ЗАВРШЕН „ЛИЛА-ЛО“  ФЕСТИВАЛ – Изведен Божићев „Византијски мозаик“

ЗАВРШЕН „ЛИЛА-ЛО“  ФЕСТИВАЛ – Изведен Божићев „Византијски мозаик“

Пети „Лила-Ло“ фестивал завршен је синоћ низом програма које је Туристичка организација града Лознице (ТОГЛ) приредила у Бањи Ковиљачи. У бањском парку најпре је организована смотра фолклора „Састанак“ и надигравање „Коло за дукат“, док је од осам увече у амфитеатру Цркве Светих апостола Петра и Павла наступио Срски камерни оркестар чији је оснивач и диригент Ђорђе Павловић родом из Бање Ковиљаче.

Завршница фестивала била је прилика да организатор додели и три плакете заслужнима за изузетан допринос његовом развоју. Ова награда установљена је прошле године а овај пут директорка ТОГЛ Снежана Перић предала је признање етнолошкињи Марији Шћекић Марковић, свештенику Драгану Бојићу и Здравку Вулину, једном од реализатора фестивала.

Чланови Српског камерног оркестра за концерт су припремили композицију инспирисану монашким животом „Житије Зографа Риничког“, одломак из циклуса за виолину и оркестар, а као солисткиња наступила је виолинисткиња Едит Македонска, концерт мајстор Опере и Балета Народног позоришта у Београду.

Премијерно су потом извели „Византијски мозаик“, композицију академика Светислава Божића, рођеног Лозничанина и водећег српског композитора, који је присуствовао концерту и завршној свечаности „Лила-Ло“ фестивала. Иначе, реч је о делу састављеном од девет оркестарских слика, од којих свака носи назив по једном од српских манастира.

На крају програма, такође премијерно, изведена је и композиција „Ковиљачко кокоњеште“, којом је и затворен пети фестивал „Лила-Ло“.

С. П.

ПРОЧИТАЈТЕ И…

КОНСТРАКТА НА ”ЛИЛА-ЛО” ФЕСТИВАЛУ – Уметница на саборишту

ЛИЛАЊЕ У ЛОЗНИЦИ – Вече дечје радости

НОВО – Преузмите бесплатну апликацију ЛН за iOS уређаје на App Store или бесплатну апликацију ЛН за андроид уређаје на Google Play продавници!

Пратите нас и на фејсбукуинстаграму и јутјубу

Категорије
Тагови
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )