СЦЕНА: ОД ДАНАС У МУЗЕЈУ ЈАДРА – Изложба о великану хидротехнике

СЦЕНА: ОД ДАНАС У МУЗЕЈУ ЈАДРА – Изложба о великану хидротехнике

У Музеју Јадра од данас је отворена документарна изложба „Професор др Вујица Јевђевић – хидролог светског гласа“. Реч је о поставци коју је приредио Савез инжењера и техничара Србије са Удружењем инжењера Полимља, чија ауторка је Оливера Ћосовић, а део је и истоименог пројекта реализованог кроз међународну научну конференцију у Прибоју, родном граду професора Јевђевића, у децембру 2021. године. Подршку у организацији изложбе пружио је Центар за културу „Вук Караџић“, настављајући тако вишегодишњу успешну сарању са Савезом.

– Овом изложбом настављамо добру сарадњу с нашим гостима и настојаћемо да и у наредном периоду заједнички представимо све оне важне личности за српску науку и културу размењујући овакве изложбе и сличне програме. У гостима су нам и колеге из Архива у Ужицу, где после Лознице путује ова изложба, а  такође у Ужицу ће ускоро бити представљене и наше поставке из Музеја Јадра. У тој сарадњи институција у Србији и јесте суштина нашег рада – рекла је Снежана Нешковић Симић, директорка лозничког Центра за културу.

Удружење инжењера из Полимља представио је архитекта Душан Плескоњић, подсетивши да је ово већ трећа изложба коју заједничким снагама организују Савез и Центар за културу.

– Прва је била посвећена 150. годишњици постојања Савеза инжењера и техничара Србије, а друга је говорила о професору др Ђорђу Радићу, пољопривреднику, научнику и просветитељу. Данас представљамо још једног српског великана светког гласа, професора др Вујицу Јевђевића. Савез данас има више хиљада својих чланова, 45 колективних чланица у Србији и то 27 на републичком нивоу и 18 на покраинском, градском и регионалном нивоу – рекао је Плескоњић.

Ауторка изложбе Оливера Ћосовић, подсетила је да је професор др Вујица Јевђевић један од наших најеминентнијих научника, први и једини инжењер хидротехнике код нас, а ову титулу добио је у САНУ, пред Комисијом на чијем челу је био још један великан наше науке, Милутин Миланковић.

– Радио је на стратешким решењима свих већих хидроенергетских водопривредних пројеката у Југославији, али је остварио и значајан допринос на формирању Хидрауличке лабораторије која ће касније прерасти у Институт „Јарослав Черни“, на чијем је и челу био. Јевђевић је држао многобројна предавања, радио као консултант, експерт Уједињених нација, руководио пројектима у 60 земаља света и остварио значајне домете у више научних дисциплина. Изложба посвећена овом великану има за циљ да хронолошки прикаже његов животни и радни век са посебним освртом на његов допринос развоју хидрологије и хидротехнике на нашим просторима. Иначе, изложба је реализована у сарадњи са Завичајним музејом у Прибоју коме је професор Јевђевић оставио део своје личне заоставштине и породичну кућу његовог прадеде, најстарију градску кућу у Прибоју – испричала је аутока поставке коју Лозничани могу видети до почетка августа.

Професор др Вујица Јевђевић је рођен 12. октобра 1913. године у околини Прибоја у свештеничкој породици. Као грађевински инжењер, касније је постао и директор Института за водопривреду „Јарослав Черни“, професор на Одсеку за хидротехнику Грађевинског факултета у Београду, професор на Грађевинском факултету Универзитета државе Колорадо (САД) и професор и директор Водопривредног института на Универзитету „Џорџ Вашингтон“ (САД). Са академиком Миладином Пећинаром, творац је концепције развоја хидроенергетског система и система водопривреде Србије и Југославије. Имао је водећу улогу у хидротехничкој изградњи земље, стварању научних центара и у образовању инжењера. Звање инжењера стекао је на Универзитету у Београду 1936. године, а умро је 2006. у Колораду.

С. П.

ПРОЧИТАЈТЕ И…

КОД МУЗЕЈА ЈАДРА – Постављени семафори

НАГРАДНИ ФОТО-КОНКУРС – ”Лозница – мој град”

НОВО – Преузмите бесплатну апликацију ЛН за iOS уређаје на App Store или бесплатну апликацију ЛН за андроид уређаје на Google Play продавници!

Пратите нас и на фејсбукуинстаграму и јутјубу

Категорије
Тагови
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )