У ТЕКЕРИШУ ОБЕЛЕЖЕНА ГОДИШЊИЦА СЛАВНЕ БИТКЕ  – Србија је захвална јунацима са Цера

У ТЕКЕРИШУ ОБЕЛЕЖЕНА ГОДИШЊИЦА СЛАВНЕ БИТКЕ  – Србија је захвална јунацима са Цера

- Наши церски јунаци могу бити спокојни јер је данашња Србија исто толико храбра и јер је за нас, баш као и за њих пре 108 година, љубав према отаџбини у срцу нашег бића. Вођени њиховим најсветлијим примером патриотизма, увек ћемо се борити за сваки педаљ своје земље, за мир и слободу – поручила је данас у Текеришу министарка за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Дарија Кисић

У Текеришу је данас организована државна церемонија обележавања 108. годишњице од битке на Церу, прве савезничке победе у Великом рату, а у има Владе Србије скуп је предводила министарка за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Дарија Кисић. Она је најпре присуствовала верском обреду испред споменика церским јунацима, а потом је у име Владе Србије положила венас изразивши пошту херојима Првог светског рата.

Венце су положили и представници Министарства одбране и Војске Србије, Мачванског округа, градова Лознице и Шапца, општина Крупањ, Љубовија и Осечина, као и амбасада и представници бројних удружења и грађана који негују традицију ослободилачких ратова Србије. После интонирања државне химне у име Града Лознице обратио се Љубинко Ђокић, помоћник градоначелника, који је подсетио на славне дане и јунаштво српских војника у борби са надмоћнијим непријатељем.

– Аустроугарска монархија је те 1914. године мобилисала милион и 500 хиљада војника, добро наоружаних и задојених мржњом према свему што је српско. Напали су Краљевину Србију која је тада имала 4,5 милиона становника и тек изашла из балканских ратова. Поћорек је сматрао да ће тај рат бити завршен за две или три недеље, да ће то бити лака шетња све до Ниша. Одлучујућа битка вођена је овде на Церу, Текеришу, Косанином граду, где су српски официри, војници и сељаци бранећи своју Србију победили. Тешко и крваво, али су победили. Када је протеран и последњи непријатељски војник из Шапца мислило се да је рат при крају и нико није ни слутио да нас чека четрворогодишња борба у којој ће Србија изгубити четвртину свог становништва, од тога половину мушке популације. Скупо смо платили слободу. И данас се Србија брани, али не оружјем, како су је бранили наши преци, брани се радом, љубављу, новим пројектима, новим радним местима и изградњом институција. То је циљ на којем смо сви ангажовани и за који се вреди борити, а светли примери церских јунака неће и не смеју бити заборављени. Они су наша прошлост, наш национални идентитет и без тога ми нисмо ми – рекао је Ђокић

Министарка Кисић је изразила задовољство што јој је указана част да у славном и херојском Текеришу ода почаст церским јунацима.

– Они су пре 108 година златним словима исписали странице наше историје. Храбра српска војска тада је извојевала прву савезничку победу у Првом светском рату, против знатно јаче и опремљеније војске, против силе над силама. Били су то дани поноса и славе, када се цео свет дивио нашим војницима, због херојства, храбрости, патриотизма и војног умећа. Један мали народ до ногу је потукао велику силу, спречивши непријатељски продор преко Дрине. Овде и данас одјекују звуци топова, пушака, повици „у јуриш“, „за слободу“, „за Србију“. Ходајући стазама и пољима наших јунака, витезова који су своје животе дали бранећи отаџбину, оно што сви осећамо данас јесу бескрајни понос и неизмерно поштовање према њима, који су се борили за нас, за све будуће генерације – рекла је министарка.

Она је нагласила да је скуп у Текеришу прилика да се изрази поштовање према онима који су „симбол јунаштва, части, поштења, одлучности и бескомпромисности у борби за слободу, онима којима је реч отаџбина била светиња“.

– На томе ће им Србија заувек бити захвална. Наши церски јунаци могу бити спокојни, јер је данашња Србија исто толико храбра и јер је за нас, баш као и за њих пре 108 година, љубав према отаџбини у срцу нашег бића. Вођени њиховим најсветлијим примером патриотизма, увек ћемо се борити за сваки педаљ своје земље, за мир и слободу. Зато овде, у Текеришу, данас поручујемо да је Србија, вођена мудром политиком председника Републике Србије Александра Вучића, слободна држава, која јесте и која ће вечно бити на страни мира, разумевања, толеранције и сарадње. Јер само у слободи и миру наша земља може да иде напред, да привредно и економски јача, да својим грађанима буде још много боље место за живот, који ће у својој земљи, на свом огњишту, стварати и ширити своје породице. Јер, нема ничег важнијег од тога. Вечна слава и хвала свима који су своје животе дали за слободу Србије – рекла је министарка Дарја Кисић, која је потом обишла и Музеј Церске битке.

У кругу спомен-комплекса приређен је пригодан музичко-сценски програм, а државну церемонију организовао је владин Одбор за неговање традиција ослободилачких ратова Србије уз подршку Града Лознице и Центра за културу „Вук Караџић“.

Подсећамо да се битка на Церу одиграла током августа 1914. године и да представља једну од најзначајнијих и највећих победа српске војске у читавом току Првог светског рата. Предвођени генералом Степом Степановићем српски војници су показали безмерну храброст и патриотизам.

С. П.

ПРОЧИТАЈТЕ И…

НОВО – Преузмите бесплатну апликацију ЛН за iOS уређаје на App Store или бесплатну апликацију ЛН за андроид уређаје на Google Play продавници!

Пратите нас и на фејсбукуинстаграму и јутјубу

Категорије
Тагови
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )