СЕКТОР ЗА ВАНРЕДНЕ СИТУАЦИЈЕ – Не спаљујте траву и ниско растиње

Сектор за ванредне ситуације Министарства унутрашњих послова апелује на све грађане да не спаљују траву и ниско растиње на отвореним просторима и да не ложе ватру у шуми и по ободима шума, због опасности од ширења пожара које може да угрози животе грађана и да нанесе велике материјалне штете.

У достављеном апелу МУП подсећа да су само у јуну и јулу ове године евидентирана 4.982 ванредна догађаја, од којих су најбројнији пожари, којих је било 3.836. Од укупног броја пожара, 2.884 су настала на отвореном простору. У наредним данима очекује се дужи сушни период са високим температурама, што погодује настанку пожара на отвореном простору и његовом брзом ширењу.

МУП подсећа грађане да је одредбама Закона о заштити од пожара забрањено спаљивање траве, ниског растиња и смећа на отвореном простору и остатака стрних усева, а да је за непоштовање ове одредбе закона запрећена казна за правна лица од 300.000 до 1.000.000 динара, а за физичка лица 10.000 динара. Овим законом забрањено је ложење ватре у шуми и на удаљености од 200 метара од руба шуме, изузев на одређеним и за то обележеним местима, у складу са прописаним мерама заштите од пожара. За непоштовање ове одредбе закона запрећена је казна за физичка лица од 10.000 до 50.000 динара.

Сектор за ванредне ситуације ће и у наредном периоду, заједно са другим службама МУП-а, надлежним инспекцијским службама републичког и локалног нивоа, наставити појачан надзор и обиласке терена ради проналажења неодговорних грађана који не поштују законске одредбе и њиховог процесуирања, а све у циљу смањења броја пожара на отвореном простору и повећања безбедности наших грађана, саопштено је данас.

ЛН

ПРОЧИТАЈТЕ И…

ЈП ‘’ВОДОВОД И КАНАЛИЗАЦИЈА” – Без заливања башта и њива

ГЉИВАР СВЕТОЗАР РУВИДИЋ – Нашао пухару од 3,5 килограма

НОВО – Преузмите бесплатну апликацију ЛН за iOS уређаје на App Store или бесплатну апликацију ЛН за андроид уређаје на Google Play продавници!

Пратите нас и на фејсбукуинстаграму и јутјубу

Категорије
Тагови
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )