ХУМАНОСТ НА ДЕЛУ – Ватрогасац спасао ветрушку

ХУМАНОСТ НА ДЕЛУ – Ватрогасац спасао ветрушку

Урош Милинковић

Припадници лозничке ватрогасно-спасилачке јединице своју хуманост и храброст не показују само када их суграђани позову да спасавају од пламена њихове животе и имовину, већ и ван радног времена показујући да су увек спремни да помогну некоме у невољи. Не само људима, већ и животињама, а најсвежији пример је гест младог Лозничанина Уроша Милинковића, који за месец дана завршава приправнички стаж међу лозничким ватрогасцима.

Он је ових дана спасао  ветрушку, врсту сокола, која је на списку строго заштићених врста птица у Србији. Не само да ју је спасао од канџи мачке, већ је урадио и много више. Како је испричао за портал Лозничких новости, пре десетак дана се враћао из ноћне смене када је у јутарњим сатима на шеталишту приметио мачку да се прикрада некој малој животињи. Пришао је и видео да је на тлу повређена млада птица па ју је понео са собом. Испоставило се да је права особа била на правом месту.

– У пешкир који сам имао код себе увио сам птицу и одмах видео по канџама и оштром кљуну да се ради о некој врсти грабљивице. Однео сам је кући и са укућанима се посаветовао да је однесемо код ветеринара. Он је потврдио озбиљнију повреду крила, испоставило се да је у питању отворен прелом, дао неке креме да мажемо рану и спречимо инфицирање, помогао колико је могао, али није могао учинити више од тога. Упутио нас је да потражимо помоћ у Београду, Заводу за заштиту животне средине или зоолошким вртовима. Нико нам није дао конкретан савет, па смо на крају дошли до контакта у Yоолошком врту Палић код Суботице. Ту су нам рекли да прихватају повређене животиње, поготово заштићене врсте, а испостваило се да је птица коју сам нашао таква – прича млади ватрогасац.

За тих седам, до десет дана док је соко био код њега хранио га је комадићима меса уз помоћ пинцете и појио водом тако да је повређену птицу успео одржати у животу. Чим је сазнао где је спас, сео је у кола и ветрушку одвезао на Палић. Тако је у једном правцу превалио 225 километара, а сокола је одвезао ставивши га у дрвени кавез у коме је некада држао папагаја. Прича да је сапутник био мало немиран током путовања, али су без проблема стигли на циљ. Све то обавио је о свом трошку, а ‘’награда’’ после предаје птице била је да обиђе врт. 

– Зоолошки врт Палић од 2005. прихвата повређене животиње, када ојачају пушта их у природу, или, ако нису способне за такав живот, остају код њих. Најбитније ми је да је птица предата где треба и да је у сигурним рукама. Јавили су ми да је добро и то ме радује. Рекли су на Палићу да ће она бити у њиховом прихватилишту са осталим птицама које су повређене, или болесне тако да је то сада њен дом. Не видим ништа посебно у томе што сам учинио. Птица је била повређена, било ми је жао да настрада, а уз то је и врло лепа.  То је био младунац, птић који је вероватно пробао да лети и онда доживео отворен прелом крила – каже Милинковић.

Како је рекао, позиву ватрогасца привукла га је та хумана нота, помагање људима и животињама, а он је на делу већ показао да ће лозничка јединица добити правог човека на правом месту. Момка коме не само да није било тешко да збрине повређену птицу, већ ју је још и одвезао до Палића.

Иначе, ветрушка (Falco tinnunculus) или, како се још зове, обична ветрушка је представник реда соколова и једна од најмањих птица грабљивица. Име је добила по савршеном лету и лаком коришћењу ваздушних струја. У Европи је најчешћа дневна птица грабљивица, а насељава и области Азије и Африке, и лако се прилагођава различитим типовима станишта. Живи на пашњацима и ливадама прошараним шумарцима, али се може видети свуда, од морских обала, до кањона и планинских врхова преко 2.500 метара. Једна је од ретких птица грабљивица која се потпуно прилагодила и населила у градовима где лови глодаре и друге штеточине. Тешка је од 150 до 200 грама, дуга 32 до 35 сантиметара, са распоном крила од око 80. Има је у Београду, Панчеву, Нишу, а ова прича је потврда да се настанила и у нашем граду.

Т.М.С

ПРОЧИТАЈТЕ И…

ТУРИСТИЧКИ ПОТЕНЦИЈАЛИ ОПШТИНЕ КРУПАЊ – На почетку – дрвени базен

НА ЛАГАТОРУ – Ниче линеарни парк

НОВО – Преузмите бесплатну апликацију ЛН за iOS уређаје на App Store или бесплатну апликацију ЛН за андроид уређаје на Google Play продавници!

Пратите нас и на фејсбукуинстаграму и јутјубу

Категорије
Тагови
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )