ИЗЛОЖБА У ТРШИЋУ – Завршена ликовна колонија

ИЗЛОЖБА У ТРШИЋУ – Завршена ликовна колонија

Сабориште у Тршићу и ове године је послужило као изложбени простор под ведрим небом за представљање уметничких радова насталих током 22. Међународне мултимедијалне студентске ликовне колоније, коју је од прошлог понедељка организовао Центар за културу „Вук Караџић“.

Студенти са уметничких факултета из Србије и иностранства, уз подршку својих професора, стварали су у природном амбијенту, а инспирацију су налазили у самом знаменитом месту. Њих 25, од чега је половина доктораната, изложили су своје радове, а уметнички директор колоније Марко Лађушић, редовни професор Факултета примењених уметности у Београду, рекао је да је успешно завршен још један скуп уметника и манифестација коју су пре више од две деценије покренули магистри сликарства Драго Симић и Снежана Нешковић Симић, директорка лозничког Центра за културу.

– По овако отежаним временским условима због високих температура ваздуха, колонија је, ипак, протекла радно и остварила је свој циљ. Вајари су успели да заврше своје скулптуре, керамичари такође, тако да имамо богату изложбу у амбијенталном простору. Радили су и калиграфи, сликари, а циљ колоније и јесте да се све ове дисциплине измешају и да добијемо мултимедијални производ. Тршић их инспирише, али и омогућава нешто што немају на факултетима. Вајари немају могућност да раде са дрветом и моторном тестером, овде то раде, 3Д штампу немају у својим факултетским кабинетима и атељеима, а овде и то имају. Оцена је да је колонија успешно завршена и да ћемо и следећег лета наставити у истом смеру – рекао је Драго Симић, руководилац колоније.

Према речима учесника, којих је било и из Хрватске и БиХ, једини минус колоније је то што кратко траје. Зато је већина поручила да ће и следећи пут доћи у Тршић, макар и туристички.

С. П.

ПРОЧИТАЈТЕ И…

НА СКУПУ БАЈКЕРА – „YU група“ без рока трајања

СЦЕНА: У НОКЦ „ВУК КАРАЏИЋ“ – Музеј Ријеке у Тршићу

НОВО – Преузмите бесплатну апликацију ЛН за iOS уређаје на App Store или бесплатну апликацију ЛН за андроид уређаје на Google Play продавници!

Пратите нас и на фејсбукуинстаграму и јутјубу

Категорије
Тагови
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )