ЕНЕРГЕТСКА ЕФИКАСНОСТ – Конкурс за грађане

Јавни позив за доделу бесповратних средстава домаћинствима за енергетску санацију породичних кућа и станова на територији града Лознице данас је расписан и траје 21 дан, односно до 2. августа. Грађани могу конкурисати за мере које су делом већ познате грађанима, а има и одређених новости, саопштио је данас медијима Дејан Сталовић, градски менаџер.

Он је најпре подсетио да је Лозница заједно са Министарством рударства и енергетике прошле године успешно спровела конкурс на коме је било 250 пријављених домаћинстава, потписано је 119 и реализовано 116, у три случаја су грађани сами одустали. Било је издвојено по пет милиона динара од Града и министарства, док су ове године уложили по десет милиона динара.

– Мере које ћемо спроводити ове године су пре свега уградња столарије, ту смо имали и највећу заинтересованост грађана, а имајући у виду тенденције на тржишту и одређене промене у ценама материјала, максималан подстицај који може да оствари домаћинство је 140.000 динара. Уградња фасада на породичне куће је мера која доноси највише 210.000 динара, може се урадити изолација кровног простора за коју се максимално добија 150.000 динара, а када је у питању набавка и инсталација котлова на природни гас или биомасу максималан износ је 85.000, односно за оне на пелет и сечку 110.000 динара, а новост је да само за ову меру грађани могу конкурисати и за замену постојеће или уградењу нове цевне мреже и радијатора, и  добити највише 120.000 динара. За породичне куће може се конкурисати за уградњу топлотних пумпи где је максималан износ 250.000, а новитет је и набавка и уградња соларних колектора за централну припрему потрошне топле воде и ту се може се добити максимално 140.000 динара. Удео средстава подстицаја износи максимално 50 одсто од вредности укупне инвестиције са ПДВ-ом по појединачној пријави, а у јавном позиву је све прецизирано као и шта су то неприхватљиви трошкови – објаснио је Сталовић.

Према његовим речима, подносилац пријаве мора бити власник објекта и живети на адреси куће за коју конкурише, а објекат мора бити настањен, плаћен порез и легализован, што се све доказује одговарајућом документацијом. Он је казао и да обавезна документација коју треба поднети није компликована, а може се преузети на шалтеру број осам у градској управи. Грађани ће добити и листу извођача радова, то су фирме код којих се мора узети предмер и предрачун за меру за коју се конкурише.

Слађана Бодирога

-То се може учинити само код привредних субјеката са те листе. То је био први део конкурса који је завршен и за сваку од ових мера имамо довољан број привредних субјеката за разлику од неких градова који нису чак имали ни заинтересоване извођаче па су више пута понављали конкурс. За уградњу столарије имамо пет извођача, за фасаде и изолацију крова два, а уградњу котлова, пумпи и соларних колектора за  потрошну топлу воду четири фирме. Грађани ће добити ранг-листу извођача, а први на њој је дао најповољнију понуду, али грађани могу донети предмер и предрачун било ког од привредних субјеката са те листе рекао је он и истакао да  је и став ресорног министарства ”да смо добро спровели конкурс и пример смо добре праксе”. Сталовић је подсетио да је Лозница и пре ове мере министарства имала сличан конкурс који се односио само на унапређење енергетских својстава зграда. Прошле године је реализовано 55 уговора са стамбеним заједницама, поправљен је или замењен одређени број кровова, урађена замена улазних врата, уређаја, опреме, пре две године набављена и два лифта, а ове ће бити урађено шест фасада тако да је, како је оценио, ”у последње две године доста тога урађено на подизању нивоа енегетској ефикасности”.

Слађана Бодирога, секретар Градског већа и члан Комисије за енергетску ефикасност, казала је да је члан комисије овога пута, за разлику од прошле године, и представник Министарства рударства и енергетике.

– Биће прегледане и бодоване све пријаве у складу са критеријумима који су наведени у јавном позиву и сачињена прелиминарна ранг-листа која ће бити објављена на интернет страници града и огласној табли. Грађани ће имати право увида и могућност приговора. Комсија ће обићи сва домаћинства која су на ранг-листи и у присуству власника објекта утврдити истинитост података наведених у пријави. Градско веће доноси коначну одлуку о избору крајних корисника. Иначе, Град Лозница пренеће новац искључиво извођачима радова и то тек после потврде извођача, односно предузећа која су изводила радове и потврде комисије да ли су радови наведени у пријави и обављени – казала је она.

Због великог интересовања и чињенице да је енергетска ефикасност и рационална употреба енергије у јавном интересу и од посебног значаја за државу, ове године ће овим програмом бити укупно финансирана 151 локална самоуправа, а појединачни износи по локалним самоуправама добијени од државе крећу се од једног па до 45 милиона динара.  Подсетимо, прошле године се у Лозници на коначној ранг-листи нашло 15 домаћинстава за термичку изолацију, 57 за столарију и 48 за котлове.

Т.М.С

ПРОЧИТАЈТЕ И…

ПЕТРОВДАНСКИ САБОР У ДОБРОМ ПОТОКУ – Дукати Ани и Михајлу

ЗАВРШЕН „ЛИЛА-ЛО“  ФЕСТИВАЛ – Изведен Божићев „Византијски мозаик“

НОВО – Преузмите бесплатну апликацију ЛН за iOS уређаје на App Store или бесплатну апликацију ЛН за андроид уређаје на Google Play продавници!

Пратите нас и на фејсбукуинстаграму и јутјубу

Категорије
Тагови
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )