16. ДРИНСКА РЕГАТА – У чамцима и Французи и Руси

16. ДРИНСКА РЕГАТА – У чамцима и Французи и Руси

Низ Дрину су данас пловили, на 16. регати ”Дрина је само једна”, и у њеној лепоти уживали не само Лозничани, Зворничани и Малозворничани, већ и бројни гости са стране. Било је ту људи из овог краја које је живот одвео у неке друге државе, али и оних које из других земаља довео до Лознице. Неке да ту живе, друге да дођу у госте и упознају се са овим делом света.

Неком другом приликом не би то било ништа посебно, али у светлу садашњег тренутка на светској, а нарочито европској сцени занимљиво је да су се учесници регате из Француске нашли на чамцу на којем стоји налепница ”Росија”. Није то, међутим, њима ништа сметало да уживају у лозничком спусту Дрином.

Из Француске на регату (Јовић у белој мајици)

– Први пут смо на регати и ово је баш супер. Организација је добра, роштиљ на чамцу, точено пиво, све сам видео и следећи пут ћемо и ми овде тако нешто организовати. Морамо обавезно опет доћи на регату, купао сам се у реци, супер је, чиста, топла, одлична. Нисам досад знао да може овако лепо да се плива, баш освежава. Дружење је било опуштено, видимо се догодине, сигурно ће нас бити више, показаћемо пријатељима како је лепо и сигурно ће доћи – препун је утисака Драго Јовић из Валанса крај Лиона.

Јарослав Александров

Са друге стране континента у Лозницу су стигли и у њој се населили Руси. Московљанин Јарослав Александров Лозничанин је већ пет година, али је тек данас, са још троје сународника, први пут дошао на регату. Каже да је све занимљиво, али, изгледа да највећи утисак оставља овдашња клима.

– Много је топлије него у Русији. И зимско време је много топлије – каже Јарослав.

Европске градове из којих су на регату стигли гости употпуњују Момчило Јовановић и Жељко Глишић, први из немачког Ашафенбурга, други из Беча, Аустрија. Момчило се први пут спуштао Дрином, а Жељко је већ искусан учесник регате.

Момчило Јовановић

– Овде баш има много људи и не може бити лоше када је тако. Од друштва сам чуо да је провод увек сјајан па сам овог пута дошао и ја то да доживим у свом родном крају. У чамцу је права интернационална дружина, неко је стигао из Босне, неко из Аустрије, Немачке и, наравно, из наше Србије. Заиста мислим да је ово сјајан догађај и да га треба сачувати – каже Јовановић, некадашњи фудбалер Лознице у млађим категоријама.

Жељко је у Бечу већ 19 година, али када год уграби прилику долази на регату. Ове године коцкице су се поклопиле и уписује свој четврти спуст Дрином.

Жељко Глишић

– Овде је сваки пут сјајно, право лудило на Дрини. Овакво нешто не постоји на Западу, тога има само у Србији. Данас ће Аустријанци видети на фејсбуку и инстаграму како то изгледа, има да пршти све. Није лоша идеја то да доведем неког Аустријанца следеће године да учествују на регати и да виде шта је живот и какво је уживање – кује већ планове Глишић па се следећег августа поред Руса и Француза могу очекивати и Аустријанци.

Колико је забавно било на регати коју организују градови Лозница и Зворник, РС, и Општина Мали Зворник, показује и то што је журка почела и пре него што су се чамци отиснули од обале, а није престајала ни током пловидбе, музика се чула са воде, са понеког чамца стизао је и мирис роштиља мада ређе него претходних година. Милан Недељковић, капетан регате, каже да је најбитније пазити на реку на оваквој манифестацији.

Милан Недељковић, капетан регате

– Ово је еколошка регата, пазимо на нашу реку, свако пловило је добило кесу за отпатке тако да ништа не заврши у води и људи су изузетно одговорни по том питању. Морамо чувати нашу Дрину. Обезбедили смо и богат садржај на циљу, на Жићиној плажи – традиционални војнички пасуљ, такмичење у пецању, одбојку и журку коју приређују Туристичка организација града Лознице и Канцеларија за младе. Данас овде имамо и странце, наше пријатеље, госте из Француске па је тако регата, поред тога што је организују градови са обе обале Дрине, међународна и по томе – каже капетан Недељковић.

Како је туризам један од основних стубова развоја Лознице, манифестације имају велики значај у његовом унапређењу. Градски менаџер Дејан Сталовић каже да је регата из године у годину све боља и са више садржаја.

– Синоћ смо имали концерт Хариса Џиновића и надамо се да ћемо таквих програма у наредном периоду имати све више. Најважније нам је да све протекне безбедно и зато смо обавили све што је потребно и ангажовали све службе које регату чине безбедном, а то је први услов за успех и циљ свих нас. Све је протекло како треба и у складу са правилима, нисмо имали проблема и организовали смо још једну добру регату ”Дрина је само једна” – рекао је Сталовић.

Да све протекне на најбољи начин потрудила се и природа, време је било сасвим добро за пловидбу, коме је било претопло могао се освежити у реци коју многи сматрају једном од најлепших у Европи. За све остало, пре свега за добро расположење, побринули су се сами учесници.

Н. Т.

ПРОЧИТАЈТЕ И…

СИНОЋ У ЛОЗНИЦИ – Џиновић испунио шеталиште

ТУРИСТИЧКА ОРГАНИЗАЦИЈА ОБЕЛЕЖИЛА СВОЈ ДАН – Искуство и свеже идеје, рецепт су за успех

НОВО – Преузмите бесплатну апликацију ЛН за iOS уређаје на App Store или бесплатну апликацију ЛН за андроид уређаје на Google Play продавници!

Пратите нас и на фејсбукуинстаграму и јутјубу

Категорије
Тагови
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus (0 )