У ”РАЈСКОЈ ДОЛИНИ” – Нема више Гвоздена

У ”РАЈСКОЈ ДОЛИНИ” – Нема више Гвоздена

Посетиоце “Рајске долине”, ботаничке баште Живка Панића из Липнице, више не дочекује највећа атракција овог незаборавног врта – Гвозден, гавран који говори. Недавно је ова птица поклекла под теретом година па се више овде неће чути његов повик –  “Живко, домаћине”, како је умео да дозива човека који га је пре четрдесетак година нашао као птића повређених крила.

– Мој Гвозден је остарио, издала га је снага, ослепео је, последњих годину дана сам му храну приносио до кљуна како би јео. Угинуо је пре неких месеца дана и много ми је жао што га више нема. Нас двојица смо друговали четири деценије, свакога дана смо се виђали, а сада је врт сасвим другачији без њега. Нисам ни знао колико је био посебан све до сада. Недостаје ми много. Сахранио сам га у башти и ставио натпис Гвозден да се зна где почива. Када сам га нашао нисам ни сањао да ћемо оволико друговати и да ће постати права атракција, птица о којој су писале новине, снимане емисије, због које су многи долазили у нашу ‘’Рајску долину’’, да виде и чују њега па тек онда да разгледају хиљаде разних биљака – казао је данас Панић за портал ЛН.

Објашњава да је једна људска седам птичјих година па је тако Гвозден поживео 287 лета, а код њега је био 41. Сећа се да је после две године гавран проговорио и почео да дозива “Живко, домаћине!”. Мене је тако са капије дозивао поштар, каже Панић, а Гвозден је то слушао и једнога дана проговорио.

– У почетку сам кад то чујем излазио у двориште мислећи да је неко дошао, а онда видим да нема никога па сам тако схватио да је то Гвозден научио да говори. Био је врло паметан, говорио је још понешто, мада ретко и никада није хтео да псује мада је било неких који су томе покушали да га науче – прича Панић.

Књиге ”каже” да је обични гавран (лат. Corvus corax) највећа врста из породице врана, фасцинантна, разиграна и веома интелигентна животиња, способна да изражава и различите емоције сличне људима, па чак и да, као у случају Гвоздена, имитира људски говор. У заточеништву може да научи да говори боље него папиге, а може успешно опонашати гласове других птица, па чак и звук аутомобилског мотора. Што се тиче интелигенције ова птица је у рангу са шимпанзама и делфинима, а у многим тестовима показало се да је гавран и интелигентнији од шимпанзе. То је тако паметна птица да су неки гаврани научили и да броје. Потврда томе је и сам Гвозден кога, нажалост, више нема па се у домаћинству Панића неће више никада чути ‘’Живко, домаћине’’, али ће остати успомена на гаврана који био заштитни знак ‘’Рајске долине’’ који никога није оставио равнодушним.

Т.М.С

ПРОЧИТАЈТЕ И…

ДА ЛИ СТЕ ИКАДА ВИДЕЛИ НЕШТО СЛИЧНО? – Гавран који говори

У ЛИПНИЦИ – Рајска долина какве нигде нема

НОВО – Преузмите бесплатну апликацију ЛН за iOS уређаје на App Store или бесплатну апликацију ЛН за андроид уређаје на Google Play продавници!

Пратите нас и на фејсбукуинстаграму и јутјубу

Категорије
Тагови
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )