже да ће ова средња школа свакако водити рачуна о уштеди струје. Са запосленима је договорено, каже, да када се завршава настава у поподневним часовима, како која учионица буде слободна да се одмах очисти и угасе светла.

– Става сам да се током ноћи угаси комплетно осветљење, да га нема на главном ни споредном улазу као што је то обичај. Што се тиче рачунара они се гасе после наставе као и на крају радног времена па тако доприносимо уштеди струје,  у фискултурној сали ће после наставе бити гашена светла, а рефлектори се неће палити на терену и то ће се озбиљно примењивати. Надам се поприличној уштеди, што се тиче наше школе, Гимназија  може да уштеди десетак одсто, струје, а можда и више, а веруем да ће и друге радити на исти начин па ћемо због постигнуте уштеде избећи рестрикције – казао је данас Несторовић.

Т.М.С

ПРОЧИТАЈТЕ И…

Преузмите бесплатну апликацију ЛН за iOS уређаје на App Store или бесплатну апликацију ЛН за андроид уређаје на Google Play продавници!

Пратите нас и на фејсбукуинстаграму и јутјубу

Категорије
Тагови
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )