У МУЗЕЈУ ЈАДРА – Прича о обрамици

Центар за културу „Вук Караџић“ организоваће у четвртак (11. август) у Музеју Јадра изложбу под називом „С обрамицом низ пут“, чији аутор је др Марко Стојановић, музејски саветник етнолог-антрополог Етнографског музеја у Београду. 

Поставка је посвећена предмету који се традиционално користио у свакодневном животу, пре свега на сеоским подручјима, за преношење терета на рамену. Настао је од обичног дрвета, са урезима на оба краја како терет не би склизнуо док се преноси. Поред овог назива, познат је и под именом обравица, обраница, обрамњача, кобшка или кобилка.

Ова једноставна алатка користила се за преношење воде, посуда са млеком или сиром, као и робе која се продавала на пијацама и сеоским вашарима. Помоћу обранице жене су носиле прљав веш на реку и оданде га враћале опраног и чистог до куће, а како наводи аутор у каталогу који прати ову поставку, обрамице су данас „део музејских експоната који подсећају на предмете народне културе преображене у етнографска културна добра“.

Отварање изложбе је у седам сати предвече.

С. П.

ПРОЧИТАЈТЕ И…

СУСРЕТ СЛИКАРА – Малозворничка ликовна колонија

САОБРАЋАЈНА ПОЛИЦИЈА – Појачана контрола брзине

НОВО – Преузмите бесплатну апликацију ЛН за iOS уређаје на App Store или бесплатну апликацију ЛН за андроид уређаје на Google Play продавници!

Пратите нас и на фејсбукуинстаграму и јутјубу

Категорије
Тагови
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )