ТУРИСТИЧКИ ПОТЕНЦИЈАЛИ ОПШТИНЕ КРУПАЊ – Подстицај развоју сеоског туризма

Општина Крупањ је по први пут донела правилник о додели подстицајних средстава за развој сеоског туризма и туризма уопште. За ту намену у овој години издвојено је седам милиона динара

Недавно је завршен конкурс за доделу субвенција намењених развоју туризма. Јавило се тринаест сеоских газдинстава који су поднели захтеве за доделу укупно 13 милиона динара.

–  Намеравамо да сваке године додељујемо подстицајна средства за развој сеоског туризма, а у наредној години донећемо правилник и за помоћ већим хотелијерима – онима који имају више од 20, 30 лежаја. Циљ је да на сеоском подручју у наредне две и по године имамо пет стотина регистрованих лежаја. Сада их имамо 154, у припреми је још 63, а 96 лежаја планирамо да категоризујемо. Сви који су на овом конкурсу добили новац за подстицај развоја сеоског туризма, имаће рок од годину дана да заврше планиране радове  и да у складу са законом и нашим локалним планом обаве категоризацију. Ово ће значајно допринети повећању смештајних капацитета у нашој оипштини. У овом тренутку у Крупњу, што у хотелском смештају, што у сеоским газдинствима, имамо 450 лежаја, са овим проширењем имаћемо око 600, а циљ је да у наредне две године достигнемо број од 2.000 лежаја  – каже Александар Петровић, помоћник председника Општине Крупањ.

Александар Петровић

Подсећа да је у плану изградња хотела у самом центру града, као и два хотела на Мачковом камену у новом спортско-туристичком комплексу. Интересовање туриста за одмор у Крупњу све је веће, а све је више и спортских екипа које овде долазе на припреме.

– Изградњом спортског терена са вештачком травом успели смо да туристичку сезону продужимо на целу годину, а не како је то раније било на неколико месеци током пролећа и лета. Сада овде клубови долазе на зимске припреме и недостатак смештајних капацитета представља проблем. Због тога смо одлучили да субвенционишемо развој сеоског туризма и верујемо да ће људи са села који планирају да се баве сеоским туризмом, остати на својим огњиштима. Поред тога, запослиће и одређени број радника који ће им бити неопходни тако да ће то имати огроман значај за нашу општину. У току је израда плана детаљне регулације за будући спортско-туристички комплекс на Мачковом камену и он ће бити завршен у наредних месец и по дана. За две године на Мачковом камену би требало да буду изграђена два хотела, али и спортска хала, фудбалски терен са вештачком травом, као и многи други садржаји – најављује Петровић.

Истиче да је туризам један од стубова развоја Крупња и да ће он значајно допринети пуњењу општинског буџета и подсећа да је од боравишних такса претходних година Крупањ имао приход од око 300.000 динара годишње, а у прошлој години тај износ је био два милиона динара. Очекује да са повећањем смештајних капацитета у наредним годинама тај износ достигне пет, шест милиона динара годишње.

В. Ст.

ПРОЧИТАЈТЕ И…

НА КОНЦЕРТУ „РОК СИМФОНИЈЕ“ – Чаролија музичке различитости

НАШИ СМО – Летовање

НОВО – Преузмите бесплатну апликацију ЛН за iOS уређаје на App Store или бесплатну апликацију ЛН за андроид уређаје на Google Play продавници!

Пратите нас и на фејсбукуинстаграму и јутјубу

Категорије
Тагови
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )