МИНИСТАРСТВО РУДАРСТВА И ЕНЕРГЕТИКЕ – Препоруке за мању потрошњу енергије

“Влада Републике Србије и Министарство рударства енергетике раде и радиће све како би се обезбедиле довољне количине енергије и енергената и за привреду и за домаћинства и захваљујући финансијској стабилности и одговорној политици коју спроводимо, успевамо да одржимо енергетску безбедност државе”, саопштило је данас ресорно министарство. Не правимо планове о рестрикцијама струје, наводе из министарства, већ радимо све време на томе да наш електроенергетски сектор повећава производњу енергије, како бисмо смањили увоз недостајућих количина, и радимо на реализацији пројеката који унапређују енергетску ефикасност и у јавним објектима и у домаћинствима.

У складу с тим, могуће уштеде у потрошњи електричне и топлотне енергије представљају важан извор јачања енергетске безбедности и смањења трошкова, због чега је Министарство рударства и енергетике припремило предлог препорука за уштеде у потрошњи електричне и топлотне енергије у државним и јавним установама и институцијама, локалним самоуправама, привреди, као и у домаћинствима за предстојећу зиму. Препоруке би требало да почну да се примењују што пре, и то у периоду од 1. септембра 2022. до 31. марта 2023. године.

На основу потенцијално остварених уштеда, процењује се да се на дневном нивоу може уштедети више од 15 одсто укупне дневне потрошње електричне енергије на нивоу Србије, што годишње износи око 5.300 GWh, од укупно потрошених 33.000 GWh. Другим речима, не би било потребе за увозом на годишњем нивоу. Дневна потрошња електричне енергије у Србији је у летњем периоду око 90 гигават-сати дневно, а у зимском периоду 120. Од тога, домаћинства троше 42 одсто, индустрија 25, транспорт три, јавно-комерцијални сектор 17, док су губици 13 одсто. Министарство предлаже да локалне самоуправе смање јавне расвете на улицама, трговима и другим објектима на минимални безбедносно оправдан ниво (смањење за 33 одсто); ограниче рад расвете билборда и светлећих реклама; новогодишњег осветљења од 15. децембра до 15. јануара; рад рефлектора на спортским и другим манифестацијама, а и да хитно пређу на ЛЕД расвету.

На подужем списку налази се и предлог препорука за предузимање мера у домаћинствима у циљу смањења потрошње електричне и топлотне енергије. Министарство препоручује коришћење бојлера за загревање воде само када је потребна, термостат бојлера подесити на температуру загревања до 60°Ц; поставити фрижидер на 4°Ц, а замрзивач на -18°Ц како би се обезбедио оптимум у потрошњи; у току дана користити сунце што више за осветљење, као и за загревање простора у грејној сезони, а током ноћи спустити ролетне и навући завесе; не покривати грејне елементе и уређаје намештајем или одећом јер на тај начин емитују мање топлоте. Користити машину за прање судова и веша тек када је пуна, јер је енергетски много ефикасније; избегавати сушење веша у сушилицама, већ га сушити на ваздуху.

Што се тиче хране, треба кувати у поклопљеној посуди јер се тако штеди до 20 одсто енергије, користити посуде које су величином сразмерне грејној површини како би се избегао губитак од 20 одсто енергије; када вода прокључа, јачину грејања посуде смањити на најнижу могућу температуру при којој ће вода наставити да кључа чиме се може уштедети и до 60 одсто енергије; искључивањем рерне 10 минута пре краја печења може се уштедети до 20 одсто енергије.

Троши струју и кад не пуни…

Министарство вели и да треба гасити светла у собама у којима се не борави; да се велике уштеде могу остварити заменом обичних сијалица ЛЕД метал-халогеним које троше и до десет пута мање енергије од обичних; савет је и да треба искључити рачунар после рада на њему; искључити пуњаче батерија из утичница; редовно мењати филтере на грејним уређајима и искључити декоративну расвету на стамбеним зградама и породичним кућама.

Што се тиче грејања, препоручене температуре просторија за случај да се седи и дуже борави у њима треба да буде од 20 до 21 Ц, где се спава 18 Ц, за просторије у којима због одласка на посао и школу током дана нико не борави – 16 Ц, а у случају дужег одсуства 10 Ц, наводе из Министарства рударства и енергетике.

ЛН

ПРОЧИТАЈТЕ И…

НОВО – Преузмите бесплатну апликацију ЛН за iOS уређаје на App Store или бесплатну апликацију ЛН за андроид уређаје на Google Play продавници!

Пратите нас и на фејсбукуинстаграму и јутјубу

Категорије
Тагови
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )