“ОКО СОКОЛОВО” ПОСЛЕ МЕСЕЦ ДАНА – “Очишћене” улице

Од 1. јула, када је у Лозници почео да ради вишенаменски систем за контролу непрописно паркирних возила, у појединим улицама које су биле закрчене приметан је бољи проток саобраћаја као, рецимо, у Италијанских добровољаца. Међутим, у појединим као што је Учитељска, још увек има велики број непрописно паркираних возила

Иако се већ месец дана у Лозници примењује “скенкар систем” познатији као “око соколово”, који контролише мирујући саобраћај у граду, многи грађани и даље паркирају своја возила тамо где то није дозвољено. Према речима Саше Селаковића, руководиоца Комуналне милиције, захваљујући овом систему, сада је боља ситуација у граду, поједине улице су “очишћене” као што су улице Војводе Мишића и Италијанских добровољаца.

– У неким улицама и даље грађани паркирају, иако није дозвољено, али камера све снима. У  Учитељској улици, која је двосмерна, нема предвиђеног места за паркирање, али се то не поштује, ваљда ће возачи променити навике кад почну стизати казне. Наша патрола излази четири пута дневно, од 7 до 22 часа, осим недељом, и у првој и у другој смени обиђемо град, при чему мењамо сатнице. Грађани нам и даље пријављују случајеве непрописног паркирање па ми или пошаљемо возило или раднике који ручно упишу пријаву. Многи се распитују где се снима, не знају још увек да на сајту града има мапа која то тачно показује – истиче Селаковић и додаје да засада нису имали непријатних ситуација у односу са возачима.

На наше питање да ли систем препознаје дневне карте пошто су нам се грађани обраћали са том примедбом, он каже да се камера базира на регистрацију, не препознаје дневну карту, већ непрописно паркирање, али да о томе воде рачуна у ЈКП “Паркинг-сервис”.

Жељко Радовић, директор “Паркинг-сервиса”, каже да се “око соколово” још увек не примењује у овом предузећу и да, засада, овим системом само контролишу рад својих контролора.

– Дакле, видимо када ово возило иде поред јавних паркиралишта, видимо уочене аутомобиле и можемо да контролишемо зашто наши контролори нису уочавали неко возило, можда је то неки виђенији Лозничанин или слично. “Око соколово” чита карте које се купују слањем порука преко мобилних телефона, не може да очита само дневне карте које се купују на киоску и које се постављају са предње стране возила испод брисача, мора наш контролор да прође са предње стране да би је видео – каже Радовић.

Напомиње да грађани не треба да брину, све карте важе као и раније, а да решење за карте купљене на киоску мора да се нађе када и у “Паркинг-сервису” пређу на овај систем, можда постављањем банкомата или апарата као што се, рецимо, купују допуне за картице мобилних телефона. За сада, контролора има довољно и нико неће добити отказ.

Да подсетимо, планом снимања покривено је 57 улица у граду, а постављене су 42 информативне табле које грађане обавештавају где почиње а где се завршава снимање. Казне се крећу од 8.000 до 10.000 динара, зависно од врсте надлежности, односно да ли су писане на јавним паркиралиштима, коловозу или неким другим недозвољеним местима. Постоји и могућност да казна буде преполовљена, ако се плати у року од осам дана.

В. М.

ПРОЧИТАЈТЕ И…

ПАСАРЕЛА НА МЕТИ ХУЛИГАНА – Полупана расвета

ЗАВОД ЗА ЈАВНО ЗДРАВЉЕ, ШАБАЦ – После 22 недеље, поново више од 1.000 новозаражених

НОВО – Преузмите бесплатну апликацију ЛН за iOS уређаје на App Store или бесплатну апликацију ЛН за андроид уређаје на Google Play продавници!

Пратите нас и на фејсбукуинстаграму и јутјубу

Категорије
Тагови
Подели чланак

Коментари

Wordpress (1)
  • comment-avatar
    Slaviša 1 year

    Нажалост бициклистичке стазе на Шепачком путу и у Клупцима нису “покривене” оком соколовим. Посебан проблем је бициклистичка стаза кроз Клупце која је претворена у једно велико паркиралиште о чему су пре пар година писале и Лозничке новости.

  • Disqus (0 )