НСЗ – РАСПИСАН ЈАВНИ ПОЗИВ – Моја прва плата

Национална служба за запошљавање расписала је у понедељак трећи јавни позив за Програм подстицаја запошљавања младих “Моја прва плата” у који је, као и прошле године, планирано да се укључи десет хиљада младих.

Програм ће се одвијати у четири фазе, најпре се, до 22. септембра, пријављују послодавци из приватног и друштвеног сектора који желе да се укључе у овај програм, од 3. октобра до 30. новембра пријављују се заинтересовани млади људи који су незапослени и то електронским путем на веб-портал www.мојапрваплата.гов.рс. У трећој фази послодавци бирају кандидате који су им потребни и то већ од почетка њиховог пријављивања а коначан избор послодавци из приватног сектора обавиће од 1. до 15. новембра.

Послодавци из јавног сектора коначну одлуку о избору кандидата моћи ће да донесу од 16. до 30. новембра. У последњој фази се потписује тројни уговор између НСЗ, послодавца и изабраног кандидата. Рок за спровођење Програма је петнаест дана од формирања коначне листе послодаваца са изабраним кандидатима.
Програм “Моја прва плата” намењен је младима са средњим и високим образовањем до навршених тридесет година, који немају радно искуство, односно имају највише шест месеци радног искуства на пословима у оквиру нивоа образовања којим конкуришу и налазе се на евиденцији незапослених НСЗ у тренутку закључења уговора.

Зоран Миловановић

Програм ће се спроводити код послодавца у трајању од девет месеци без заснивања радног односа, а НСЗ ће младима са средњим образовањем исплаћивати месечну надокнаду у износу од 25.000 динара односно 30.000 онима са високим образовањем. Поред тога, НСЗ ће младима уплаћивати допринос за случај повреде на раду и професионалне болести. Овим програмом даје се могућност младима који немају радно искуство да обаве праксу на одређеним пословима код послодавца у циљу стицања знања и вештина за рад и на тај начин они повећавају своје могућности за запошљавање.
Како нам је рекао Зоран Миловановић, директор лозничке филијале НСЗ, у оквиру програма “Моја прва плата” који је почео крајем прошле године, још увек се прате ефекти. Они ће, како каже, бити познати у септембру. Лане је по овом програму педесеторо младих остало у радном односу.
В. М.
ПРОЧИТАЈТЕ И…

НОВО – Преузмите бесплатну апликацију ЛН за iOS уређаје на App Store или бесплатну апликацију ЛН за андроид уређаје на Google Play продавници!

Пратите нас и на фејсбукуинстаграму и јутјубу

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )