ЛЕТОВАЊЕ 2022 – Ако није вирус, јесте рат

ЛЕТОВАЊЕ 2022 – Ако није вирус, јесте рат

Туризам се у претходне две године борио са пандемијом ковида-19, а ове проблеме прави светска политичка и економска криза изазвана ратом у Украјини. Лозничани нису одустали од традиције, највише их занима грчко море, али док већина покушава да пронађе повољније аранжмане, има и оних који путују на луксузне дестинације. Овогодишњу сезону карактерише и то што једном уплаћени аранжман не значи сасвим сигурно да неће морати да се доплаћује

Таман је свет, пре свега туристички радници, помислио да се, коначно, решио једне муке и да ће треће лето, после првог потпуно уништеног пандемијом и другог некако ”изгураног”, проћи нормално и далеко боље, на истоку Европе запуцаше ракете. Можда би то некада била брига само за оне око чијих глава звижде меци и шрапнели, али планета данас дела по Закону спојених судова па се и рат у Украјини на различите начине осећа широм света. У туризму се ратна криза осећа због санкција уведених Руској Федерацији, драстичног опадања туриста из те земље, али и због проблема у снабдевању горивом и раста цена.

Лозничане, наизглед, криза не погађа значајније, односно не спречава их да планирају летовање и одлазе на море, а најпривлачније одредиште и даље је Грчка.

– После ковида-19 људи су поново почели да путују, све дестинације су у оптицају и постоји интересовање за све. То је још један доказ да у Лозници имамо оне који траже најјефтиније, али исто тако и оне који закупљују најскупље аранжмане. У предсезони смо имали јако ниске цене и могло је да се летује и за педесет евра, а у нашем крају најпопуларније су Олимпијска регија и регија Светог Ђорђа, а потом Халкидики. Интересовање за Јонску регију је значајно мање. Цене су нешто више сада, у сезони, али зависе и од смештаја па се, нпр, десет ноћи у петокреветном апартману може провести за око 150, 160 евра. Истовремено, двокреветни студио може стајати стотинак евра више са превозом – каже Драган Марковић, власник лозничке туристичке агенције ”Адрија холидејс”

За оне који имају добре живце, ту је и куповина у последњи час па, у просеку, седам дана пред смену цене непродатих аранжмана падају за 20 до 40 одсто.

Занимљива дестинација за туристе ове године је, каже Марковић, и егејска Турска где се уз превоз из Београда, уз шведски сто за доручак и вечеру, може у хотелу са три звездице летовати десет дана за око 350 евра, и ниже за децу. С друге стране, аранжмани у којима се на пут одлази авионом скупљи су и крећу се око 600, 700 евра са превозом.

У, по интересовању, другом одредишту Лозничана – Црној Гори, дневни полупансион се сада, у шпицу сезоне, креће између 27 и 35 евра у хотелима са три звездице, а са још једном више између 45 и 70 евра.

– Занимљив је и Египат у којем су цене приближне Турској, а нешто скупљи су аранжмани у Шпанији, попут Палма де Мајорке. Тамо ће полупансион у хотелу са три звездице коштати по особи између хиљаду и 1.200 евра. Једна од најскупљих дестинација је Доминиканска Република где је десет полупансиона са авио превозом око хиљаду и по евра по особи. Ту је превоз практично пола аранжмана. Мање занимљиви су Бугарска и Албанија. У Бугарској су се сада цене готово изједначиле са осталим европским дестинацијама па није више занимљива, а Албанија је још, практично, неоткривена и хит је, а тако ће бити и наредних година, док не постане позната туристичка дестинација – објашњава Марковић.

Код јужних суседа се десетак дана може провести за око 300 евра у хотелима са три звездице на бази полупансиона и уз обезбеђен аутобуски превоз. До одредишта се може стићи преко Црне Горе, или, за храбрије, преко јужне српске покрајине Косова и Метохије.

Ову сезону, иначе, каже Живко Стефановић, власник лозничке агенције ”МГС турс”, карактерише и то што се доста ради са заменским ваучерима, односно аранжманима уплаћеним још за лето 2020. који нису искоришћени због пандемије коронавируса. Онима који имају такве аранжмане остало је још ово лето да их искористе или да сачекају фебруар када ће им новац бити враћен.

– Сезону карактерише и то што може да се деси да и када уплатите аранжман, то не мора да значи да сте завршили са трошковима. Промене цене горива могу да доведу до тога да морате да доплатите одређени износ па смо тако недавно имали корекцију цене, односно доплату за Тунис, авионом, од 40 евра. То нас опет доводи у неизвесност, а за клијенте је добро то што могу да одбију доплату и тада агенција мора да им врати уплаћени новац, али остају без летовања – објашњава Стефановић.

До корекције цена због горива не долази само код аранжмана са авионским превозом, али су оне знатно ниже када се путује аутобусом, не више од десет, 20 евра, каже Стефановић.

Инфлација је присутна широм Европе, поскупљења су на све стране, а украјински рат је главно оправдање, с разлогом или не, није толико ни важно када обичан човек ту не може ништа. Ако жели да искористи летње дане за одмор и одлазак на пут, мора бити спреман да ће на одредишту потрошити више новца него прошле године или пре избијања пандемије.

– Поскупљења горива практично прави круг подизања цена и постоји одређени страх код људи које још држи и неизвесност која је владала због ковида-19. Ипак, упркос свему, интересовање је веће него претходних година. Знамо да је Грчка све мере уведене због пандемије суспендовала до 15. септембра, а какве ће захтеве имати после, да ли ће се све вратити на период пре сезоне, нико не зна. Највероватније је да ће странка имати право на повраћај новца и ако је те мере онемогуће да путује. Забуну уносе и чудне најаве да ће епидемија поново кренути озбиљније у септембру. Видећемо шта ће се дешавати и са повратом новца онима који нису искористили могућност да летују на основу уплата пред избијање епидемије, многе су агенције отишле у стечај, а осигуравајуће куће нису вољне да покрију ту штету. Чекају нас неизвесни јесен и зима – каже искусни власник МГС-а.

Он потврђује да Грчка и даље држи примат по интересовању Лозничана за летовања, а повољност више је и то што постоје и два поласка из Лознице.

Подизање вредности ваучера за одмор у Србији на 15.000 динара изазвало је велико интересовање грађана, каже Стефановић и наводи пример службеника хотела у једној српској бањи који нису првог дана поделе ваучера успели да одговоре на 380 мејлова и 480 телефонских позива.

– Велико је интересовање грађана и, ако се реализују сви ваучери, биће то одлично за српски туризам. Добро је и што су ђачке екскурзије поново кренуле па се путовало практично до последњег дана школске године, а значајни су и излети по Србији и ближем иностранству којима се ми бавимо. Чињеница је да је народ жељан путовања, али је нама то доста ризично јер ми морамо бар месец дана раније да организујемо излет, а онда поскупи гориво… – каже Стефановић.

Он подсећа и на важност путног осигурања које се креће око 1.800 динара за 11 дана, а за осигурање у случају ковида мора да се доплати. Укупна висина износа зависи од броја дана за које важи осигурање.

Н. Т.

ПРОЧИТАЈТЕ И…

ИМУНИЗАЦИЈА ХПВ ВАКЦИНОМ – У Лозници вакцинисано шездесеторо деце

ТУРИСТИЧКИ ПОТЕНЦИЈАЛИ ОПШТИНЕ КРУПАЊ – Подстицај развоју сеоског туризма

НОВО – Преузмите бесплатну апликацију ЛН за iOS уређаје на App Store или бесплатну апликацију ЛН за андроид уређаје на Google Play продавници!

Пратите нас и на фејсбукуинстаграму и јутјубу

Категорије
Тагови
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus (0 )