ВАНТЕЛЕСНА ОПЛОДЊА – Држава прати Лозницу

Влада је јуче усвојила измењену Уредбу о плану здравствене заштите из обавезног здравственог осигурања у Републици Србији за 2022. годину, којом ће бити омогућена вантелесна оплодња (ВТО) женама старости до 45 година, уместо до 43, као што је било до сада. Овом одлуком омогућила је већем броју жена, у брачној или ванбрачној заједници, да путем вантелесне оплодње финансиране из обавезног здравственог осигурања, добију прво или друго дете до 45. године старости.

Поздрављајући ову одлуку државе помоћник градоначелника Љубинко Ђокић подсетио је у данашњем обраћању медијима да Град Лозница од 2020. финансира ВТО и да је од почетка примене те мере старосна граница за жене од 45 година.

– Од 2020. смо донели одлуку да финансирамо ВТО за брачне парове са територије Лознице који су држављани Србије, корисници Републичког фонда за здравствено осигурање, да су по препоруци лекара до сада лечили примарни или секундарни стерилитет и нису могли остварити потомство и да су преко Фонда бар три пута покушали да остваре потомство. У буџету смо прве године за ВТО издвоји пет милиона динара, тада је четрнаест брачних парова добило по максималних 350.000 динара, то је колико знам и највећи износ који се у Србији даје брачним паровима за рефундацију тих трошкова. Прошле године у буџету смо повећали износ на шест милиона и тада је једанаест парова добило по 350.000, а у овој години је предвиђено исто шест милиона и од 22. фебруара траје конкурс. До сада се пријавило пет брачних парова који су добили средства. Овакве мере треба поздравити имајући увиду да у већем делу Србије имамо негативан природни прираштај тако да је издвојен новац за подстицај рађања свакако нешто највредније што свака локална самоуправа чини – казао је он и додао да  померање границе од стране државе не утиче на Лозницу која наставља са својим мерама и истакао да је наш град рефундирао и трошкове брачним паровима који се лече и у иностранству, за разлику од Фонда који ВТО финансира само у Србији.

Љубинко Ђокић

Ђокић је проценио да је Лозница је социјално врло одговорна локална самоуправа и подсетио на све мере које спроводи. За први склопљен брак супружници добијају из буџета надокнаду у висини једног просечног личног дохотка исплаћеног на територији Лознице за месец када су венчани, за свако прворођено дете родитељи из буџета добијају 15.000 динара, за друго, треће  и четврто по 20.000. док се онима који добију близанце, односно тројке исплаћује по 40, односно 50.000 динара. Сви родитељи који су до краја 2017. године добили треће дете остварује право на одређену новчану накнаду до пунолетства из буџета док незапослене породиље, односно родитељи до навршене прве године детета остварују право из буџета у месечном износу од 10.000 динара, подсетио је Ђокић.

Т.М.С

ПРОЧИТАЈТЕ И…

КОД МУЗЕЈА ЈАДРА – Постављени семафори

ПУ ШАБАЦ – Побегао са пумпе

НОВО – Преузмите бесплатну апликацију ЛН за iOS уређаје на App Store или бесплатну апликацију ЛН за андроид уређаје на Google Play продавници!

Пратите нас и на фејсбукуинстаграму и јутјубу

Категорије
Тагови
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )