СТАРА ПРИЧА ЈОШ ЈЕДНО ЛЕТО – Чекајући градску плажу

СТАРА ПРИЧА ЈОШ ЈЕДНО ЛЕТО – Чекајући градску плажу

Где год да дођеш на Дрину у лозничком крају, мораш сам да се сналазиш и где ћеш поставити пешкир и како и где одговорити зову природе, и мораш, што је најважније, да мислиш сам о себи јер су то ''дивље плаже'' на којима нема спасилаца. Бања Ковиљача је, свакако, занимљива за неко купалиште, а 500 метара низводно од ''Жићине плаже'', која је тренутно по катастарским књигама на територији суседне државе, могуће је преуредити простор у ту сврху, каже Драгана Јовановић, главна градска урбанисткиња

Стигло је још једно лето и многи су спас од жеге потражили на обали Дрине. Лозница има ту срећу да је поред такве реке каква је Дрина, али и ту несрећу да још увек нема уређену градску плажу где би њени грађани, али и сви они који је посете током летњих месеци, могли безбрижно да се опусте и уживају.

Углавном се одлази код комплекса МН, на Жићину плажу у Бањи Ковиљачи, а неко оде и на Брањево или камп. Свако место има својих дражи, негде је више, негде мање хладовине, негде је река бржа, негде мирнија, заједничко им је да је освежење на сваком месту загарантовано, али и да, осим воде и онога што је природа дала, углавном нигде ничега више и нема. Где год да дођеш, мораш сам да се сналазиш и где ћеш поставити пешкир, и како и где одговорити зову природе, и мораш, што је најважније, да мислиш сам о себи јер су то ”дивље плаже” на којима нема спасилаца. Што се тиче безбедности купача, систем је ”Ко се чува, и Бог га чува”.

Најпространија, једна од најлепших и најдужих неуређених речних плажа у Србији је Жићина плажа где током лета велики број људи свакодневно долази проналазећи место где ће се уједно освежити, опустити, дружити уз роштиљ, рибљи котлић и слично. Ова локација одавно се у неформалним, неко време и оним другим, разговорима помињала као место где ће бити уређено купалиште. О уређењу овог дела Дрине локална самоуправа је одавно размишљала, својевремено је, пре више година, било урађено и идејно решење за уређење туристичко-рекреативног комплекса на тој локацији. Тада је говорено да би ту било урађено проточно језеро, угоститељски објекти, паркинг, спортски терени, камп зона, бицилистичка стаза, уз санитарне чворове и остале уобичајене пратеће садржаје. Чак се помињала и жичара која би повезала Жићину плажу и врх Гучева.

Купање на њивама

Све је остало на плановима, да сачека неке друге дане, а пре свега међудржавно разграничење са суседном БиХ које до данас није урађено. Жићина плажа је остала мање-више иста, омиљена међу купачима који је уређују колико и како могу, као и сама ћудљива река. Она буде нешто боље уређена једино пред “Дринску регату” коју организује Лозница заједно са Малим Зворником, Зворником (РС) и МЗ Бања Ковиљача када се макадамски пут, прилаз овом месту, и сама плажа мало доведу у ред и то је то. Остатак купалишне сезоне уређују је они који овде проводе дане или ноћи, житељи Ковиљаче и Лозничани. Проблем је, кажу надлежни, у томе што се овде купачи, према катастарским књигама, не освежавају у Дрини, већ на босанским њивама, односно у иностранству. Док се папири не ускладе са реалношћу, на том месту нема ништа од тоалета, тушева, кабина за пресвлачење, контејнера за смеће и сличних ствари. Биће лепа, омиљена, али реално ”дивља плажа”.

Други преферирају купање у близини шепачког моста, код комплекса МН, посебно код шумице где има хлада, места да се оставе ствари, на грану окаче пешкири, мајице и колико-толико створе пристојни услови за боравак. Река с времена на време нанесе грања и смећа па купачи само уклоне оно што им смета. Сналазе се сами, имају шљунак, реку и сунце. Таква је реалност, али може бити промењена јер се у локалној самоуправи размишља да Лозница, напокон, искористи потенцијал који има у свом приобаљу. Према речима Драгане Јовановић, главне градске урбанисткиње, у току је израда нове генерације планске документације претплана генералне регулације за Бању Ковиљачу и измена плана генералне регулације Лознице па је то прилика и могућност да се нека планска решења преиспитају.

– Бања Ковиљача је свакако занимљива за неко купалиште, а 500 метара низводно од Жићине плаже, која је тренутно по катастарским књигама на територији суседне државе, могуће је преуредити простор у ту сврху. Тај део је на нашој територији и ту нема имовинско-правних сметњи. Има парцела које су приватно власништво, али туда тече река и то је практично сада водно земљиште. Може се утврдити јавни интерес за купалиште и кроз одрговарајућу документацију. Ради се нова планска документација и управо се и та локација за јавно купалиште може том приликом дефинисати. По садашњем плану генералне регулације за Бању Ковиљачу, предвиђено је главно јавно купалиште недалеко од ове локације о којој говорим, међутим, у међувремену је тај простор већ изграђен, неким објектима, викендицама и слично. Фактички није више у игри, а можда је ова локација, 500 метара од Жићине плаже боља и природно се наставља на нешто што ту већ постоји. Даље је од насеља и тај амбијент био би адекватнији тој намени – објашњава Јовановићева.

                                                Градске плаже у плановима  

Како каже, постојеће купалиште у близини комплекса МН, које много људи користи, фактички је на земљишту које се води као јавна својина Републике Србије. То је аутоматски водно земљиште, тако да и то можемо третирати као градско купалиште, каже главна урбанисткиња.

– То није у приватној својини и могла би да се уреди. Када ће бити званично уређена градска плажа, то зависи од много ствари, али је први корак да се то дефинише планском документацијом. Земљиште које је у Лозници је већ дефинисано као водно земљиште и ту не постоје никакве препреке, само треба регулисати да град добије право да га уређује, пошто је то својина државе. Ту не могу да се раде неки трајни објекти, пошто то није дозвољено у водном земљишту, само они привременог карактера, спортски терени и слично. Планска документација предвидела је да то буде водно земљиште и то не може да се користи у друге сврхе, а на водном земљишту се зна шта је дозвољено, купалишта, монтажни објекти за пресвлачење, тушеви, шанк барови, нешто што не ствара негативне утицаје на животну средину. Најбитније је да у тим плановима постоје и размишља се о уређеним купалиштима на Дрини, и за Лозницу и за Бању Ковиљачу постоје те локације. О томе се размишља да буде урађено у догледној будућности. Сада имамо неуређене плаже где људи спонтано уводе неке садржаје, али то је све самоиницијативно и то су практично ”дивље плаже” – каже она за ЛН.

Било је другачије

Како је записано у књизи  ”Краљевска бања Ковиљача” Владимира Вуловића, дринска обала није увек била као данас. Тридесетих година прошлога века код Бање Ковиљаче на плажи је радио ресторан у коме су конобари у белим кошуљама и црним панталонама служили госте. Тада су на плажи биле постављене кабине за пресвлачење, а на самој обали радио је велики рингишпил за најмлађе.

Недавно је у градској управи са представницима Програма Европске уније за локални развој ЕУ ПРО Плус разговарано о изради Стратегије развоја урбаног подручја града Лознице где је један од потенцијала истакнут пре свега приобални део, што је значајно за ”повећање атрактивности живљења и квалитета живота у Лозници”. Док планови не постану реалност, љубитељима купања и уживања поред Дрине остаје да користе оно што им је на располагању. шљунак, воду и сунце. За све остало остаје им да се снађу сами док Лозница или Бања Ковиљача не добијиу уређену градску плажу какву заслужују и њихови житељи, али и Дрина, река која је јединствена, непоновљива у својој лепоти, али и превртљивој ћуди. Река која још увек није довољно искоришћена и од које није узето ни приближно ономе што нуди. Остаје нада да неће протећи још много воде до дана када ћемо поред Дрине напокон имати где да се пресвучено, истуширамо и уживамо у условима какве имају уређене градске плаже. До тада користимо шта имамо. 

Т.М.С

ПРОЧИТАЈТЕ И…

ТЕШКА НОЋ У САКАРУ – Ватра је под контролом

ВРЕМЕ – Хоће ли поподне пасти киша?

НОВО – Преузмите бесплатну апликацију ЛН за iOS уређаје на App Store или бесплатну апликацију ЛН за андроид уређаје на Google Play продавници!

Пратите нас и на фејсбукуинстаграму и јутјубу

Категорије
Тагови
Подели чланак

Коментари

Wordpress (2)
 • comment-avatar
  dijana 2 years

  ..urbanistkinja koja ne radi svoj posao kako treba…i ne samo ona..grad nema pristojnu pijacu jer je postojeca nehigijenska i uzasno neuredjena,sramota za one koji bi trebalo da to urede…nemamo ni pristojne kante za smece a nema ih ni dovoljno…

 • comment-avatar
  Branko 2 years

  Dobiće Loznica … sve više raznih lopuza i onih u sprezi sa vlašću i onih koji su kao protiv vlasti.

  Znači sve javna površina a pored obale Drine nema šta nema od velelepnih vikendica (ako neki imaju legalnu dozvolu za gradnju nemaju dozvolu da uzurpiraju obalu ,barem tako zakon kaže u praksi nista od toga ,) do nekih stracara bez ikakvih dozvola i bilo čega ,i toga je sve više i više i svi oni uzurpiraju tu javnu površinu koja pripada svima nama ,bravo lepo i lako je tako da se plata zaradi ,da sediš i da pustis da radi pored reke Drine ko sta hoće

  Da li za to platu primate da dopuštate da svako radi sta hoće ,kada ste zadnji put bili pored reke Drine od Banje K do Lesnice ,na hiljade objekata gore navedenih svakodnevno se pojavljuje i svi odreda uzurpiraju javnu površinu obalu reke Drine ,to je tako bilo nekada na divljem zapadu gospodo.
  Da ne govorim da vam u gradu … nazasiti investitori prodaju čak i parking mesta ispred zgrada koje prave a koja ni po jednom slovu zakona ne mogu da se prodaju.
  U mnogim zemljama investitor mora za svaki stan da obezbedi parking mesto ne mestu gde pravi zgradu bez toga nema početka gradnje bilo čega.

 • Disqus ( )