ОПРОШТАЈ ОД ЗОРИЦЕ ВИШЊИЋ – Била је хероина новинарства

ОПРОШТАЈ ОД ЗОРИЦЕ ВИШЊИЋ – Била је хероина новинарства

Чланови породице, колеге и пријатељи опростили су се данас од новинарке Зорице Вишњић, сувласнице и главне и одговорне уреднице „Лозничких новости“. На комеморативном скупу у Вуковом дому културе окупили су се да изразе своје поштовање према жени која у својој каријери није имала мрља и која се као чврсти професионалац залагала за слободу говора и независност еснафа у којем је провела скоро четири деценије. У име колектива „Лозничких новости“ од ње су се опростили директор Владимир Станимировић и заменик главног и одговорног уредника, новинар Саша Трифуновић.

– Немогуће је наћи реч и исказати бол коју осећамо ми из редакције у којој је до јуче са нама била Зорица. Били смо једна породица, пре свега, не само колеге и пријатељи. Често смо више времена проводили у редакцији него код куће. Када смо напустили РТВ „Подриње“, Зорица је предложила да покренемо новине, сматрајући да су оне потребне овом граду и да ми то можемо. Била је прави визионар и показало се да су „Лозничке новости“ и те како биле потребне овом граду, али и шире јер су постале препознатљиве широм Србије. Уз електронско издање и даље, у целом свету. Донедавно смо правили планове како да будемо још ближи читаоцима, како да неке нове садржаје донесемо у нашим новинама, на порталу и електронском издању. Недавно смо набавили нову опрему, настојећи да се модернизујемо. Набавили смо фото-апарат и објектив и прво што је Зорица тада урадила било је то да је позвала свог Перу да се похвали какву то нову опрему имамо и шта желимо са њом да урадимо. Зорица ће заувек остати у нашим срцима, а заувек ће живети кроз „Лозничке новости“ – рекао је Станимировић.

На неке биографске податке из богате каријере Зорице Вишњић подсетио је Трифуновић, поручивши да је њен одлазак велики и ненадокнадив губитак пре свега за породицу, за њене „Лозничке новости“, као и за „седму силу која је остала без врсног новинара, оштрог пера, критичког погледа, увек професионалног и у служби најпре слушалаца, а последњих петнаест година читалаца којима је неопходне информације настојала да пренесе што тачније, објективније и благовременије“.

– После Дула Душана Јошића кога смо изненада, такође без поздрава, изгубили пре три године сада смо остали и без наше Зоке. Редакција је била њена друга кућа. Мораћемо даље сами, због ње, нас и читалаца о којима је увек водила рачуна. Није и неће бити лако, али оно што је сигурно јесте то да ће наша Зока увек бити са нама, у нашим мислима, срцима, причама. Како би то неки рекли, сада је појачала неку небеску редакцију. Тако је, нажалост, хтео живот, чију окрутност по други пут осећа наша мала редакција. Путуј Зоко наша и хвала ти на свему – рекао је Трифуновић.

У име градске управе, последњи поздрав Зорици Вишњић упутио је градски менаџер Дејан Сталовић истичући да је са тугом и неверицом примљена вест о смрти „супруге, мајке, сестре, колегинице, пријатељице, дугогодишње новинарке и уреднице „Лозничких новости“ и РТВ „Подриње“ Зорице Вишњић, која нас је напустила тихо, изненада и прерано“.

– Зорица је била изузетно посвећена како породици тако и колективима у којима је радила и оставила неизбрисив траг извештавајући јавност о дешавањима у свом родном граду. Захваљујући свом раду и посвећености новинарском позиву, Зорица Вишњић је 2013. године добила Плакету Града Лознице. Заједно са својим колегама допринела је унапређењу и бржем развоју новинарства у нашем граду и Србији. Зорице Вишњић ћемо се сећати по њеној предузимљивости, срчаности и истрајности у свему што је радила. Била је професионалац и зналац у свом послу и Лозничани ће је памтити управо по томе. Њен одлазак је ненадокнадив губитак за Лозницу и Лозничане и оставља велику празнину међу људима са којима је живела и радила.  У име градоначелника Лознице Видоја Петровића, руководства града Лознице, као и у своје лично, упућујем искрено саучешће сину Александру, супругу Пери, породици, колективу „Лозничких новости“, колегама и пријатељима Зорице Вишњић – рекао је Сталовић.

Због изненадне спречености да присуствује комеморативном скупу, од Зорице Вишњић се писаним путем опростила и Снежана Милошевић у име ПУ „Локал прес“ чији су члан и „Лозничке новости“.

– Јучерашњи дан, тај петак којег си сваке недеље чекала са толико ентузијазма, снаге и воље да Лозничанима испричаш своју причу на професионалан начин, био је дан који су твоје колеге из читаве Србије провеле обраћајући се канцеларији „Локал преса“ у неверици. То је дан кад нико од локалних новинара, твојих колега, није поверовао у вест да више ниси са нама. Као да си се поиграла са свима нама показујући нам колико истина може бити болна, окрутна и тешка, а опет да је то истина. Она за коју си се ти тако здушно борила у информисању, поштена и непристрасна, истина намењена свима, истина којој се мора веровати. Зорица је била наш члан и наша савест у Комисији за жалбе Савета за штампу и председница Управног одбора ПУ „Локал прес“ у периоду од 2016. до 2018. У том периоду као њена прва сарадница веровала сам јој колико и себи. Уверена сам да је она то осећала и знала. Нимало нису биле лаке одлуке доношене у овом периоду. Захтевале су велико и ванредно ангажовање, захтевале су визију како да побољшамо ову медијску сцену која из дана у дан бележи своје веће посрнуће. Управо зато, јуче су је колеге из Београда назвале хероином. И заиста, Зорица то јесте била. Одважна, одлучна да држи до своје речи и својих дела, истрајна до последње могућности – поручила је у писму Снежана Милошевић.

О годинама проведеним у сарадњи и дружењу са Зорицом Вишњић, говорио је и Владимир Митрић, дописник „Новости“, док су о годинама проведеним у Радио „Подрињу“, касније и телевизији говорили Јелена Павловић, која је почетком деведесетих прешла у Радио Београд, Љубомир Ћорилић, некада такође уредник у Радио „Подрињу“, и Данијела Ивановић, тренутно задужена за послове главног и одговорног уредика у РТВ „Подриње“.

Зорица Вишњић сахрањена је данас на лозничком гробљу у присуству великог броја њених пријатеља, чланова породице и колега.

ЛН

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )