ЛЕТЊЕ СРЕЂИВАЊЕ ШКОЛА – Све спремно за почетак наставе

ЛЕТЊЕ СРЕЂИВАЊЕ ШКОЛА – Све спремно за почетак наставе

Ове године је више од петине укупног буџета града Лознице издвојено за образовање од чега педесетак милиона за капитално сређивање школа

– Гарантујем да ће деца 1. септембра кренути у потпуно сређене школе, имаће пристојне услове за рад. Политика нашег града је таква да образовање има приоритет у издвајању из буџета у којем је за ову годину предвиђено нешто више од петине укупног буџета од чега педесетак милиона за капитално сређивање школа. То показује да водимо рачуна да у свим школама поправимо услове рада и ученика и наставника – каже Љубинко Ђокић, помоћник градоначелника Лознице, поводом  захтева ЛН да нам пружи информацију о сређивању школа током летњег периода.

Истиче, да када су у питању капитални радови, скоро на свим школским објектима на подручју града је понешто рађено, почев од реконструкције крова, замене олука, фасадне столарије, подова, израде нове фасаде, реконструкција електричних и водоводних инсталација, тоалета. У издвојеном одељењу ОШ “Вера Благојевић” у Трбушници радило се на замени фасадне столарије, у школи “Анта Богићевић” ради се на реконструкцији крова изнад фискултурне сале и на изради мокрих чворова за децу која се налазе у боравку. У школи “Јован Цвијић” се ради пројектна документација за израду гасне котларнице с обзиром на то да се овде као огрев користио угаљ. У издвојеном одељењу (ИО) “Кадињаче” у Лозничком Пољу, урадиће се нови спортски терени с обзиром на то да су остали без њега због изградње дечјег вртића.

Љубинко Ђокић

– У ОШ “Вук Караџић” у Лозници наставили смо ограђивање школе као једног од битних фактора за безбедност ученика, а у школи “Свети Сава” у Липничком Шору замењена је фасадна столарија на улазном холу у којем ће сада бити много топлије. Кад је у питању школа “Петар Тасић” у Лешници сва четири издвојена одељења, Новом Селу, Чокешини, Стражи и Доњем Добрићу, су раније реконструисана и завршена и у веома добром су стању, а ове године смо у ИО у Доњем Добрићу урадили термоизолациону фасаду тако да смо и ту школу комплетно завршили. У школи “Краљ Александар Први Карађорђевић” у Јадранској Лешници ове године се ради кухиња, расписан је јавни позив и очекујемо да радови почну следеће недеље. За ову школу смо раније расписали јавни позив за изградњу фискултурне сале, још увек је у току и очекујемо избор извођача. Она се неће само користити за извођење наставе физичког васпитања, већ ће допринети подизању нивоа физичке културе целог тог краја – истиче Ђокић.

У ОШ “Степа Степановић” у Текеришу сва четири ИО, у Горњој и Доњој Бадањи, Трбосиљу и Сипуљи, су, како каже, раније сређена, а ове године се на школском објекту у Трбосиљу ради на реконструкцији крова који је доста оштећен. У школи “Доситеј Обрадовић” у Клупцима се раније кренуло са реконструкцијом крова и ове године је завршена последња етапа. У школи “Вук Караџић” у Липници ове године у плану је да се уради реконструкција котларнице, у току је набавка котлова. Издвојено одељење ове школе у Брадићу је потпуно реконструисано, а ове године завршена је израда термоизолационе фасаде. Што се тиче “Вукове спомен-школе” у Тршићу, планирано је да се прикључи на гас и радиће се на реконструкцији водоводне инсталације. У школи “Мика Митровић” на Брезјаку у ИО у Доњим Недељицама радиће се кров за шта је опредељено око шест милиона динара, поступак јавне набавке је у току. У школи “14. октобар” у Драгинцу, како каже, у неколико фаза се радило на реконструкцији крова и завршен је у потпуности, остао је део над фискултурном салом, тако да се следеће године може почети са заменом фасадне столарије.

Што се тиче сређивања средњих школа, у току су радови на замени крова, што се и види на старом делу гимназије и израда термоизолационе фасаде у Техничкој школи. У Средњој школи “Свети Сава” рађени су нови подови, кречење и замена инсталација.

– Ниједног момента не заборављамо ни ученике који су вредни и који на такмичењима постижу добре резултате. У овој години смо из буџета повећали издвајање за стипендије, студентима за 20 одсто, а ученицима за 40 одсто. Не заборављамо ни запослене, сви трошкови – путни као и стручног усавршавања, и јубиларне награде, редовно се исплаћују из буџета и мислим да смо ми једна од ретких локалних самоуправа која своје обавезе испслаћује у целости – напомиње Ђокић.

Што се тиче грејања, Ђокић каже, да су градске школе прикључене на даљинско грејање, односно на градску “Топлану” а за оне које нису, путем јавног позива изабрана је београдска фирма која се обавезала да их снабдева угљем. За школе које се греју на дрва, а у питању су издвојена одељења која се налазе на сеоском подручју, расписан је јавни позив на који је конкурисало Шумско газдинство “Борања”, које се обавезало да ће испоручити око 550 метара дрва.

В. М.

ПРОЧИТАЈТЕ И…

НОВО – Преузмите бесплатну апликацију ЛН за iOS уређаје на App Store или бесплатну апликацију ЛН за андроид уређаје на Google Play продавници!

Пратите нас и на фејсбукуинстаграму и јутјубу

Категорије
Тагови
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus (0 )