ТУРИСТИЧКИ ПОТЕНЦИЈАЛИ ОПШТИНЕ КРУПАЊ – На почетку – дрвени базен

ТУРИСТИЧКИ ПОТЕНЦИЈАЛИ ОПШТИНЕ КРУПАЊ – На почетку – дрвени базен

Туристичку понуду Крупња допуњује и отворени градски базен који је ових дана препун купача. Крупањци се могу похвалити да имају базен готово читав век, а све је почело дрвеним

Изузетно високе температуре, прави тропски дани овог лета, “напунилe” су отворени градски базен у Крупњу. Купача је све више, а поред мештана, ту су и бројни туристи, као и становници околних места који су и ранијих година долазили у великом броју. Крупањ има дугу туристичку традицију и, за разлику од много већих средина, може се похвалити да има базен готово читав век. Први, и то дрвени, изградили су Аустријанци, а према незваничним информацијама, учињено је то између 1922. и 1926. године.

 – Бетонски базен направљен је 1938. године, а 1952. године изграђен је, такође, бетонски базен на месту где се и сада налази. У то време на потезу од Београда до Рађевине постојала су само два базена – на Ташу у престоници и у Крупњу. Двадесет и три године касније (1975) уместо бетонског базена, изграђен је алуминијумски, који је и сада у употреби. У склопу комплекса су два мала дечја базена за најмлађе купаче, док је велики базен подељен на два дела, када је дубина у питању. У једном делу је дубина 1,8, а у другом један метар тако да могу да се купају и одрасли и деца која уче или већ знају да пливају. Поставили смо бове и канап и тако обележили дубљи и плићи део базена. Иначе,  занимљиво је да је од 1965. до 1970. године у Крупњу постојао пливачки клуб чији су чланови постизали запажене резултате на такмичењима на којима су наступали – каже Милутин Поповић, директор предузећа “1. мај”, које води бригу о крупањском базену.

Туристичка сезона у Крупњу је у пуном јеку и сви смештајни капацитети су попуњени. Велики број посетилаца потражио је освежење на градском базену. Од почетка сезоне (25. јун) продато је око 5.000 улазница и ту нису убројана деца до седам година која имају бесплатан улаз. Прошле године за целу сезону продато је 7.600 улазница. У односу на исти период прошле године, то је повећање од 30 одсто и, како каже Поповић, ако се настави овакав тренд, може се очекивати једна од рекордних сезона. До сада је најбоља била 2017. година када је базен имао 60 радних дана.

Градња базена у Крупњу седамдесетих година прошлог века

Иначе, базен ради сваког дана од 9 до 19 часова, а цене улазница су повољне. За децу од седам до 18 година  улаз је 100, а за одрасле 150 динара.  За полудневну карту, која важи после 15 часова одрасли треба да издвоје 100 динара, док сви који желе да се окупају у базену после 18 часова, могу то учинити за само 50 динара. Посетиоцима базена у Крупњу на располагању су лежаљке и сунцобрани, а могу се освежити пићем у кафе-бару. За сунцобран и лежаљку треба издвојити 200 динара.

В. Ст.

ПРОЧИТАЈТЕ И…

КУЋА НА СЕЛУ – Прошле године усељено седам породица

ПРОМЕНЕ У ФК ЛОЗНИЦА ПОСЛЕ ПРВОГ ПРВЕНСТВЕНОГ КОЛА – Головић више није на голу ни у тиму

НОВО – Преузмите бесплатну апликацију ЛН за iOS уређаје на App Store или бесплатну апликацију ЛН за андроид уређаје на Google Play продавници!

Пратите нас и на фејсбукуинстаграму и јутјубу

Категорије
Тагови
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus (0 )