РАД ЈАВНОГ ПРАВОБРАНИЛАШТВА – Повећан број предмета

Све већи број извршних предмета који се односе на принудну наплату комуналних услуга. И лане, највише тужби грађана против Града због уједа паса луталица, просечно досуђена накнада штете износила је 74.577 динара

У току прошле године Јавно правобранилаштво у Лозници имало је 1.974 предмета од којих је решено 1.526. Од 448 нерешених предмета, 218 се односе на парнице, 73 на извршне предмете, остали на ванпарничне, управне и друге предмете. Како се наводи у Извештају о прошлогодишњем раду овог градског органа, лане је број предмета повећан за 530 у односу на претходну годину, због много већег броја извршних предмета који се односе на принудну наплату комуналних услуга као и предмета у области превентиве.


Према речима Славољуба Петковића, градског правобраниоца, током прошле године Правобранилаштво је учествовало на 665 расправа пред судовима и другим органима. Правна заштита имовинских права и интереса града најчешће се обавља у парничним поступцима у којима је у раду било укупно 375 предмета, од којих је правоснажно окончано 157, добијено је 109 парница, изгубљено 26 а 22 су решене на други начин као што је прекид поступка или повлачење тужбеног захтева. Градско правобранилаштво је пред судовима заступало Град у 82 парнична предмета од чега је у њих десет Лозница била тужилац, а тужени у 72.

Највећи број тужби грађана и у овом извештајном периоду против Града поднето је за накнаду штете због уједа паса луталица. Међутим, последњих година имамо смањење предмета у којима је Град тужен и повећање предмета који свој епилог добијају у мирном поступку тамо где је то могуће. На овај начин избегавају се судски трошкови што смањује издвајања из буџета за ове намене – каже Петковић.


Основном суду у Лозници, по том основу, поднето је 17 тужби а из претходне године пренета су 42 предмета, правоснажно су решена 24 захтева, а у раду је остало 35. Просечно досуђена накнада штете настала од паса луталица износи 74.577 динара а просечно досуђени трошкови парничног поступка 44.141 динара и знатно су нижи него претходне године.
По овој основи Град је дужан да исплати 2,849 милиона динара што је за 558,8 хиљада више него претходне године. У вансудском поступку закључено је 266 поравнања, а просечан износ по закљученом поравнању је 42.630 динара. За надокнаду материјалне штете коју су начинили пси луталице закључено је 50 поравнања, просечан износ који је по овом износу исплаћен је 11.345 динара. По оба вида штете Град треба да исплати укупно 9,7 милиона динара, што је исто као и претходне године.


Како се наводи у извештају, у прошлој години Градско правобранилаштво је као пуномоћник заступало град у 293 предмета, највећи број њих односио се на парнице у којима је тужилац ЈП “Лозница развој”. У њима се расправљало о основаности и висини оспореног потраживања у извршним поступцима по основу пружених комуналних услуга од стране овог предузећа. Петковић наглашава да се 90 одсто предмета завршава у корист овог јавног предузећа.
В. М
ПРОЧИТАЈТЕ И…

НОВО – Преузмите бесплатну апликацију ЛН за iOS уређаје на App Store или бесплатну апликацију ЛН за андроид уређаје на Google Play продавници!

Пратите нас и на фејсбукуинстаграму и јутјубу

Категорије
Тагови
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus (0 )