НА ВАШАРУ У ЛОЗНИЦИ – Појефтинило печење „с пања“

НА ВАШАРУ У ЛОЗНИЦИ – Појефтинило печење „с пања“

Госпојински вашар у Лозници, односно у Клупцима, већ по традицији се мери по томе да ли је протекао без кише или су падавине, ипак, поквариле ову светковину, једну од највећих у овом делу Србије, а не по броју посетилаца јер људи долазе из свих делова Јадра, Подриња, као и са друге обале реке Дрине. Овогодишњи је протекао по изузетно високој температури, баш као и претходни, на Видовдан. Трговци кажу да су задовољни, али да увек „може боље“.

– Ова „журка“ почне још дан раније, а деси се често да уочи вашара буде боља продаја него на сам дан вашара. Овај пут није лоше, народ купује колико може, а ми смо задовољни колико год да продамо – објашњава ситуацију „на терену“ један од бројних трговаца постављених дуж улице, на импровизованој тезги, каквих има на десетине од ОШ „Доситеј Обрадовић“ до кванташке пијаце ЈКП „Наш дом“.

Посебно забавно је управо у кругу кванташа где поред тезги за различитом робом свој динар гледају да зараде и угоститељи, музичари, власници луна паркова, карусела и рингишпила. Приметно је да на тезгама са школским прибором, свескама, перницама и ранчевима има најмање робе, кажу продавци, разграбиле муштерије пред полазак ђака у школу. Теписи, завесе, јоргани, јастуци и намештај, све то било је у понуди, а продавци су дошли из целе Србије. Најбучније је око шатора са музиком испред којих се дими вруће печење тек скинуто с ражња. Вешти месар струже сатаром остатке јагњетине с пања и каже да „роба иде као луда“. Можда зато што је нешто јефтиније него пре два месеца.

– У односу на Видовдански вашар сада је печење појефтинило. Продајемо јагњетину за 2.200 динара, а била је две и по, док је прасетина била две хиљадарке, а сада је 1.600 динара. Добро „иду“ и пљеске, кобаје и љуте папричице, као салата – задовољно објашњава.

Кафеџије су се побринуле да обезбеде атрактивне певаче, али „врхунац забаве“ се очекује тек у вечерњим сатима, Како кажу, кад мало захлади, а и када се попије која ракија или пиво више. Задовољство се осећа и код продаваца половне робе, а има ту и старог алата, и техничке робе, али и војничке опреме из неких старих магацина. Кажу да се увек нађе неко коме затреба баш нешто што би се у „нормалним“ околностима, вероватно, бацило. Задовољни су јер се сећају да само пре две године, због коронавируса, вашара није ни било. Подсећамо, Завод за јавно здравље у Шапцу није дао сагласност да се организује овакав скуп. Сада се ретко ко и сети маски на лицу и страховања да негде „закачи“ вирус.

Госпојински вашар је, иначе, по традицији слабије посећен од Видовданског, али ове године скоро да су се изједначили. Око шест предвече неки трговци су већ спаковали своју робу, кажу да морају раније да крену јер је сутра радни дан. А зна се да радни људи неће доћи на вашар у вечерњим сатима, ако сутра морају на посао. Последњи августовски викедн протекао је без падавина, а како ће бити следећег лета, видеће и посетиоци и продавци који се радују сваком панађуру у Лозници, без обзира на временске прилике.

С. П.

ПРОЧИТАЈТЕ И…

НОВО – Преузмите бесплатну апликацију ЛН за iOS уређаје на App Store или бесплатну апликацију ЛН за андроид уређаје на Google Play продавници!

Пратите нас и на фејсбукуинстаграму и јутјубу

Категорије
Тагови
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus (0 )