НА СКУПУ БАЈКЕРА – „YU група“ без рока трајања

НА СКУПУ БАЈКЕРА – „YU група“ без рока трајања

Легенде српског и југословенског рока, чланови „YU групе“, предвођени браћом Јелић, доказали су још једном да што су старији то све боље свирају. На синоћњем концерту, приређеном у оквиру мото-скупа којег организује Мото-клуб „Блек драгонс“, публика их је с одушевљењем дочекала и пропратила сваки тон, од прве до последње песме

И поред изузетно високе температуре ваздуха, камп мотоциклиста испред просторија мото-клуба, на полигону крај железничке станице, почео је да се пуни још у поподневним сатима. Организатори су се потрудили да припреме терен и прилагоде га потребама какве захтевају највеће манифестације и фестивали у региону. Огромна бина и јако озвучење, штандови за освежење и храну, употпуњени су и специјалним декором у виду „висећег мотора“, којег је на двадесетак метара од земље држао кран.

Тонску пробу Драги, Жика и Петар Јелић, заједно са бубњаром Сашом Жулетом Радојевићем почели су око пола седам, а када су утврдили да на бини „све штима“, повукли су се и сцену предали колегама рокерима из лозничког „Соло бенда“, којима је припала част да наступе као предгрупа. Посебност овог наступа био је и повратак Станка Пантића, оригиналног певача групе који се пре три године одселио у Канаду. Била је ово прилика да се представе у најбољем светлу, а око десет увече на сцену је изашла „YU група“, пропраћена овацијама публике, која је сваку песму певала заједно са својим музичким идолима.

Задовољни су били и Јелићи с којима смо разговарали пред концерт евоцирајући успомене и сећања на неке њихове раније наступе. Подсетили су се свог првог гостовања у Лозници почетком осамдесетих, када су свирали за бригадире, учеснике омладинске радне акције, који су били смештени у ОШ „Јован Цвијић“. Следећи концерт су имали пре неколико година у Бањи Ковиљачи, када их је угостио Бранко Пејак у свом стамбено-пословном комплексу, а у међувремену су озвучавали неке од већих концерата у спортском центру, међу којима и један од Бајагиних. Пре почетка концерта Жика и Драги Јелић су разгледали занимљиве мотоцикле, неке и испробали, док је млађи члан породице, Петар Јелић био задужен да испрати техничке ствари пред сам наступ. Радо нам је испричао како проводе ово лето и какви су планови за прославу јубилеја – 50 година постојања, у септембру на београдском Ташмајдану.

– Лето је за нас већ уобичајено период када највише свирамо, међутим, овај пут је мало другачије управо због Ташмајдана. Били смо на раскрсници да ли да концерт правимо у јуну или септембру и онда смо ипак одлучили да то буде 10. септембар. Тада ће ове високе температуре благо да утихну а биће још увек лепо време. Стадион Ташмајдан је један од простора где су се одржали најлепши концерти рок музике и ту се писала историја наше рок сцене. То је за мене посебно место јер сам управо на Ташмајдану први пут заједно са „YU групом“ стао на бину – подсетио се Петар Јелић.

Рекао нам је да увелико припремају нове песме за следећи албум, али да то неће мешати са концертом у септембру јер он треба да обележи рад групе до сада, а онда, врло брзо, у току следеће шкослке године радиће на новом албуму за који већ има доста идеја и песама. Јесен и зима биће период да се све то усклади у студију. На питање како Жика и Драги, као најстарији у бенду подносе летње температуре, путовања и концертне обавезе Петар одговара да је поред имена „YU групе“ одавно ударен печат с натписом „Рок употребе неограничен“.

– То се види на сваком концерту, па и на овом вечерас. Лично не примећујем никакву разлику између данашњих и оних од пре двадесетак година, осим што сматрам да смо сада сви још бољи. Невероватно је да неко у њиховим годинама још увек има вољу, жељу и простора да се побољша. Слушам неке старе снимке концерата и схватам да Драги пева боље него икад, Жика и свира и пева боље него икад, и сви заједно идемо набоље. Не чује се ни умор нити је енергија бајата. Многи то не успевају, многе поштују, али код многих се осећа да је то већ млако. Овде тога још нема – рекао је за ЛН Петар Јелић.

За данас предвече планиран је дефиле улицама Лознице, бајкерске игре, а од осам увече концерт „Црних стрела“, „Ледених очију“ и звезда вечери „Дивљих јагода. Улаз је и за вечерашњи концерт 300 динара, док је за бајкере бесплатан.

С. П.

ПРОЧИТАЈТЕ И…

У СРЕДЊОЈ ШКОЛИ У КРУПЊУ – Места за још 18 ученика

ВРУЋИНЕ И ЗДРАВЉЕ – Како се заштити од врућина?

НОВО – Преузмите бесплатну апликацију ЛН за iOS уређаје на App Store или бесплатну апликацију ЛН за андроид уређаје на Google Play продавници!

Пратите нас и на фејсбукуинстаграму и јутјубу

Категорије
Тагови
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus (0 )