ЕНЕРГЕТСКА ЕФИКАСНОСТ – Уградња соларних панела

Марко Видић и Дејан Сталовић

Град Лозница расписао је нови јавни позив у области енергетске ефикасности, о учешћу привредних субјеката у спровођењу мера енергетске санације у домаћинствима уградњом соларних панела за производњу електричне енергије. Заменик градоначелника Марко Видић, дипломирани инжињер електротехнике и одговорни пројектант за енергетску ефикасност зграда, истакао је у обраћању медијима да је ово први пут да град расписује јавни позив о суфинансирању изградње соларних панела за производњу електричне енергије и позвао све привредне субјеке са територије Србије да се јаве на конкурс.

– Ово је први корак, а идеја је да грађани користе бесплатну соларну енергију и тако и смање издатке, односно  потрошњу струје у зависности од тога колико панела поставе. За овај јавни позив смо одвојили у градском буџету 2,1 милион динара, Град субвенционише максимално 420.000 динара по домаћинству и то ће бити највећа појединачна субвенција локалне самоуправе, што се тиче јавног позива за мере енергетске ефикасности. Иначе, осим уштеде коришћењем соларних панела, доприноси се и у чувању животне средине – казао је Видић.

Градски менаџер Дејан Сталовић каже да је рок за подношење пријава закључно са 16. августом и да могу учествовати сви заинтересовани привредни субјекти који испуњавају одређене услове.

– Потребно је да су уписани у регистар АПР-а, регистровани као привредна друштва у трајању од најмање шест месеци, да над њима није покренут стечајни поступак, имају одређене атесте за материјале и остало што ће бити потребно уградити, да дају гаранцију на инвертер од минимално пет, а соларне панеле десет година, и имају запосленог, или на неки други начин ангажованог  инжењера електротехнике који поседује лиценцу у складу са законом којим се уређује инсталација соларних панела. Документација за учешће на овом јавном позиву може се преузети са интернет адресе града, или на шалтеру број 8, а на градском сајту је објављен овај јавни позив. После овога, вероватно почетком септембра,  следи јавни позив за грађане који бирају обавезно један од привредних субјеката који су прошли конкурс. Овом мером као град показујемо решеност и спремност да подижемо ниво енергетске ефикасности у нашој средини, тиме свакако штедимо буџет грађана, потрошњу енергената и енергије, а уједно доприносимо и заштити животне средине – рекао је Сталовић и додао да када је реч о избору привредних субјеката никада није било ниједног приговора.

Како је наведено у јавном позиву, бесповратна средства додељују се грађанима за соларне панеле капацитета до и једнако 6 kW. Подсетимо, сутра се завршава јавни позив за доделу бесповратних средстава домаћинствима за енергетску санацију породичних кућа и станова на територији града Лознице који је трајао 21 дан. Могло се конкурисати за уградњу столарије, максималан подстицај по домаћинству је 140.000 динара, уградњу фасада на породичне куће је мера која доноси највише 210.000 динара, за изолацију кровног простора максимално се добија 150.000 динара, набавку и инсталацију котлова на природни гас или биомасу 85.000, односно за оне на пелет и сечку 110.000 динара, а новост је да су само за ову меру грађани могли конкурисати и за замену постојеће или уградењу нове цевне мреже и радијатора, и  добити највише 120.000 динара. За породичне куће могло се конкурисати за уградњу топлотних пумпи где је максималан износ 250.000, а новитет је и набавка и уградња соларних колектора за централну припрему потрошне топле воде и ту се може се добити максимално 140.000 динара.

Лозница је заједно са Министарством рударства и енергетике прошле године успешно спровела конкурс на коме је било 250 пријављених домаћинстава, потписано је 119 и реализовано 116 уговора, у три случаја су грађани сами одустали. Било је издвојено по пет милиона динара од Града и министарства, док су ове године уложили по десет милиона динара.

Т.М.С

ПРОЧИТАЈТЕ И…

НА ТУРНИРУ У ЛОЗНИЧКОМ ПОЉУ – Пехар припао Дрини

ЗАВРШЕН ФЕСТИВАЛ „НА РАСКРСНИЦИ“ – Вече жица у Бањи Ковиљачи

НОВО – Преузмите бесплатну апликацију ЛН за iOS уређаје на App Store или бесплатну апликацију ЛН за андроид уређаје на Google Play продавници!

Пратите нас и на фејсбукуинстаграму и јутјубу

Категорије
Тагови
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus (0 )