У МАЛОМ ЗВОРНИКУ – Казахстанка директорка средње школе

Пре шеснаест година, када је Марта Живановић, девојачко Јесенгалијева, из родног Казахстана дошла у Мали Зворник, није знала српски, а сада је вршилац дужности директора Средње школе у Малом Зворнику. Промена је и што више нећу до посла путовати пошто живим у Малом Зворнику и до Средње школе треба ми само неколико минута, каже жена коју је љубав довела у градић поред Дрине

Када је пре шеснаест година из родног Казахстана Марта Живановић, девојачко Јесенгалијева, дошла у Мали Зворник, није знала српски, али га је брзо научила и навикла се на нову средину као да је овде рођена. Љубав је довела у крај за који готово да није знала да постоји, али је сусрет са Жељком из Амајића код Малог Зворника учинила своје па је постала житељ градића крај Дрине. Не само да се добро уклопила, него се запослила у струци, као наставник, а од овог месеца постала је вршилац дужности директора Средње школе у Малом Зворнику.

Она је Факултет за стране језике завршила у Казахстану, нострификовала је диплому на Филолошком факултету где је касније завршила мастер студије – Језик, књижевност, култура са просеком 9,00, а добила је и сертификат да је савладала српски језик на нивоу Ц1. Од доласка у нову средину, радила је у учионици са ђацима, до јуна као наставник руског у ОШ “Милош Гајић” у Амајићу и наставник енглеског у ОШ “Никола Тесла” у Великој Реци, када је од стране Министарства просвете, науке и технолошки развоја именована на место в. д. директора малозворничке Средње школе.

– Рад са децом сада мењам за ново радно место, уместо педагошког, прелазим на посао који је више организациони. Драго ми је што је мој досадашњи рад препознат и надам се да ће и ученици моје нове школе постизати добре резултате. Средња школа има око 260 ученика, а осим деце из Малог Зворника, овде долазе да се образују и средњошколци из суседног Зворника (РС), Љубовије, Крупња и Лознице. Промена је и што више нећу до посла путовати пошто живим у Малом Зворнику и до Средње школе треба ми само неколико минута – каже жена која је из завичаја, у коме је све равно, стигла у крај где су свуда зелена брда, шуме, потоци и реке, што јој се одмах много свидело.

Марта Живановић

Има троје деце, четрнаестогодишњег Предрага, који се ове године уписао у Каракају у средњу машинску школу, седмогодишњу Викторију, која у септембру иде у први разред, и Александра, који следеће недеље пуни три године па тако, како уз осмех каже, има децу у свим нивоима образовања – од предшколске установе, до средње школе. Поносно истиче да јој ћерка Викица иде на фолклор и наступа на разним дешавањима и манифестацијама, тренира и таеквондо, а недавно је освојила треће место у борбама. Она је поносна и на успехе својих ученика, а недавно су ученици из школе “Милош Гајић”, поред осталог, на недавном Окружном такмичењу из руског језика освојили прво место. Подсетимо, ЛН су пре неколико година писале о Марти Живановић, а она је тада рекла да јој је, када је дошла у Србију, све било истовремено и чудно и занимљиво, а захваљујући супруговим сестрама, научила је све што сада зна. Спрема сва јела која су део српске кухиње, припрема славу и брзо је постала права српска домаћица. Овде је срела другачији менталитет од онога у њеној домовини, али је одмах видела да су људи фини, пријатни и сви су желели да јој помогну. Она воли да ради са децом, а у школама је одлично била прихваћена. У почетку је једино често морала да објашњава деци, а често и одраслима, да није Кинескиња, на које их је подсећала, и да у Азији живе и други народи.

Као неко ко у време доласка у малозворнички крај није знао српски, са мужем се споразумевала на руском, показала је да добра воља, љубав према породици и послу чине чуда па је данас, захваљујући свом раду, добила одговоран посао и на челу је једне образовне установе. За некога коме је у Србију, хиљадама километара удаљеној од њене земље, све било ново, људи, језик, култура, обичаји, образовни систем, тако се брзо и успешно прилагодила као да је овде цео живот и сви је сматрају ”својом”, а често учествује и у хуманитарним акцијама, као активни члан средине у којој живи.

Т.М.С

ПРОЧИТАЈТЕ И…

НАГРАДНИ ФОТО-КОНКУРС – ”Лозница – мој град”

СЦЕНА: ОД ДАНАС У МУЗЕЈУ ЈАДРА – Изложба о великану хидротехнике

НОВО – Преузмите бесплатну апликацију ЛН за iOS уређаје на App Store или бесплатну апликацију ЛН за андроид уређаје на Google Play продавници!

Пратите нас и на фејсбукуинстаграму и јутјубу

Категорије
Тагови
Подели чланак

Коментари

Wordpress (1)
  • comment-avatar
    Nikola 1 year

    Svaka cast, sta drugo reci

  • Disqus ( )