АУТО–МОТО УДРУЖЕЊЕ ЛОЗНИЦЕ – Помоћ цркви у Јадранској Лешници

Чланови Ауто-мото удружења Лознице предали су новчану помоћ свештенику Миловану Којићу у Јадранској Лешници као помоћ после недавног пожара у коме је изгорела стара трпезарија у порти Цркве Светог пророка Илије. Према речима  председника удружења Николе Гушевца, новчана помоћ прикупљена је на недавно одржаном БМW скупу у Клупцима, а предлог да се помогне цркви потекао је од чланова из Јадранске Лешнице и околних места.

– Пошто је недавно у пожару изгорела трпезарија, а оштећења је претрпео и будући парохијски дом, који је у изградњи, решили смо да помогнемо и јуче смо оцу Миловану предали помоћ од 30.000 динара. Новац смо сакупили тако што воду добијену као донацију за наш БМW скуп  посетиоцима нисмо наплаћивали, већ је свако ко је узео флашицу дао прилог колико је могао и хтео. Отац Милован нас је упознао са ситуацијом шта је још потребно да се дом заврши па ћемо у наредном периоду организовати још неколико акција и покушати да сакупимо сва потребна средства да се сав посао у потпуности заврши. Већ за Илиндански вашар у Јадранској Лешници биће постваљене кутије за сакупљање прилога, а очекујемо да се у акцију укључи и удружење ‘’Срби за Србе’’ – казао је Гушевац за ЛН.

У пожару 20. јуна потпуно је изгорела стара трпезарија поред цркве док је мању штету претрпела и незавршена зграда новог парохијског дома. Свештеник Милован Којић каже да је згариште врло брзо уклоњено, односно трпезарија која је била планирана за рушење, а конак је саниран.

– Догодине славимо 150 година нашег храма и желели смо да поводом тог великог јубилеја урадимо парохијски дом. Ако су наши преци могли да направе цркву пре век и по без пута, камиона, машина, онда  можемо и ми данас да урадимо нешто за генерације после нас. Свака помоћ нам је добродошла и хвала Ауто-мото удружењу Лознице на овом гесту. За сада нам углавном помажу појединци, недавно је дошао човек избегао из Пећи, живи у Београду, а супруга му је из Козјака, који је приложио сто евра, а једна жена из Брасине жели да направи у порти капелу где би парохијани палили свеће. Хвала свима који желе да помогну како бисмо јубилеј дочекали са завршеним парохијским домом – каже свештеник.

Он  је казао да је у новом објекту урађено подно грејање, уведена струја, готови су кров, олуци, оџаци, а треба још урадити плочице, фасаду, док су оштећење од пожара поправили.

Подсетимо, пре нешто више од месец дана избио је пожар у којем је потпуно уништена стара трепезарија која је служила као остава. У њој су биле старе одежде, неке и 150 година, које су користиле претходне генерације, а било је планирано да их изложе у својеврсној музејској поставци у будућем парохијском дому. Све што се могло, отето је од ватре, ствари, иконе, књиге, али су, ипак, неке изгореле. Иначе, овај храм је пре осам година, 21. децембра, ударио гром када су оштећени црквена сала, иконостас, делови врата и прозора. Сада их је снашла нова невоља, али верују да ће уз помоћ добрих људи успети да ураде шта су намеравали и велики јубилеј обележе на прави начин.

Т.М.С

ПРОЧИТАЈТЕ И…

У САКАРУ – Гори шумa

ДАНАС КОД ШАПЦА – Спојен нови мост на Сави

НОВО – Преузмите бесплатну апликацију ЛН за iOS уређаје на App Store или бесплатну апликацију ЛН за андроид уређаје на Google Play продавници!

Пратите нас и на фејсбукуинстаграму и јутјубу

Категорије
Тагови
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )