СЛАБЕ АУТОБУСКЕ ВЕЗЕ ИЗМЕЂУ ЛОЗНИЦЕ И ВАЉЕВА – Као да су на крај света

СЛАБЕ АУТОБУСКЕ ВЕЗЕ ИЗМЕЂУ ЛОЗНИЦЕ И ВАЉЕВА – Као да су на крај света

Данас постоји само један полазак који повезује Лозницу и Ваљево, то је линија до Врњачке Бање. Осим аутомобилом, као да су остали облици превоза између два града ''уклети''. До Ваљева се из лозничког краја не може ни пругом јер је нема

Лозницу и Ваљево дели нешто више од 75 километара, али уколико неко жели аутобусом да путује из једног до другог суседног града, услови су као да су на крају света јер постоји само једна аутобуска линија. Тачније, линија је од Лознице до Врњачке Бање и иде преко Ваљева, и то је све. За разлику од веза са Шапцем, за Лозницу је Ваљево по том питању баш далеко.

Миладин Терзић, директор аутобуске станице у Лозници, каже да је до 1. маја “Ласта Ваљево” држала линију између два града, у 14 сати био је полазак из Лознице, а у седам ујутру из Ваљева, али су је они из неких разлога укинули.

– Данас постоји само један полазак који повезује Лозницу и Ваљево, то је линија до Врњачке Бање. Аутобус креће ујутру у 8, из Врњачке Бање враћа се у 15:45, односно из Ваљева ка Лозници полази у 19:10. Тамо негде до 2007/8. године било је седам полазака до Ваљева, први у пет, а последњи у 18 часова и толико повратака. То је годинама полако смањивано, а разлози су јасни. Нема довољно путника, привреда је замрла па нема радника, а ни ђака којих је било доста на путовању између ова два града. До Ваљева се из Лознице може преко Шапца, одакле су боље везе, јесте да је дуже педесетак километара, али ако се мора, боље и тако. Иначе, карта од Лозница до Ваљева је 660, повратна око 800 динара – каже Терзић за ЛН.

Ко због неког посла мора у Ваљево, треба да порани, али онда и нађе начин како да потроши време до 19:10, када тек може назад. Ваљевац или мештанин Осечине, који због нечега мора у Лозницу, у горем је положају. Он креће увече и мора негде преноћити како би сутра поранио до катастра, матичне службе или већ где мора ићи, али кад посао обави, мора још један дан остати у Лозници јер сигурно то неће успети да уради и ”ухвати” бус у 8 сати ујутру. Ваља му опет ноћити па тек сутрадан кренути пут Ваљева или Осечине.

 Осим аутомобилом, као да су остали облици превоза између два града ”уклети”. До Ваљева се из лозничког краја не може ни пругом јер је нема. Иницијатива да се Ваљево и Лозница споје колосеком покренута је још 1886. године, радови су почели уочи Великог рата, али су због њега прекинути. Посао је настављен пред почетак Другог светског рата, али су градилишта поново остала празна. Као “капиталну инвестицију” владајући социјалисти наставили су градњу пруге на почетку свог мандата 1990, али су грађански рат и распад Југославије трећи пут прекинули изградњу.

Највише је на прузи урађено током 1998, када су пробијени најтежи тунели, али наредне године почиње НАТО агресија и нови прекид радова. Овакав след догађаја јој је донео  епитет “ратна пруга” и легенду да чим почну радови, избије и рат. У незавршену пругу уложено је око 50 милиона евра, а пре девет година држава је одлучила да уместо, како је првобитно било планирано, руским кредитом, не гради пругу за Лозницу већ деоницу од Старе Пазове до Новог Сада па је наставак радова и тада изостао. Пруга до данас није завршена, па је Ваљево остало недостижно од Лознице и што се тиче железничког саобраћаја.

До Ваљева се тако путничким саобраћајем може само линијом ка Врњачкој Бањи, а колико ће та веза трајати, ко зна. Уколико не буде исплативо, превозник је може укинути па ће онда седиште Колубарског управног округа бити достижно једино аутомобилом или бициклом, ко воли такву вожњу. За Лозницу и Ваљево изгледа важи она – тако близу, а тако далеко.

Т.М.С

ПРОЧИТАЈТЕ И…

Преузмите бесплатну апликацију ЛН за iOS уређаје на App Store или бесплатну апликацију ЛН за андроид уређаје на Google Play продавници!

Пратите нас и на фејсбукуинстаграму и јутјубу

Категорије
Тагови
Подели чланак

Коментари

Wordpress (1)
  • comment-avatar
    dijana 2 years

    ..vecite prazne price,zasto se nesto ne preduzima i resava,zato i imamo previse automobila u gradu jer nemamo NIKAKAV gradski,prigradski i medjugradski prevoz,a direktor bi mogao da se potrudi kod nadleznih a ne da prima platu i prica prazne price koje svi znamo..treba nam pod hitno gradski i prigradski prevoz!

  • Disqus ( )